Onderzoek internetveiligheid kinderen

Hoe ver mag je als ouder gaan om je kind tegen de gevaren van het internet te beschermen? Weten ouders het altijd wanneer hun kinderen online worden gepest of wanneer ze zelf anderen pesten? De antwoorden op deze vragen vind je in onderstaande visuals. Deze tonen de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat SLBdiensten (uitgever van ICTheek.nl) onder 1.026 Nederlandse ouders met een kind onder de 18 liet uitvoeren.

Het internet staat boordevol interessante informatie en kan een nuttige kennisbron zijn voor kinderen, maar we weten allemaal dat het internet ook een donkere kant kent. Niet zo gek dus, dat bijna driekwart van de ouders zich zorgen maakt over wat hun zoon of dochter tegen kan komen op het net. Hoe jonger het kind, hoe bezorgder de ouders zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Maar maken ouders zich ook meer zorgen om meisjes dan om jongens? Bekijk het in de visual hiernaast.

Als ouder heb je natuurlijk het beste voor met je kinderen en wil je ze overal tegen beschermen, maar hoe ver mag je daarin gaan? Behoorlijk ver, geeft bijna een derde van de Nederlandse ouders aan. Zij houden hun kind namelijk online in de gaten zonder dat die daar vanaf weet. Maar wie doen dit meer? Zijn dat de vaders of de moeders? Vind de exacte verdeling tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën hiernaast.

Pesten is helaas iets van alle tijden, maar de manier waarop gepest wordt is met de tijd wel veranderd. Pesten gebeurt steeds meer online. Gemene reacties op Facebook-posts, het verspreiden van beschamende foto’s en video’s, vooral onder scholieren komt het veel voor. Opvallend is dat meisjes online twee keer zo vaak worden gepest als jongens. Ook weten ouders lang niet altijd of hun kind wel of niet online wordt gepest. Welk percentage van de ouders is hier niet van op de hoogte en op welke leeftijd worden kinderen het vaakst gepest? Bekijk het in de visual hiernaast.

Of een kind online gepest wordt of zelf anderen pest, is soms lastig te achterhalen, ook omdat het vaak anoniem gebeurt. Toch lijken ouders aardig op de hoogte te zijn als het op het pestgedrag van hun kinderen aankomt. Een op de drie heeft hun kind namelijk wel eens aangesproken op cyberpesten. Meisjes worden vaker gepest dan jongens, maar zijn meisjes zelf ook grotere pestkoppen dan jongens? Je leest het in de visual hiernaast.

Over SLBdiensten
SLBdiensten is in 1992 opgericht als intermediair tussen de softwarebranche en het voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs. Wij zijn, dankzij een goede onderhandelingspositie en een uitgebalanceerd productaanbod, uitgegroeid tot de belangrijkste softwarepartner in de onderwijsmarkt voor VO en MBO. ICTheek.nl is een initiatief van SLBdiensten.