Het rooster van… docent ICT en biologie Jan Baan

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van een professional uit het onderwijs. Deze week een dagje uit het onderwijsleven van Jan Baan, docent ICT en biologie aan het Driestar College in Gouda.

Jan Baan begon in 1999 als docent op het vmbo en was daar acht jaar mentor van een brugklas. Sinds 2010 vervult hij naast zijn functie van docent, de rol van mentor van een eerste klas vwo-plus.

08.00 08.00

"Het is nog vroeg, maar ik ga eens goed voor mijn laatste project zitten. Goede voorbereiding kost nu eenmaal tijd. ICT heeft altijd al mijn interesse gehad en eigenlijk ben ik altijd bezig geweest om ICT te integreren in de les. Zo ben ik al heel vroeg begonnen met experimenteren met de elektronische leeromgeving (ELO) Moodle. Om diverse redenen koos de school destijds voor de ELO itslearning. In 2016 kreeg ik gelukkig opnieuw kans om Moodle onder de aandacht te brengen. Dit cursusjaar beginnen we al met de migratie. Moodle biedt alle mogelijkheden die andere ELO’s ook hebben, maar met een betere integratie met Microsoft Office en bovendien ook relatief goedkoop."

9.30 9.30

"Ik lees online iets over grote commerciële bedrijven die scholen afhankelijk maken van hun diensten. Dit leidt tot hoge kosten voor veel scholen. Ik denk dat dit vaker gebeurt; een slechte zaak. De overheid stimuleert scholengemeenschappen om zoveel mogelijk gebruik te maken van open source. Een groot voordeel van open source is dat alles wat je als docent maakt, van jezelf blijft. Zo is elke cursus in Moodle te downloaden en kan het jaar daarop opnieuw gebruikt worden. Het is ook mogelijk om cursussen te delen met andere docenten in Nederland."

10.30 10.30

"Mijn collega met wie ik het Moodle-project ben begonnen, komt mijn kamer binnen. We gaan even praten over hoe we gamification verder kunnen toevoegen aan de cursussen. De leerlingen verdienen momenteel XP-punten bij alle opdrachten binnen Moodle. Ze stijgen dan elke keer een level en zien in een overzicht hoe ze het doen ten opzichte van de andere leerlingen. Competitie werkt echt! Elk level heeft een eigen afbeelding en door middel van regels kan je punten toekennen binnen Moodle. Elke actie kan worden beloond met punten."

12.15 12.15

"Tijdens de lunch denk ik na over mijn volgende ‘project’: het toevoegen van badges. Ook dit is een beloningssysteem. Haalt een leerling een zeven voor de toets, dan krijgt hij de bronzen badge. Haalt hij hoger dan een acht, dan ontvangt hij de zilveren versie. De perfecte tien wordt uiteraard beloond met goud. Bij het vak ICT stel ik als eis dat de leerlingen in ieder geval een zes moeten halen. Scoren ze lager, dan voorzie ik ze van extra uitleg en mogen ze het opnieuw proberen. Ook leerlingen die hoger dan een zes hebben, krijgen de mogelijkheid om het opnieuw te proberen. De praktijk leert dat veel leerlingen hun resultaat willen opkrikken en het opnieuw proberen. Door het inzetten van deze badges probeer ik ze nog meer te motiveren."

14.00 14.00

"Ik heb het afgelopen uur lesgegeven en bedacht me tijdens de les dat ik meer kan doen met het inzetten van certificaten. Mijn werk houdt eigenlijk nooit op. Ook wil ik graag collega’s motiveren. Ik vind namelijk dat ICT in de les alleen werkt als een docent er het voordeel van inziet. ICT en ‘moeten’ is meestal niet de juiste combinatie in het onderwijs."

16.00 16.00

"Mijn lessen voor vandaag zitten erop, maar ik ga nog even aan de slag met het nadenken over mijn projecten. ICT motiveert mij bijna eindeloos en het liefst besteed ik elk vrij uurtje aan het integreren van Moodle, een prachtig stukje open source software."

Anderen bekeken ook dit

Het rooster van... docent wiskunde ...

Geplaatst: 08-11-2017 Het rooster van... docent wiskunde Tom Roedema

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...

Het rooster van… ICT-Manager Leon ...

Geplaatst: 04-09-2017 Het rooster van… ICT-Manager Leon van Lare

In de rubriek 'Het rooster van' geven we je een kijkje in het leven van een ICT-professional ...

Het rooster van… docent Nederlands ...

Geplaatst: 19-09-2017 Het rooster van… docent Nederlands Priscilla Soputan

In de rubriek 'Het rooster van' geven we je een kijkje in het leven van ...