Het rooster van… Jeroen Borgsteede, algemeen directeur SLB Diensten

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van een professional uit het onderwijs. Deze week een sneak peek in het dagboek van Jeroen Borgsteede, algemeen directeur SLBdiensten.

Zaterdag 11 november was de tweede editie van de ‘Inspiratiedag ICT in de Onderwijspraktijk’ georganiseerd door SLBdiensten/Slimindeklas.nl en APS-IT diensten. Op deze dag vol workshops en inspirerende sprekers, werden onder andere Microsoft tools behandeld. Vandaag bespreken we deze dag uit Jeroens agenda.

08.29 08.29

Het was wat vroeg opstaan vanochtend, al helemaal voor een zaterdag, maar ik ben er eindelijk. Vandaag ben ik in Vleuten waar we van SLBdiensten en Slimindeklas.nl samen met APS-IT diensten een mooie inspiratiedag gaan neerzetten. Gelukkig ben ik niet de eerste die aankomt, mijn collega’s zijn al druk bezig met het klaarzetten van de zalen.

09:55 09:55

In het afgelopen half uur is de zaal langzaamaan volgelopen met gasten en sprekers, en het zijn er meer dan verwacht! Het is altijd afwachten hoeveel mensen die zich hebben opgegeven voor een gratis evenement ook daadwerkelijk komen. Uiteindelijk zijn er meer dan 300 docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo op het evenement afgekomen, aanzienlijk meer dan de vorige editie in april. Dat betekent dat er behalve veel bekende, ook veel onbekende gezichten bij zijn. Over een paar minuten zal Menno Smits van APS-IT diensten het spits afbijten en de dag openen, gevolgd door Wilco Willemse en zijn dochter Tess die ons de mogelijkheden van Micro:bit laten zien. Erg interessant, de Micro:bit is een soort minicomputer waar leerlingen spelenderwijs mee leren programmeren. Dit maakt ze echt klaar voor de toekomst.

11:32 11:32

In de eerste ronde van de drie workshops heb ik me verbaasd over de plusklassen die worden aangeboden bij het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Ilonka van der Knaap organiseert daar plusklassen waar leerlingen hun certificatie voor Microsoft Officeprogramma’s kunnen krijgen. Niet alleen de leerlingen zijn enthousiast, vertelt ze, ook de ouders vragen regelmatig of ze mee mogen doen. Zo meteen mag ik aan de slag met Microsoft Teams onder begeleiding van Marien Zonnenberg, adviseur ICT en Onderwijs bij CSG Willem de Zwijger. Marien is een echte digitale hervormer, en hij laat ons op een praktische manier zien hoe het nieuwe Microsoft Teams kan worden toegepast om de lessen nog interactiever te maken. We hadden al een grote ruimte klaargezet, maar ondanks dat was het alsnog een volle boel.

13.18 13.18

Bij een lange leerzame dag hoort een uitgebreide lunch, en die is er ook. Behalve lekkere broodjes en sapjes is er ook leerzame kost om tot je te nemen: we konden direct aan de slag met het programmeren van de Micro:bit. Ook was het mogelijk om kennis te maken met de Microsoft Hololens, een groot uitgevallen bril waarmee je ‘mixed reality’ kan ervaren. Heel erg gaaf!

14.02 14.02

We lopen tegen het einde van de derde en laatste ronde aan. Jammer, ik had de hele dag wel workshops willen volgen, maar ik sluit de dag in ieder geval af met een erg interessante workshop van Marieke Vreeswijk- Sonnevelt. Ze vertelt ons meer over OneNote. Al het materiaal voor haar lessen staat in OneNote netjes en overzichtelijk bij elkaar, waardoor ze veel tijd bespaart. Ze vertelt ons ook over hoe ze in haar lessen gebruik maakt van quizzen en polls, en ook van avatars en gaming mechanisms. Met behulp van die laatste twee kunnen leerlingen opdrachten uitvoeren waarmee ze punten kunnen verdienen, en dat helpt echt om de leerlingen te motiveren.

15.00 15.00

Alle stoelen staan op tafel, de deelnamecertificaten zijn opgehaald en we hebben de dag afgesloten met een gezellige borrel. Tijdens de borrel heb ik gemerkt dat er flink wat vragen zijn over de software en activiteiten die zijn aangehaald tijdens de workshops, dus ik ben lekker lang blijven hangen. Heel leuk, er waren ook een aantal docenten die met hun klas wilden meedoen aan de STEAM Cup Challenge, waar kinderen spelenderwijs meer leren over het praktisch nut van programmeren. Ook goed om te zien dat er steeds meer verzoeken komen om lid te worden van de Kenniskring, waarmee we ons richten op de digitale toekomst van het onderwijs.

16.32 16.32

Alles is opgeruimd en het weekend is eindelijk begonnen. Althans, weekend, morgenochtend zit ik al vroeg in het vliegtuig naar San Francisco waar ik langs ga bij Adobe en een aantal nog onbekende startups. Gelukkig heb ik ontzettend veel energie gekregen van deze geslaagde dag. De plannen voor een volgende editie liggen al klaar, en ik ben al aan het fantaseren over alle mooie onderwerpen die we dan kunnen behandelen.

Anderen bekeken ook dit

Het rooster van... docent wiskunde ...

Geplaatst: 08-11-2017 Het rooster van... docent wiskunde Tom Roedema

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...

Drie vragen aan… Jeroen Borgsteede

Geplaatst: 17-08-2017 Drie vragen aan… Jeroen Borgsteede

Als algemeen directeur van SLBdiensten is Jeroen Borgsteede eindverantwoordelijke van dit platform, ICTheek.nl. We vragen ...

Het rooster van… ICT-Manager Leon ...

Geplaatst: 04-09-2017 Het rooster van… ICT-Manager Leon van Lare

In de rubriek 'Het rooster van' geven we je een kijkje in het leven van een ICT-professional ...