STEAM Cup Challenge: volgend jaar de winst voor Metameer?

Het thema van de STEAM Cup Challenge 2019/2020 is ‘Smart City’. En hoewel het project pas in maart 2020 ingeleverd moet worden, beginnen de voorbereidingen al vroeg in het nieuwe schooljaar. Leo Nabben ging vorig jaar met zijn klas de uitdaging aan en kwam met één team in de finale te staan. Helaas mochten zij de hoofdprijs niet mee naar huis nemen. Het team was desondanks heel blij met hun prijs voor ‘Meest creatieve idee’.

Nabben was in 1985 al te vinden op Metameer als muziekdocent. Toen deed de pc zijn intrede en op het moment dat er naarmate er steeds meer computers op school verschenen, mocht de muziekdocent zichzelf ook ICT-coördinator noemen. Na een scholingstraject kwam hier ook nog de titel ‘docent informatica’ bij. Inmiddels is hij hoofd ICT & Media en werkt hij de andere helft van zijn tijd als informaticadocent. “Ik vind het noodzakelijk om te weten wat er op de werkvloer speelt. Je kunt wel vanachter je bureau allerlei plannen verzinnen, maar dan mis je de feeling met docenten, leerlingen en het onderwijs.”

Boeken open op bladzijde…
Op Metameer grijpen ze tijdens de lessen elke kans aan om praktijkgericht onderwijs aan te bieden. “Wij verweven vragen die vanuit de maatschappij komen met ons lesprogramma. Daarom staan we constant in contact met bedrijven om te achterhalen waar hun behoeften liggen. De oplossingen voor deze problemen overstijgen al snel het middelbareschoolniveau. Een wedstrijd als de STEAM Cup Challenge sluit dan beter aan op het niveau van de leerlingen. In plaats van opdrachten uit het boek, maken mijn leerlingen nu een opdracht die verbonden is aan een wedstrijd. Dat werkt heel motiverend. Daarmee werken ze ook nog aan de verplichte leerdoelen voor het examenvak. Een win-win dus.”

Leerzaam uitstapje
Vorig jaar was het thema ‘huis van de toekomst’ en wist een van de vier Metameer-teams de finale te bereiken. “Zij hadden een zonnepaneel als automatisch dak voor een waslijn bedacht, dat via een vochtsensor dichtklapt als het regent en weer opengaat als de zon schijnt. Als je dit in de praktijk wilt brengen, loop je tegen gigantische uitdagingen aan, maar met het prototype van twintig bij twintig centimeter ging het prima.”

“Dankzij dit soort praktijkgerichte opdrachten krijg je een heel andere band met de kinderen. Ze zitten niet met hun neus in de boeken, maar gaan echt aan de slag.”

Ook het presenteren voor de juryleden was geen enkel probleem voor de drie dappere strijders van Metameer. “Als leerlingen van de Jenaplan-locatie van Metameer zijn ze eraan gewend om te presenteren en kunnen zij duidelijk verwoorden waar ze mee zitten en tegenaan lopen. De presentatie was voor hen dus appeltje-eitje. Ik zat wel met geknepen billen, omdat ze maar zo kort de tijd hadden om alles te vertellen.”

Echt aan de slag
Dat uiteindelijk Team Picasso ervandoor ging met de kaartjes voor een reis naar Walibi mocht de pret niet drukken. “We zijn met de hele klas naar de finale gegaan. Dat voelde voor hen niet als een verplichte excursie, maar als een gezellig uitje. Dankzij dit soort praktijkgerichte opdrachten krijg je een heel andere band met de kinderen. Ze zitten niet met hun neus in de boeken, maar gaan echt aan de slag.

Ook de groepen die niet doorgingen naar de finale hebben met veel plezier met de Micro:bit en de 3D-printer gewerkt. De terugkoppeling tijdens de STEAM Cup Challenge is ook erg goed. Niet alleen het team dat in de finale stond, maar ook de andere teams kregen een keurig rapport over de plus- en minpunten van het product en de uitvoering.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Zo dicht bij de overwinning komen, smaakt natuurlijk naar meer. Daarom heeft Nabben zich al ingeschreven voor de nieuwe STEAM Cup Challenge van 2019/2020. Hij houdt hierbij vast aan de succesformule van vorig jaar. “Eerst moeten ze door de verplichte leerstof heen over de Micro:bit en de 3D-printer. Daarna leggen we de spelregels van de opdracht uit en dan kunnen de leerlingen los.

Tijdens het creëren van het prototype lopen ze vanzelf tegen dingen aan, dan kunnen ze YouTube, andere internetbronnen en mijn kennis als leraar gebruiken om het probleem op te lossen. Zo leren ze wat prototyping, programmeren en design thinking is. Soms zijn ze al te specifiek bezig en geef ik de tip om bijvoorbeeld het 3D-printje gewoon te vervangen door een plakbandje. Als je opdrachtgever maar snapt wat jij met jouw prototype bedoelt. Dat is een heel leuk proces.”

“We zijn met de hele klas naar de finale gegaan. Dat voelde voor hen niet als een verplichte excursie, maar als een gezellig uitje."

Met twee vakken aan de slag
Dit jaar gaat Nabben niet met één, maar met twee vakken aan de slag met de STEAM Cup Challenge. “We hebben dit jaar dus meer teams die een product bedenken voor de Challenge. We willen van tevoren binnen de school een competitie houden om te beslissen welke twee oplossingen binnen het thema ‘Smart City’ we gaan inzenden. Daarvoor willen we twee mensen uit het bedrijfsleven uitnodigen om de producten te beoordelen.”

De ervaring van vorig jaar heeft ook tot nieuwe inzichten geleid. “Het presenteren ging vorig jaar misschien iets té ontspannen en nonchalant. Dus als wij dit jaar weer een finaleplaats veroveren, moeten we dat iets beter voorbereiden.”

Meer informatie
Je kunt jouw school ook inschrijven voor de STEAM Cup Challenge. Als je meedoet, ontvangt je school tien Micro:bits, een training, een pakket met additionele sensoren, tien lesplannen en een uitnodiging voor een webinar. En natuurlijk ding jij met je school mee naar een van de vier prijzen die ook dit jaar weer worden verdeeld onder de teams met de meest vindingrijke en vernieuwende ideeën. Meer informatie vind je op de website van STEAM Cup Challenge.    

STEAM Cup Challenge

Anderen bekeken ook dit

Katja Korver: “We zijn er ...

Geplaatst: 17-05-2019 Katja Korver: “We zijn er door het gebruik van tablets en devices echt op vooruit gegaan”

Via Google Drive de leerlingen attent maken op een interessant artikel of via een digitale ...

CSG Het Streek herkanst bij ...

Geplaatst: 12-07-2019 CSG Het Streek herkanst bij STEAM Cup Challenge 2019/2020

De STEAM Cup Challenge 2019/2020 draait om het thema ‘Smart City’. Alhoewel scholen hun STEAM-project ...

IT-lab Alberdingk Thijm Scholen: broedplaats ...

Geplaatst: 05-03-2019 IT-lab Alberdingk Thijm Scholen: broedplaats van creativiteit

Het is een IT-lab, maar er staan geen laptops of computers op tafel. Wel kun ...