Simon van Roon (Coenecoop): “Kennis delen maakt ons allemaal beter"

Het Coenecoop College in Waddinxveen is een scholengemeenschap waar leerlingen worden opgeleid tot wereldwijze, kritische jongeren. Het onderwijsaanbod bestaat, naast de diplomagerichte activiteiten, ook uit algemeen vormende activiteiten, maatschappelijke stages en talentontwikkeling. We spraken ICT-coördinator Simon van Roon over de dynamiek rondom ICT op school.

Uitdaging

Er gebeurt veel in de wereld van het onderwijs en dus ook binnen het voortgezet onderwijs. Hoe zetten we de stap van on-premise naar de cloud? Is werken in de cloud duurder? Hoe kunnen we zorgen voor optimale beveiliging? Hoe krijgen we ICT-applicaties door de docenten geadopteerd? Inclusief de benodigde kennis? Wat komt er zoal kijken bij het inzetten van Office 365? Wat zijn ervaringen van anderen met BYOD en CYOD? ICT op school is een dynamische wereld en het is voor een ICT-verantwoordelijke soms heel lastig om op alle niveaus de gevolgen van beslissingen te kunnen overzien. Dat geldt voor vrijwel alle ICT-coördinatoren, stelt Simon van Roon. "Ik zie dat veel collega's op andere scholen voor precies dezelfde uitdagingen staan als wij", zegt hij. "Op tal van scholen is men bezig met dezelfde problematiek en probeert iedereen tot oplossingen te komen."

Oplossing

Het Coenecoop College is één van de scholen die deel uitmaakt van de Kenniskring ICT & Onderwijs. De Kenniskring is een community van onderwijsinstellingen en deskundigen op elk vakgebied binnen ICT. Het netwerk is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen met collega's op andere scholen binnen het voortgezet onderwijs, die zich voor dezelfde problemen en dilemma's gesteld zien. De Kenniskring ICT & Onderwijs is een nieuw initiatief van SLBdiensten voor ICT voor eindverantwoordelijken.

Kennis halen en brengen

Van Roon: "Met de Kenniskring kunnen we de kennis die op scholen aanwezig is bij elkaar brengen en met elkaar uitwisselen. We opereren niet in een concurrerende commerciële omgeving, in het onderwijs werken we allemaal aan hetzelfde doel. Kennis delen maakt ons allemaal beter."

Op het Coenecoop College is de nodige expertise aanwezig met betrekking tot het inrichten van een Office 365-omgeving, geeft hij als voorbeeld. "Wij zijn daar best ver in. We weten behoorlijk wat van de verschillende aspecten en mogelijkheden, we kunnen Office 365 ook koppelen aan andere systemen. We hebben veel tijd, geld en energie gestoken in het opbouwen van deze kennis. We nodigen andere scholen van harte uit om bij ons een kijkje achter de schermen te nemen. Kom maar bij ons afkijken en doe er je voordeel mee."

Op zijn beurt heeft Van Roon soms vragen over wat de beste manier is om de iPads in de klas te beheren. "We hebben nog onvoldoende kennis over de optimale inzet van Apple-devices. Graag luisteren we naar collega's om te horen hoe zij het beheer hebben opgezet." Privacy en beveiliging vindt hij ook treffende voorbeelden van ontwikkelingen waar alle onderwijsinstellingen mee te maken krijgen.

Anderen bekeken ook dit

Purmerendse ScholenGroep: iBabs bijzonder handig

Geplaatst: 15-11-2017 Purmerendse ScholenGroep: iBabs bijzonder handig

iBabs, de tool die vergaderingen papierloos plaats laat vinden, wordt al door tal van onderwijsinstellingen ...

Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten ...

Geplaatst: 20-12-2017 Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten gemakkelijk dankzij Intune

“Boeiend onderwijs gaat hand in hand met de inzet van ICT-middelen. Dat zegt Dimitri Verschoor, ...

ICT-afdeling Pantarijn transformeert van beheerder ...

Geplaatst: 19-07-2018 ICT-afdeling Pantarijn transformeert van beheerder naar makelaar door Microsoft Office 365

Zoals veel andere onderwijsorganisaties is ook scholengemeenschap Pantarijn overgeschakeld op Microsoft Office 365. De opkomst ...