Hoe begin je met certificering op je school?

Alle ins en outs van een softwareprogramma leren en er nog een internationaal erkend certificaat aan overhouden ook. Ook scholen in het voortgezet onderwijs en mbo’s kunnen dit hun leerlingen aanbieden. SLBdiensten biedt certificering aan van Microsoft, Adobe en Cisco. Veel scholen willen hun leerlingen certificering aanbieden, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken. Om scholen hierbij te helpen heeft SLBdiensten Ilonka van der Knaap aangetrokken. Naast bij SLBdiensten werkt zij als onderwijscoördinator, docent Microsoft Imagine Academy en kwaliteitsmanager bij het Anna Lyceum in Nieuwegein. Wat is er volgens haar nodig om een certificeringprogramma op te zetten?

Ilonka van der Knaap begon op het Anna Lyceum in Nieuwegein als gymdocent, maar werd gegrepen door ICT toen zij en haar collega’s op school een MOS-cursus (Microsoft Office Specialist) moesten volgen. Ze kwam erachter dat ze minder van Excel, PowerPoint en Word wist dan ze dacht. Ze wilde hier meer over leren en haar opgedane kennis overbrengen op haar leerlingen. In 2013 startte ze met het lesgeven Microsoft-software aan een groepje van tien leerlingen om te testen hoe dat haar af ging. “Al snel merkte ik dat ik in staat was les te geven aan meer kinderen tegelijk en breidde ik het programma uit. Dat is ook de reden dat ik scholen adviseer  met een kleine groep leerlingen te starten en het lesprogramma daarna stap voor stap uit te breiden”, aldus Van der Knaap.

Haar praktische ervaring met het implementeren van certificering was voor SLBdiensten dan ook de reden om haar bij het team te halen. Jeroen Borgsteede, algemeen directeur SLBdiensten: “Zij weet wat erbij komt kijken om certificering op een duurzame manier een plek te geven op een school. Ook weet ze hoe je het management, de ouders en de leerlingen er op de juiste manier bij kunt betrekken. Voor haar komst zagen we vaak dat scholen die het programma graag wilden implementeren, maar niet goed wisten hoe ze dat moesten doen waardoor veel van de potentie onbenut bleef. Nu kan Ilonka hen helpen met haar kennis en ervaring om succesvol te zijn.”

Waarom is certificering aanbieden een goed idee?
Het behalen van een certificaat is enorm waardevol, omdat het wereldwijd wordt erkend. Met sommige certificaten is het een stuk makkelijker een baan te vinden en de wat zwaardere certificaten zijn vrijwel een garantie op een baan. Ook is het bij sommige opleidingen een vereiste om een MOS Excel- of MOS Excel Expert-certificaat te halen. Als je dit al op de middelbare school hebt gehaald, krijg je daar bij je vervolgopleiding een vrijstelling voor.

Ook kan het leerlingen veel tijd besparen. Als je bijvoorbeeld weet hoe een automatische inhoudsopgave in Word werkt, kan dit heel handig zijn bij het maken van werkstukken. VO-leerlingen kennen vaak 70 procent van de mogelijkheden van programma’s als Word niet. Van der Knaap: “Bij een programma als Excel weten ze nog niets over gemiddeldes berekenen en grafieken maken, terwijl dit ontzettend handig kan zijn, bijvoorbeeld bij het maken van een profielwerkstuk.” 

Leerlingen nu al bezig met toekomstige baan
Leerlingen in het voortgezet onderwijs, zeker in de bovenbouw, zijn nu al bezig met het opbouwen van een goed cv. Ze weten dat het behalen van certificaten de kans op een baan vergroot. “Ik heb een jongen in de klas die graag naar de Gameschool in Eindhoven wil. Hij vertelde me laatst dat hij van plan was zo veel mogelijk certificaten te halen, om de kans dat hij wordt toegelaten, te vergroten”, aldus van der Knaap. Bij een ex-leerlinge van haar is ook daadwerkelijk gebleken dat het behalen van certificaten positieve gevolgen kan hebben. Zij werd in 2016 Nederlands Kampioen Excel en ging daarna geneeskunde studeren. Door haar kampioenstitel werd ze toegelaten tot een elitegroepje binnen haar studie. 

In curriculum of als keuzevak
Veel scholen werken met keuzewerktijd waarin leerlingen kunnen kiezen voor bijles in een bepaald vak of voor talentprogramma’s waarin je bijvoorbeeld ICT-vaardigheden leert. Er zijn ook scholen waar ICT een verplicht onderdeel is van het curriculum. Van der Knaap: “Op het Anna Lyceum hebben we ervoor gekozen certificering als een keuzevak aan te bieden. Je kunt er in de les aan werken, maar ook in je eigen tijd. Alles staat online.” Een leerling doet gemiddeld zo’n acht tot tien weken over een programma als het aangeboden wordt als een keuzevak. In een curriculum is dat meestal zo’n twaalf weken. “Dit hangt natuurlijk ook af van het programma dat je volgt”, zegt van der Knaap. “Voor Excel Expert of programmeren heb je wel meer tijd nodig.”

Het lesmateriaal wordt door de school geregeld, maar wie de kosten van de examens vergoedt, wisselt per school. Van der Knaap: “Op het Anna Lyceum hebben we ervoor gekozen deze kosten voor eigen rekening te nemen, maar er zijn scholen waar ouders voor de examens betalen.” Borgsteede: “Het is sowieso voordeliger om deze examens via school af te leggen. Als je dit later doet, als je al aan het werk bent bijvoorbeeld, ben je een stuk duurder uit.” 

Eisen voor scholen
Scholen hoeven niet aan bepaalde eisen te voldoen om in aanmerking te komen voor certificering. Het is wel belangrijk dat er een docent is die de lessen kan geven en een ICT-beheerder die het testcentrum kan inrichten. Een school kan er voor kiezen de programma’s eerst aan de medewerkers aan te bieden. 

Voor wie?
SLBdiensten biedt certificering nu voornamelijk aan op MBO/ROC opleidingen en daarnaast ook een aantal VO-scholen. Maar er zijn ook hbo-scholen die de programma’s bij SLBdiensten afnemen. Borgsteede: “Je ziet wel dat er op het mbo en hbo meer belangstelling is voor technologische programma’s, dus programmeren en dergelijke.” 

Soorten certificering
SLBdiensten biedt op dit moment vijf soorten certificering aan: Microsoft Office Specialist (Excel,  Word, PowerPoint), Microsoft Technology Associate (technische software, basisniveau), Microsoft Certified Professional (technische software), Adobe Certified Associate (Photoshop, InDesign, Premiere Pro) en Cisco NetAcad.


Vrijdag 7 juni vindt het NK Office plaats bij Microsoft, lees er alles over op slimindeklas.nl/nkoffice en doe mee!

Dinsdag 28 mei vindt het NK Adobe plaats bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. Lees er alles over op slimindeklas.nl/nkadobe en doe mee of kom kijken!

Anderen bekeken ook dit

Even kennismaken met IT-Workz

Geplaatst: 08-03-2019 Even kennismaken met IT-Workz

Eind 2018 werd bekend dat SLBdiensten het Brabantse IT-Workz overneemt. IT-Workz helpt scholen in het ...

Meer dan helft docenten vindt ...

Geplaatst: 09-10-2019 Meer dan helft docenten vindt dat lerarenopleidingen te weinig aandacht besteden aan ICT

Van de Nederlandse leraren vindt 51 procent dat er op lerarenopleidingen onvoldoende aandacht aan ICT wordt ...

ICT-vaardigheden docenten moeten met ontwikkelingen ...

Geplaatst: 27-09-2018 ICT-vaardigheden docenten moeten met ontwikkelingen meebewegen

Veel digitale hulpmiddelen kennen amper geheimen voor de huidige middelbare scholier: deze is er immers ...