Training Teams: “Goede manier om samenwerking te verbeteren”

Op het Amadeus Lyceum in Vleuten worden stappen gezet om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Eerst wordt Sharepoint schoolbreed uitgerold. In de toekomst moet ook Microsoft Teams bij gaan dragen aan een soepelere samenwerking. ICT-medewerker Dennis van Dijk was vooral benieuwd hoe Microsoft Teams beperkt kan worden om een wildgroei aan data en Sharepoint-omgevingen te voorkomen. Via Slim in de klas volgde Dennis de training ‘Inrichting en beheer van Teams’.

Waarom ben je deze training gaan volgen?
“Ik wilde deze training volgen, omdat wij binnen de school op zoek zijn naar verbetering van de samenwerking. Binnenkort starten we een project ‘Sharepoint/Teams’. Op dit moment is er een aantal afdelingen die Sharepoint gebruiken. In de toekomst willen we dat mogelijk in combinatie met Microsoft Teams schoolbreed uit gaan rollen. Alle extra trainingen en informatie zijn dan mooi meegenomen.“

"Er was veel ruimte voor eigen inbreng"

Hoe is de training bevallen?
“Ik vond de sfeer erg fijn. Er was veel ruimte voor eigen inbreng. De trainer maakte een lijstje van alles wat we behandeld wilden hebben voor we weggingen. Iedereen ging dan ook tevreden naar huis. Ik wilde bijvoorbeeld weten welke mogelijkheden Teams voor gebruikers en beheerders biedt: ‘Wat kunnen we ermee?’, maar ook: ‘Hoe kunnen we Teams afschermen en beperken, zodat het beheersbaar blijft?’”

Wat heb je aan de training gehad?
“We hebben het hele beheercentrum doorgenomen en alle mogelijkheden gezien. Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt van wat voor ons handig zou kunnen zijn. Het belangrijkste is dat ik inzicht heb gekregen in hoe je Teams af kunt schermen. Er moeten niet klakkeloos allerlei teams aangemaakt kunnen worden. Dan krijg je een enorme boomstructuur van teams, waarbij je uiteindelijk het overzicht verliest. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld instellen dat niet iedereen een team aan kan maken of dat alleen via OneDrive in Teams gewerkt kan worden. Zo weet je waar je data naartoe gaat.”

Hoe ga je wat je geleerd hebt in de praktijk brengen?
“Wat ik in de training heb geleerd neem ik mee als inbreng in het projectteam Sharepoint/Teams. Daarmee gaan we eerst Sharepoint uitrollen. Wat betreft Teams gaan we bekijken in hoeverre we dat meteen schoolbreed doen of eerst kleiner beginnen. Met de afdeling ICT werken we al met Teams. Voor ons is dat heel nuttig, maar ik denk dat we andere gebruikers eerst moeten gaan trainen om Teams echt goed te gaan gebruiken. In de toekomst zal Teams waarschijnlijk door de hele school in gebruik genomen worden, maar ik denk dat we eerst bij onszelf moeten beginnen.”

Ook interesse in het volgen van een training over Microsoft Teams? Kijk dan hier.

Anderen bekeken ook dit

Fred van Vliet en IT ...

Geplaatst: 23-11-2017 Fred van Vliet en IT al 36 jaar hand in hand bij Grafisch Lyceum Rotterdam

Fred van Vliet is al ruim 35 jaar verbonden aan het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR). ...

Rondetafelgesprek over ICT-skills van leraren ...

Geplaatst: 03-10-2018 Rondetafelgesprek over ICT-skills van leraren en leerlingen, deel 1

Ruim 80 procent van de toekomstige banen wordt beïnvloed door nieuwe technologische ontwikkelingen. Tegelijkertijd vraagt ...

De i-coach als innovatie-katalysator binnen ...

Geplaatst: 17-10-2019 De i-coach als innovatie-katalysator binnen het mbo

De digitale vaardigheden van het docentenkorps houden de schoolbesturen al jarenlang bezig. Hoe kun je ...