De training voelt als ‘een rijbewijs voor een Ferrari’

Jeanine Das is al drie jaar docent Frans op de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp (KSH). Ze geeft hier les aan de onderbouw en is mentor van een tweede klas havo. Eind vorig jaar volgde zij zonder eerdere ervaring met de applicaties de training Teams, OneNote & Class Notebook. Na deze eerste ontmoeting was ze meteen om en inmiddels gebruikt ze OneNote en Class Notebook dagelijks in het klaslokaal.

Lees meer over de training Teams en OneNote in de klas. Op Slim in de klas vind je alle trainingen die we speciaal voor het onderwijs organiseren. Houd de website in de gaten voor data in 2020.

Waarom ben je deze training gaan volgen?
“De eerste en tweede klassen op de KSH werken sinds het begin van dit schooljaar met een laptop. Als school zijn we nog zoekende hoe we daar optimaal gebruik van kunnen maken. Toen mijn collega tijdens een korte workshop van een half uur in contact kwam met de module OneNote, was zij direct enthousiast over de mogelijkheden ervan. Met deze applicatie heb je namelijk al het lesmateriaal in één omgeving en heb je een plek waar alle leerlingen samen kunnen werken. Ik kende OneNote nog niet, maar ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn lessen digitaal te ondersteunen, dus gingen we samen met nog een andere collega op zoek naar een uitgebreidere cursus. Zo kwamen we bij deze training uit.”

Hoe is de training bevallen?
“De training werd voor een kleine groep gegeven, maar het niveau van de deelnemers liep redelijk uiteen. We zijn begonnen met OneNote, gevolgd door OneNote Class Notebook en we sloten de dag af met Microsoft Teams. Alles werd goed uitgelegd en werd daarna extra duidelijk toen we zelf met de applicaties aan de slag gingen. Het was voor mij de eerste kennismaking met de verschillende programma’s, dus dan doe je veel inspiratie op tijdens zo’n dag.

We kwamen terug met een hele waslijst aan veranderingen die wij op school wilden doorvoeren, maar helaas waren niet al die aanpassingen haalbaar. Zo hebben wij op school niet de mogelijkheid om met Microsoft Teams te werken. Dan voelt het alsof je tijdens de cursus je rijbewijs voor een Ferrari hebt gehaald, maar je van school slechts een Fiat 500 krijgt.”

"Ik heb tijdens deze training een goede basis gelegd voor het gebruik van de applicaties. Je leert zoveel tijdens zo’n middag!"

Wat heb je aan de training gehad?
“Hoe kun je een Class Notebook aanmaken, wat kun ermee en hoe pas je dit onderdeel toe? Ik heb tijdens deze training een goede basis gelegd voor het gebruik van de applicaties. Je leert zoveel tijdens zo’n middag! Het concept van OneNote sprak mij meteen aan. Het werkt heel fijn om één plek te hebben waar alle documenten en opdrachten staan opgeslagen en waar de leerlingen onderling kunnen samenwerken. Door dit platform krijgen de leerlingen echt het gevoel dat ze in een community samenwerken.”

Hoe ga je wat je geleerd hebt in de praktijk brengen?
“Mijn collega’s en ik zetten tegenwoordig volledige lessen, speciale opdrachten, studiewijzers en linkjes naar extra lesmateriaal in OneNote en Class Notebook. De leerlingen kunnen zelf ook content toevoegen, opdrachten inleveren en aantekeningen verwerken. Vervolgens kun je als docent feedback geven op de opdrachten en aantekeningen. Ook kun je reageren met stickers. Dat werkt heel motiverend. Dit beloningsaspect in OneNote vinden leerlingen heel fijn en ze maken nu zelfs op eigen houtje secties aan voor andere vakken. De KSH geeft nu zelf ook cursussen OneNote en Class Notebook voor leerlingen en andere docenten. We hopen dat volgend jaar de gehele onderbouw deze programma’s gebruikt.”

Meer weten over deze training?
Kijk dan op slimindeklas.nl/trainingen.

Trainingen Slim in de klas

Anderen bekeken ook dit

Een planmatige overgang naar Azure ...

Geplaatst: 08-11-2019 Een planmatige overgang naar Azure en Windows 10 bij Scholengroep Pontes

Lokale servers zijn passé en steeds meer scholen bewegen zich richting de cloud. Paula de ...

De i-coach als innovatie-katalysator binnen ...

Geplaatst: 17-10-2019 De i-coach als innovatie-katalysator binnen het mbo

De digitale vaardigheden van het docentenkorps houden de schoolbesturen al jarenlang bezig. Hoe kun je ...

”Wij kijken eerst naar de ...

Geplaatst: 24-10-2019 ”Wij kijken eerst naar de leerbehoefte van onze teams, dan pas naar de software”

ROC Friese Poort was lange tijd van mening dat ze digitaal een beetje achterliep. De ...