Peter Lakeman: “Iedereen kan overweg met ICT als je maar klein begint”

Meer ICT in de klas? ’Daar heb ik geen tijd voor.’ ’Daar heb ik geen verstand van.’ ’Daar hebben we de informaticadocent al voor.’ Deze antwoorden zijn voor veel docenten in het middelbaar onderwijs waarschijnlijk herkenbaar. “Maar puzzelen met een klein en simpel onderwijstooltje kan je lessen al zo veel leuker maken. Wees niet bang en ga experimenteren”, zegt ICT-docent Peter Lakeman.

Lakeman is docent Media, Vormgeving en ICT aan het Zuiderzee College in Zaandam, maar ook docent multimediale producten aan de HvA en oprichter en docent bij Toptalent Academy. Dat zijn veel functietitels, maar wel met een duidelijke rode draad die ze verbindt: “Ik probeer leerlingen en docenten het licht te laten zien als het gaat om de toepassing van IT in het onderwijs. Want veel mensen in het onderwijs lijken bang voor nieuwe technologie. Dat docenten verplicht moeten werken met gedrochten als het administratieprogramma Magister draagt niet bij aan hun voorliefde voor IT. Maar toen ik collega’s vroeg wat de bijdrage van ICT-toepassingen kan zijn, was het unanieme antwoord: “ICT kan lessen leuker maken. Dat is nou net de gedachte waar ik op inhaak.”

Zet de beren op de weg om in kansen
Lakeman geeft inleidingen in onderwijsapps en multimediale producten. Laagdrempeligheid is voor hem het sleutelwoord. “Neem als voorbeeld Pinterest. Een wereldwijd bekend social media platform. Maar ik schat dat 80% van de leerlingen er nooit van gehoord heeft. Leerlingen die als schoolopdracht een website bouwen, snappen dat ze een moodboard nodig hebben om het design te maken. Dan kan ik twee dingen doen: ze een schaar, papier en een magazine geven en succes wensen. Of ze leren hoe je op Pinterest samen met de opdrachtgever van de website een online moodboard kunt maken. Je snapt dat ik voor het tweede kies.” Dat klinkt als een vanzelfsprekend voorbeeld. Maar Lakeman ziet ook nog veel docenten die bij een vergadering aantekeningen in een schrijfblok maken om ze vervolgens in hun vrije tijd uit te schrijven en rond te mailen. “Daar snap ik écht helemaal niets van. Ik eis haast van mijn leerlingen en collega’s dat we bijvoorbeeld in Google Docs samenwerken. Want als je maar gewoon met een eenvoudig tooltje begint en de beren op de weg omzet in kansen, kan iedereen met ICT omgaan.”
 

“Ik eis van mijn leerlingen en collega’s dat we in een programma als Google Docs samenwerken”

Rekenmachine eruit en Excel erin
Veel docenten zien het als hun taak om leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat telt net zo goed voor Lakeman. “Mijn leerlingen hoeven geen whizzkids te worden. Als ze hun angst voor Excel en hun rekenmachine uit het raam gooien en leren hoe ze een eenvoudig Exceltabelletje kunnen maken, hebben ze al zoveel meer plezier in hun werk.” 

Volgens Lakeman begint het aanleren van ICT-vaardigheden bij de acceptatie dat een eenvoudig beginnetje goed genoeg is. “Hoeveel mensen zijn er bang voor Word? Bijna niemand. Maar wie haalt er meer dan 60 procent van de functionaliteiten uit dit programma? Ook bijna niemand. En dat is ok. Vanuit dat besef kun je je ook op andere toepassingen storten. Vraag een collega welke onderwijsapplicaties hij of zij gebruikt of google op een leuke onderwijsapp en ga met je leerlingen aan de slag. Begin klein en ervaar hoe groot het enthousiasme onder je leerlingen is als je durft te spelen met techniek.” 
 

Anderen bekeken ook dit

"21st century skills bestaan helemaal ...

Geplaatst: 22-07-2019 "21st century skills bestaan helemaal niet"

Met het tempo waarin de wereld zich ontwikkelt, is vandaag opgedane kennis morgen alweer achterhaald. ...

Martin Diepeveen: “Ga direct aan ...

Geplaatst: 17-10-2018 Martin Diepeveen: “Ga direct aan de slag met verbeteren digitale vaardigheden”

In het artikel Hoe bereiden we leerlingen voor op een volstrekt onbekende toekomst? besprak Anneleen ...

Drie vragen aan… Peter Lakeman, ...

Geplaatst: 15-06-2020 Drie vragen aan… Peter Lakeman, over hybride lesgeven en tools

Peter Lakeman is een educatieve duizendpoot. Naast zijn taken als docent Informatica en TechScience heeft ...