Nieuwe mogelijkheden met Veeam Software

Het Stanislascollege, onderdeel van de Stichting Lucas Onderwijs, is een degelijke scholengemeenschap die hecht aan tradities, maar tegelijk ook middenin de moderne onderwijspraktijk staat. "Achter de schermen werken wij dagelijks aan optimalisering van het onderwijs", vertelt systeembeheerder Léon Arkesteijn. "Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor ICT."

‘Het Stanislas’ heeft zes scholen, verdeeld over Delft, Pijnacker en Rijswijk. Verschillende onderwijsniveaus – van praktijkonderwijs tot en met gymnasium – zijn vertegenwoordigd. De school is vorig jaar overgestapt naar een gevirtualiseerde server-omgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van VMware ESX als hypvervisor. Voor de back-ups, replicaties, monitoring en rapportage maakt het Stanislascollege gebruik van de Veeam Availability Suite.

Toename virtualisatie

"Er dienden zich een aantal punten tegelijk aan", vertelt Léon Arkesteijn, deelnemer aan één van de door SLBdiensten georganiseerde sessies over Veeam Software. "De wens groeide om een uitwijklocatie te hebben en om de uptime van servers naar een hoger niveau te brengen. Ook wilden we niet met al te veel verschillende merken producten werken. We zagen om ons heen een toenemende mate van virtualisatie: steeds meer scholen stapten over.”

Het bleek dat virtualisatie ook voor het Stanislascollege tal van nieuwe mogelijkheden bood. “We waren gewend om op bestandsniveau back-ups te verzorgen. In sommige gevallen met een systemstate back-up erbij. Met behulp van producten van Veeam Software bleek het mogelijk om ook van machines in hun geheel een back-up te maken."

Testomgeving

Het college is geleidelijk aan naar virtuele machines overgestapt. “We hebben daarbij niet heel strikt projectmatig gewerkt, maar zijn meer volgens een natuurlijke wijze te werk gegaan. We hadden al kennisgemaakt met de producten van Veeam, met name de software om te kunnen monitoren (Veeam One). Dat was een zeer eenvoudig pakket om mee te werken en het paste bij de wensen die we hadden: de monitoring van zowel hardware als virtuele machines, iets dat met HP SIM niet kon.” 

“Daarnaast”, vult Arkesteijn aan. “Gaf een van onze externe partijen aan al goede ervaringen te hebben met de producten van Veeam Software. Daarom leek het ook voor ons een logische keuze. We hebben een testomgeving opgezet met Veeam Backup & Replication. Deze test is naar tevredenheid verlopen. Sindsdien werken wij met zeer veel plezier met dit product. De mogelijkheid om binnen één programma zowel back-up- als replicatieschema's te kunnen maken geeft ons een helder overzicht van onze volledige omgeving, ongeacht welke back-up methode we hanteren. We zien in één oogopslag wat een uitval van het serverpark tot gevolg heeft."

Anderen bekeken ook dit

Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten ...

Geplaatst: 20-12-2017 Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten gemakkelijk dankzij Intune

“Boeiend onderwijs gaat hand in hand met de inzet van ICT-middelen. Dat zegt Dimitri Verschoor, ...

Kenniskring ICT & Onderwijs: adviseren, ...

Geplaatst: 01-02-2018 Kenniskring ICT & Onderwijs: adviseren, informeren en inspireren

Scholengroep Leonardo Da Vinci verzorgt openbaar voortgezet onderwijs aan kinderen uit Leiden en de randgemeenten. ...

Van cd-rom naar de cloud: ...

Geplaatst: 29-08-2017 Van cd-rom naar de cloud: verandering roept veel vragen op

De transitie van de cd-rom naar de cloud is niet voor iedereen even eenvoudig. Waar ...