Een 3D-printer, bijbehorende training en goede reclame voor de Topklas ICT

Petra van Dinter is docente informatiekunde op het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Bovenop het normale lesprogramma biedt het lyceum de Topklas ICT aan voor leerlingen die meer willen leren over ICT. Met ‘haar’ topklas won Dinter in 2018 de STEAM Cup Challenge. De prijs bestond, naast een dag Walibi met de hele klas, uit een gloednieuwe 3D-printer voor de school en een cursus voor de docente om met dit nieuwe stukje technologie om te leren gaan. 

Waarom ben je deze cursus gaan volgen?
“In het kader van onze Topklas ICT hebben wij, of eigenlijk mijn leerlingen, in 2018 voor het eerst meegedaan met de STEAM Cup Challenge. De leerlingen hadden een prototype van een rijdende prullenbak ontworpen, omdat het altijd zo’n zooitje is in de kantine na de pauze. Ze dachten: als het afval niet naar de bak wordt gebracht, brengen wij de prullenbak wel naar de leerlingen!

Toen de leerlingen op het podium stonden, bleek het prototype niet te werken. Ik werd toen heel zenuwachtig, maar mijn leerlingen losten het koelbloedig op en kregen het prototype weer draaiende. En we wonnen! Daar zat de prijs van een 3D-printer en een bijbehorende training aan vast. Dat was een mooi reclamebordje voor de Topklas ICT; we hebben toen weer wat nieuwe aanmeldingen voor de klas verworven.”

 Hoe is de training bevallen?
“De training was een leuke ontdekkingsreis. En voor mij als leek was er genoeg kennis te halen die dag. Er waren zeven andere cursisten en sommigen hadden al wat meer kennis van zaken, maar dat was juist wel fijn. Zij stelden vragen die ik zelf niet had kunnen bedenken, maar waar ik het antwoord wél graag op wilde weten. Ook is het goed om met deze cursus een kleine groep te hebben, want er is veel persoonlijke aandacht nodig. Je voelt je net een leerling tijdens de cursus: ‘Mag ik deze knop indrukken? En wat gebeurt er als ik dit knopje indruk?’

“Ik zat na de training vol met ideeën en wilde direct aan de slag, net als de leerlingen. Die vonden het zó spannend en gaaf om met de 3D-printer te werken.”

Iedereen ging enthousiast naar huis! Ik zat vol met ideeën en wilde er direct mee aan de slag. Dat merkte ik bij de leerlingen ook; die vonden het zó spannend en gaaf om met de 3D-printer te werken. Het is leuk om een object te ontwerpen, maar het is iets heel anders als je het even later ook echt in je handen kunt houden.”

Wat heb je aan de training gehad?
“Aan het begin van de cursus werd alles keurig uitgelegd: hoe de printer werkt, welke materialen je kunt gebruiken en waar je op moet letten tijdens het printen. Vervolgens lieten zij een voorbeeld zien van een object dat wij moesten maken: een klepje om de ventilator van de printer mee af te dekken.

En toen kwam hét moment dat je de 3D-printer zelf mag gebruiken. Iedereen zat met zijn snufferd voor de printer naar die spuitmond te kijken om te zien wat er gebeurde; dat was zo grappig! In het half uurtje dat de printer bezig was met printen, leerden wij hoe wij ons eigen ontwerp moesten maken. Daar is ruimtelijk inzicht en een plan van aanpak voor nodig.”

Hoe ga je wat je hebt geleerd in de praktijk brengen?
“Als leraar is het de uitdaging om goede opdrachten te bedenken voor de leerlingen en ze creatief uit te dagen. We hebben toen bedacht om de 3D-printer in te zetten voor de STEAM Cup Challenge van dit jaar. De leerlingen hadden iets ontworpen om energie te besparen in het huishouden en hadden bedacht dat het leuk was om voor het prototype van het huis de inrichting 3D te printen. De printer is leerlingbestendig, dus ik heb ze met een korte uitleg en een handleiding vrij snel aan het werk gezet. Vooral door alles zelf uit te proberen, hebben ze gaandeweg veel geleerd. En het volgende project staat al op de planning: voor onze drone-wedstrijd gaan de leerlingen hun eigen mascotte ontwerpen en 3D-printen. Leuk toch?”


Ook interesse in deze training? Kijk dan hier: training 3D printen in de klas

Anderen bekeken ook dit

”Wij kijken eerst naar de ...

Geplaatst: 24-10-2019 ”Wij kijken eerst naar de leerbehoefte van onze teams, dan pas naar de software”

ROC Friese Poort was lange tijd van mening dat ze digitaal een beetje achterliep. De ...

Rondetafelgesprek over ICT-skills van leraren ...

Geplaatst: 03-10-2018 Rondetafelgesprek over ICT-skills van leraren en leerlingen, deel 2

Ruim 80 procent van de toekomstige banen wordt beïnvloed door nieuwe technologische ontwikkelingen. Tegelijkertijd vraagt ...

“Digiwijsheid nodig om de informatiesamenleving ...

Geplaatst: 26-04-2018 “Digiwijsheid nodig om de informatiesamenleving te begrijpen”

Een achttienjarige jongen legde onlangs met een DDoS-aanval de Belastingdienst plat. En mogelijk zit hij ...