Vijf vragen over kennis delen via de Kenniskring ICT & Onderwijs

De Kenniskring ICT & Onderwijs is een netwerk van onderwijsprofessionals die kennis vergaren en delen op weg naar de volgende generatie ICT op school. Het is een initiatief van SLBdiensten. Waarom zou je lid worden van de Kenniskring? Daar kom je snel achter via deze vijf vragen.

1. Voor wie is de Kenniskring ICT & Onderwijs bestemd?
De Kenniskring richt zich op ICT’ers, beleidsmedewerkers en bestuurders van vo-scholen die klant zijn van SLBdiensten. Een groep van deskundigen is beschikbaar om hen te adviseren, inspireren en informeren en zo hun ambities op ICT-gebied waar te maken. De Kenniskring telt inmiddels vijfendertig leden.

2. Hoe delen de leden kennis met elkaar?
De Kenniskring is een actief netwerk van onderwijsprofessionals die continu kennis en ervaringen delen. Dat doen ze online via het sociale netwerk Yammer en in real life door het organiseren van netwerkbijeenkomsten, studiereizen en workshops voor de leden. Zo ontstaan er ook mooie samenwerkingsverbanden tussen de deelnemers. Bij de Kenniskring staat het ‘halen en brengen’ van kennis centraal.

“Alleen al doordat het hele onderwijs betaald wordt door dezelfde baas, is het belangrijk om kennis te delen. Waarom zou je al je kennis voor jezelf houden?”

3. Waarom is de Kenniskring zo belangrijk?
“Alleen al doordat het hele onderwijs betaald wordt door dezelfde baas, is het belangrijk om zo’n initiatief te hebben waar kennis samenkomt. Waarom zou je immers al je kennis voor jezelf houden?” Zo formuleerde Simon van Roon van het Coenecoop College het heel treffend. Als je als ICT-coördinator er zelf niet uitkomt, dan kun je het altijd in de groep gooien. Ook kun je inspiratie opdoen bij andere Kenniskring-leden wanneer je voor een belangrijke keuze staat in je ICT-omgeving. Die kunnen je adviseren en waar nodig gerust stellen dat je op de goede weg bent, en niet de enige bent die met vallen en opstaan aan de weg timmert.

4. Hoe vaak komt de Kenniskring bij elkaar?
De Kenniskring organiseert vier keer per jaar een bijeenkomst en eens per jaar een studiereis. De bijeenkomsten vinden vaak plaats op een school. Daardoor kunnen de andere leden zien hoe deze school het aanpakt. De gastgevende school verzorgt altijd een presentatie over een bepaald onderwerp. Gespreksonderwerpen kunnen uiteenlopen van werken in de cloud en systeembeheer aan de serverkant, tot de backbone van het netwerk, ervaringen met het gebruik van touchscreens of meer in het algemeen de professionalisering van het onderwijs en haar medewerkers.

5. Wanneer is de eerstvolgende bijeenkomst en wat is het thema?
Nog dit jaar vindt er een studiereis plaatst op woensdag 27 en donderdag 28 november. De reis gaat dit jaar naar Eindhoven, dé stad van de innovatieve ontwikkelingen. Daar bezoeken de leden onder andere het Enversed Virtual Reality Center, dé plek om Virtual Reality te beleven. Enversed is op dit moment het grootste VR Center van Europa en heeft negen VR-Rooms, uitgerust met de laatste VR-technieken. Medeoprichter Tim van der Grinten verzorgt een lezing over de (onderwijs) mogelijkheden van Virtual Reality en wij stappen zelf de wereld van VR in.

Op het programma staat ook een bezoek aan SintLucas, vakschool voor creatief talent. Ronald den Bekker, docent en Adobe Education Leader leidt ons rond in de school die is gevestigd in voormalig Philips Natuurkundig laboratorium op Strijp-S. Hij vertelt over en toont de mogelijkheden van Adobe in het onderwijs.

Tot slot bezoeken we voetbalclub PSV. Roy Smits, Hoofd ICT bij PSV, zal daar vertellen over de technologische ontwikkelingen in en rondom het stadion. De reis is inclusief een diner en hotelovernachting, zodat er ruim de gelegenheid is om contacten te leggen, ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.

Op donderdag 12 december 2019 is er ook nog de vierde Kenniskring-bijeenkomst van dit jaar. We bezoeken dan Henk Orsel, Manager ICT Informatie & Innovatie van de Veluwse Onderwijsgroep in Apeldoorn. Deze school heeft recent een implementatie van Microsoft Office 365 en de inrichting van Identity en Access Management (IAM) achter de rug. Henk vertelt hoe het traject is verlopen en wat het resultaat is.

Interesse?
Op slbdiensten.nl/kenniskring vind je meer informatie over de Kenniskring, de leden en het programma voor 2019/2020. Relatiemanager Barbara Voorbij vertelt graag meer over het netwerk. Uiteraard is het ook mogelijk om een van de bijeenkomsten bij te wonen om te kijken of deelname voor jou en je school interessant is. Barbara is bereikbaar via barbara.voorbij@slbdiensten.nl en via telefoonnummer 020 420 13 96.

Kenniskring

Anderen bekeken ook dit

"21st century skills bestaan helemaal ...

Geplaatst: 22-07-2019 "21st century skills bestaan helemaal niet"

Met het tempo waarin de wereld zich ontwikkelt, is vandaag opgedane kennis morgen alweer achterhaald. ...

Games ontwerpen én certificaat behalen ...

Geplaatst: 19-11-2019 Games ontwerpen én certificaat behalen met Unity: MBO Utrecht pioniert

Medio 2019 hebben leerlingen van MBO Utrecht succesvol een pilot met Unity afgerond. Dit is ...

Drie vragen aan... Lucelle Deneer-Comvalius

Geplaatst: 16-07-2019 Drie vragen aan... Lucelle Deneer-Comvalius

Lucelle Deneer-Comvalius, leraar van het jaar 2019, geeft maatschappijleer op het Christelijk College Groevenbeek in ...