“De training was meteen heel praktisch”

Het Maerlant Lyceum in Den Haag begon vorig jaar met het gebruik van Microsoft Office 365. Outlook was eigenlijk het voornaamste programma dat de docenten gebruikten. Julien de Kleijn, docent Natuurkunde, had echter al vrij snel door dat er veel meer in Office 365 zat, zoals Teams en OneDrive. Hij probeerde het uit en kaartte het aan bij zijn schoolleiding. "Die was het met mij eens dat we er meer mee moesten doen en stuurde me op cursus."

Waarom bent u deze cursus gaan volgen?
“We zijn vorig jaar begonnen met Office 365, door Outlook aan te bieden. Maar ik had al vrij snel door we veel meer met Office 365 konden. Dat ben ik gaan uitproberen en vervolgens heb ik bij de schoolleiding aangekaart dat we hier meer mee zouden moeten doen, omdat Office niet alleen maar Outlook en OneDrive is, wat we voornamelijk gebruikten. Toen hebben ze voor mij een cursus uitgezocht, omdat ze er zelf ook wel heel nieuwsgierig naar waren. Ik heb toen de training Office 365 – recente ontwikkelingen in het onderwijs gevolgd."

Hoe is de training bevallen?
“Heel goed. We volgden de training in een kleine groep. Dat was voor mij ideaal, want daardoor kon ik al mijn vragen stellen. Daarom heb ik veel geleerd en veel gezien en had de trainer alle vrijheid om een training op maat aan te bieden. Na de presentatie konden we al snel zelf aan de slag met Office 365. We maakten Teams aan, gingen aan de slag met Class Notebook: het was dus meteen heel praktisch.”

Wat heeft u aan de training gehad?
“Ik heb verschillende nieuwe mogelijkheden van Office 365 gezien. Ik schreef mijn takenlijsten vroeger altijd uit, maar dat kan in Office 365 dus ook. Ik heb inmiddels al heel wat to do lists in mijn Office 365-account staan. Ook ben ik beter op de hoogte van wat Teams allemaal te bieden heeft. Maar ook voor de sectie Nederlands zaten er interessante mogelijkheden bij, zoals de insluitende lezer in Word, waarmee teksten kunnen worden voorgedragen.”

Hoe gaat u wat u geleerd heeft in de praktijk brengen?
“Naar aanleiding van de cursus heb ik bij de start van het schooljaar meteen mijn collega´s geënthousiasmeerd om met Teams aan de slag te gaan: daar zijn de secties inmiddels mee begonnen. De vervolgstap is om dat ook met de leerlingen te gaan doen, maar allereerst moeten de secties er goed mee overweg kunnen. Daarom pakken we dit gefaseerd aan. Ook heeft de schoolleiding mij gevraagd om dit jaar als adviseur op te treden met betrekking tot Office 365, zowel voor hen als voor mijn collega’s.”

Anderen bekeken ook dit

“De training maakte voor mij ...

Geplaatst: 06-09-2018 “De training maakte voor mij het plaatje compleet”

Scholieren leren, maar hun leraren en het ondersteunend onderwijspersoneel schaven eveneens hun kennis bij. Slim ...

Hoe design helpt bij het ...

Geplaatst: 01-11-2018 Hoe design helpt bij het ontwikkelen van nieuwe onderwijsmethodes

De digitalisering van het onderwijs lijkt al in een vergevorderd stadium. Laptops en tablets zijn ...

“I-coach of iConsulent zijn is ...

Geplaatst: 13-10-2017 “I-coach of iConsulent zijn is vooral mensenwerk, ondanks de focus op ICT”

Op scholen worden digitale toepassingen steeds vaker ingezet. Docenten hebben hun handen vol aan het ...