Het rooster van Henk Orsel, manager Informatisering & Automatisering

In de rubriek 'Het rooster van' geven we je een kijkje in het leven van een ICT-professional uit het onderwijs. Deze week werpen we een blik in het dagboek van Henk Orsel, manager Informatisering & Automatisering bij de Veluwse Onderwijsgroep te Apeldoorn.

7:36
“Ik start mijn dag, na het beantwoorden van mijn mail, met het arrangeren van lesmateriaal voor een studiemiddag die ik binnenkort geef in het kader van het Project Leerling 2020. Hierbij is veel aandacht voor digitale didactiek waarbij docenten op hun scholen een visie op modern onderwijs ontwikkelen en die in de praktijk kunnen brengen. Gepersonaliseerd leren en ICT-hulpmiddelen in het onderwijs verrijken de lessen enorm. Iets wat ik volledig onderschrijf. Ik geef onder andere een workshop flipping the classroom met behulp van Screencast-O-Matic. Hierbij leer ik collega’s hoe je eenvoudig je les kunt ‘flippen’. Dus filmpjes maken met wat je op je eigen beeldscherm ziet om leerlingen beter te helpen de stof te begrijpen en verwerken.”

10:55
“Informatiebeveiliging en privacybescherming zijn ook in het onderwijs een actueel onderwerp. De Veluwse Onderwijsgroep telt 22 scholen, dus als manager Informatisering & Automatisering ben ik eindverantwoordelijk voor gevoelige informatie en persoonsgegevens. Ik overleg met een aantal coördinatoren hoe onze strategie op dit gebied in de praktijk werkt. Het is prettig te zien dat iedereen in het overleg zich erg bewust is van het belang van dit thema. We komen samen tot een oplossing voor het beter vergrendelen van data.”

12:36
“Tijdens de lunchpauze heb ik een paar minuten over. Ik open LinkedIn; ik gebruik het platform steeds meer ook als nieuwsforum. Een bekende heeft een interessant artikel gedeeld over de nieuwste Office 365 toepassingen in het onderwijs. Die info inspireert me voor een eigen toepassing in onze omgeving. De bevindingen noteer ik op mijn digitale notitieblok, in OneNote. Als ik vanavond thuis ben, ga ik verder uitzoeken of we dit ook op onze scholen kunnen implementeren.” 

15:14
“Ik loop even binnen bij de centrale servicedesk afdeling waar ik ook leiding aan geef. Hier komen allerlei soorten vragen binnen van alle scholen die binnen de Veluwse Onderwijsgroep vallen. Er komt zojuist een vraag binnen van een docent. Ze vraagt zich af of ons gesloten netwerk op school open gezet kan worden voor toegang tot Netflix. Dan kan er in de klas een educatief Netflix-programma gekeken worden tijdens filosofie en maatschappijleer. Leuk initiatief, maar ik beslis dat het netwerk open zetten in dit geval niet de oplossing is. Wel ga ik met het technisch beheer team overleggen hoe we deze en andere docenten een alternatieve oplossing kunnen bieden.’’

17:26 
“De werkdag is tot een einde gekomen Tenminste, wat betreft de werkzaamheden voor de Veluwse Onderwijsgroep. Tijdens de autorit vanaf Apeldoorn naar mijn volgende afspraak schakel ik een behulpzame ‘vriend’ in; in de vorm Siri. Mijn digitale personal assistant op mijn iPhone laat ik een paar contacten bellen om nog even onderweg mee te vergaderen. Einde dag weet men: er komt een telefoontje van Henk aan. Vandaag heb ik een goed gesprek met een directeur van één van onze scholen over Wi-Fi uitbreiding in de school.”

21:36 uur
“Tijd om mijn laptop af te sluiten en lekker naar huis te gaan. Ik heb zojuist een lezing gegeven binnen een reeks ouderavonden over mediawijsheid. Dit doe ik als zelfstandig trainer en adviseur. Leuk om ouders tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ nieuwe inzichten te geven in de bescherming van hun kinderen online.”

Anderen bekeken ook dit

Het rooster van… ...

Geplaatst: 15-02-2018 Het rooster van…   Manager ICT Maurice In de Braek

In de rubriek Het rooster van geven we je een kijkje in het leven van ...

Het rooster van... Hoofd ICT ...

Geplaatst: 02-05-2018 Het rooster van... Hoofd ICT Raymond van den Berg

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...

Het rooster van… Jeroen Borgsteede, ...

Geplaatst: 23-11-2017 Het rooster van… Jeroen Borgsteede, algemeen directeur SLB Diensten

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...