Hoe Hilde Maassen Adobe Certified Instructor werd

Dat Adobe’s software populair is, weten de meeste mensen wel. Maar dat er zelfs landelijke en internationale kampioenschappen in worden gehouden, is minder bekend. Hilde Maassen weet als Adobe Certified Instructor ongeveer alles dat er te weten is over Adobe. Een van haar leerlingen won afgelopen jaar dan ook het NK en mocht met haar naar het WK. Maassen over hoe haar passie voor vormgeving ontstond, en hoe zij een gevestigde naam werd in een (destijds) door mannen gedomineerd wereldje.

Er is geen woord gelogen aan de opmerking dat Hilde Maassen alles weet over Adobe. Maassen is Adobe Educational Leader, en daarmee onderdeel van een wereldwijd netwerk van docenten die de software op een creatieve manier inzetten. Daarnaast is ze Adobe Certified Instructor Photoshop, Lightroom, Muse en InDesign. Niet alleen doceert zij op een mbo-school, ze is ook fotografe én ze geeft trainingen voor SLBdiensten. Dit alles praktiseert en doceert ze inmiddels meer dan twintig jaar.  

Het begon allemaal toen ze les gaf als fotografe en haar werd verteld dat zij zich niet mocht bemoeien met de bewerking van foto’s. Dit was immers de taak van de dtp’er. Maassen: “Ik dacht: hoezo? Het woord foto zit toch in Photoshop? Achteraf zei dat genoeg over mijn kennis van het programma. Dat gezegd hebbende, begon ik een zelfstudie en deed ik uiteindelijk een zogeheten ‘expertexamen’. In één klap was ik instructeur.” Een titel om trots op te zijn.

Hoewel tegenwoordig steeds meer vrouwen de vormgeving en programmering ingaan, was dat destijds wel anders. “Niet alleen mannen keken me scheef aan, ook vrouwen vroegen me wel eens uitleg over een programma naar ‘hun taal’ te vertalen”, vertelt Maassen. Ze hekelt het als er veel focus wordt gelegd op het feit of iemand man of vrouw is. “Iemand doet wat hij doet, dan maakt het geslacht niet uit.” Die aandacht voor ‘powervrouwen’ of ‘vrouwelijke professoren’ begrijpt ze dan ook niet. “Dat stadium zijn we inmiddels voorbij, toch?"

Als de binnenkant van haar broekzak

Wat Maassen zo goed maakt in haar vak? Een stevige portie analytisch vermogen en talent. Tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven kwam ze in aanraking met een programma en al na twee maanden mocht ze naar een beurs om daar te presenteren. “Je moet gewoon elke knop kennen en bewust leren waar een functie zit en waarom. Maar vooral ook heel veel experimenteren, spelen en bedenken wat je zou kunnen doen en dan uitzoeken hoe je dat voor elkaar krijgt; plezier krijgen in het programma. Het is eigenlijk een puzzel.”

Niet alleen software, maar ook doceren is Maassens grote passie. Zowel aan leerlingen als aan leraren. Ze gaat dan bijvoorbeeld aan de slag met het creëren van eigen lesmateriaal. Voor veel audiovisuele vakken zijn namelijk nog geen lesmethodes ontwikkeld, dus doet ze dit samen met de docenten. “Grappig om te zien, is dat leraren in de klas vaak hetzelfde gedrag vertonen als hun eigen leerlingen.”

Volgens Maassen mogen leraren overigens vaker op de plek van de leerling zitten. “Soms ga ik gewoon in een klas zitten, tussen de leerlingen. Ik vind het heel leuk om bij anderen te kijken. Tijdens mijn lessen staat de deur ook voor anderen open. Leraren willen zich nog wel eens opsluiten in hun lokaal, terwijl het juist nu zo belangrijk is om samen te werken. Er komen zoveel nieuwe dingen bij, dat het niet mogelijk is om alles alleen uit te zoeken.”

Crème de la crème

Maassen wordt er gelukkig van als haar leerlingen het goed doen, of het nou kleine of grote successen zijn. Toch lijkt het er op dat haar leerlingen het vaak exceptioneel goed doen. Zo nam afgelopen jaar een student van haar deel aan de eerste editie van het NK Adobe. Dat was bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. Student Boris Lammertse won en mocht samen met Maassen mee naar het WK in de Verenigde Staten, waar leerlingen een ontwerp maakten voor een non-profit-klant. Ook tijdens de Adobe Design Achievement Awards bereikten negentien van haar studenten de halve finale en twee de finale. En dat met meer dan zesduizend inzendingen van over de hele wereld.

Anderen bekeken ook dit

Leren in het interbellum tussen ...

Geplaatst: 25-09-2018 Leren in het interbellum tussen lesboeken- en ICT-tijdperk

Leiden middelbare scholen leerlingen wel goed genoeg op voor de banen van de toekomst? Met ...

Van een eigen app als ...

Geplaatst: 15-11-2017 Van een eigen app als profielwerkstuk tot professioneel programmeren

Jan van Kampen (26) geeft programmeerles op scholen, maakt wereldwijd bekende apps en hackt op ...

Drie jaar Kenniskring: wat is ...

Geplaatst: 01-03-2019 Drie jaar Kenniskring: wat is er bereikt?

“Waarom zou je als school niet veel vaker kennis met elkaar delen? We werken allemaal ...