Het reisdagboek van… Hans van Rijsinge, begeleider van de Nederlandse deelnemer aan het WK Office

Deze editie van Het rooster van… is een bijzondere: we volgen Hans van Rijsinge, aardrijkskunde- en informaticadocent bij het Driestar College in Gouda, niet gedurende één reguliere werkdag, maar vijf dagen lang. Van vrijdag 27 juli t/m dinsdag 31 juli begeleidde hij Jan den Hertog (13) tijdens zijn deelname aan het Microsoft Office Specialist World Championship 2018 in het Amerikaanse Orlando. Jan was de winnaar van het NK Office, georganiseerd door Slim.nl en Surfspot.nl.

Vrijdag - 18:00 uur
“Jan was nog nooit in het buitenland op vakantie geweest en had nog nooit gevlogen. Als je eerste buitenlandse trip dan helemaal naar Florida gaat en je ook nog eens reist met een leraar waarvan je maar een paar keer les hebt gehad, is dat best spannend. Maar we zijn dit coole avontuur samen aangegaan en met een goede afloop. Ook de andere NK-winnaar, Adriaan Knulst (21 jaar), tweedejaars bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam en zijn begeleider reisden met ons mee. Nu eerst even bijkomen van de jetlag.”

Zaterdag – 08:30 uur
“Eenmaal uitgerust bezoeken we het Kennedy Space Center van NASA in Florida. Heel indrukwekkend. Het is geen geheim dat Jan een fascinatie heeft voor technologie. Vanuit mijn vakgebied aardrijkskunde en ict deel ik die interesse. Waar andere toeristen zich misschien vergapen aan de themaparken, was dit voor ons een soort pretpark.”

Zondag 10:36 uur
“Jan komt tijdens het MOS World Championship 2018, georganiseerd door Certiport, uit in de discipline ‘Excel 2016’. Tijd om in het hotel kennis te maken met de andere deelnemers aan deze categorie, afkomstig uit 71 landen. Vervolgens halen we het keyboard op waarmee Jan gaat deelnemen en testen het op de juiste instellingen. Voor hem is de ervaring van deze reis eigenlijk al pure winst. Stressen over zijn deelname is zonde van zijn tijd. Wel heeft hij thuis nog een Excel-boek doorgeworsteld. Tijdens deze trip ligt zijn focus op genieten van alle pracht en praal en het lekkere eten. En dat kan hier wel: bij het ontbijt is er een gigantisch buffet. Het chique hotel waar we zitten heeft de helft van haar 800 kamers gereserveerd voor deelnemers aan het evenement. En de study-lounge in het hotel heeft naast studieplekken ook airhockey-tafels, een basketbalveld en voldoende games. Zo kunnen de deelnemers die tijdens een spelletje even hun gedachten verzetten.”
 

Maandag 07:00 uur
“Een spannende dag vandaag. Tussen 11:00 en 12:00 uur komt Jan voor Nederland uit op het WK om in Excel 2016 een case te doen. Waar tijdens de NK een test werd afgelegd waarbij de nadruk primair lag op Microsoft-skills, is de WK-opdracht meer een praktijkcasus waarbij je je Excel-vaardigheden moet inzetten om een praktijkcasus op te lossen. Hij krijgt een uur de tijd en de vragen zijn niet van tevoren bekend. Best wel spannend om als dertienjarige een case te moeten oplossen. Jan is één van de jongste deelnemers. Gelukkig is er geen tijd voor zenuwen want we hebben een druk programma. Na het ontbijt volgen de opening door de vicepresident van Certiport, speeches van Microsoft en Adobe en interviews met oud-winnaars. Die spraken vol trots over de banen die zij aangeboden hadden gekregen na hun winst. Wij waren echter meer onder de indruk van de gave lasershow die gegeven werd.”

12:00 uur
“Jan is nu een uur bezig met zijn opdracht. Ik kan weinig doen vanaf de zijlijn, maar samen met de Rotterdamse delegatie hebben we Jan vooraf aangemoedigd en nu sta ik te duimen op de gang. Jan komt naar buiten. Hij vond het best wel pittig, maar hij is wel tevreden over zijn inzet. Als beloning voor zijn harde werk gaan we naar een Harry Potter-themapark. Na lang aarzelen verontschuldigt hij zich: hij heeft eigenlijk niet gek veel met de tovenaar. We barsten in lachen uit, want wij alle vier eigenlijk niet. Daarom besluiten we in plaats daarvan Orlando in te wandelen. We gaan op zoek naar schildpadjes en krokodillen in het stadspark, vergapen ons aan kleurrijke graffiti en een klassieke rode brandweerauto. Orlando heeft geen historisch stadscentrum. Een uitgelezen kans voor mij om een kleine aardrijkskundeles te geven. Onderweg lopen we een bibliotheek binnen, waar gigantische simulatoren staan opgesteld: van trucks tot vliegtuigen. Opeens is Jan verdwenen. We vinden hem terug in een raceautosimulator.”

Dinsdag – 09:36
“Onze laatste dag in Amerika. Tijd voor de prijsuitreiking. Helaas hebben Jan en Adriaan niet gewonnen. Als beloning voor hun prestaties krijgen alle WK-deelnemers wel een mooi certificaat, een ferme handdruk van directieleden van onder andere Microsoft, Certiport en Adobe en een fotomomentje met hen. Met een Nederlandse vlag om zijn schouders gedrapeerd stuift Jan het podium op. Hij is zo enthousiast om op de foto te gaan dat hij het handen schudden even vergeet en direct in een poseerhouding schiet. Het is typerend voor de indruk die deze trip heeft gemaakt op Jan. Niet zo gek, want ik ben dan wel bijna dertig jaar ouder, maar ik vond het ook heel gaaf.”

Anderen bekeken ook dit

Het rooster van... Hoofd ICT ...

Geplaatst: 02-05-2018 Het rooster van... Hoofd ICT Raymond van den Berg

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...

“De training maakte voor mij ...

Geplaatst: 06-09-2018 “De training maakte voor mij het plaatje compleet”

Scholieren leren, maar hun leraren en het ondersteunend onderwijspersoneel schaven eveneens hun kennis bij. Slim ...

5 tips voor docenten om ...

Geplaatst: 13-09-2018 5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken

Mediawijsheid is een veelgehoorde term in het onderwijs. Hoe kun je als middelbare-schooldocent je leerlingen ...