Lesgeven op afstand op het Montessori College (deel 1)

Door het hele land proberen docenten uit te vogelen hoe zij de online leeromgeving het beste vorm kunnen geven. In deze reeks spreken wij ICT’ers van verschillende scholen over hoe zij invulling geven aan de virtuele lessen en welke middelen zij daarbij inzetten. Deze keer is Sjef Martens aan het woord, directeur ICT, facilitair en organisatie op het Montessori College.

Deze korte vlog van het Kennemer Lyceum geeft een goede sfeerschets van de huidige situatie op veel scholen: de gangen zijn verlaten, de schoolbanken blijven leeg en er zijn slechts enkele leraren aanwezig om online lessen te verzorgen. Voor veel scholen stond het digitaal leren en werken al langer op de agenda, maar nu moeten zij opeens binnen enkele dagen een werkbare methode op poten zetten. Zo ook op het Montessori College. Martens vertelt over de initiatieven die docenten op het college zijn gestart en welke tools ze hierbij inzetten. Ook geeft hij tips aan scholen die zich nu midden in hetzelfde proces bevinden.

“Het is bijzonder om te zien hoe snel collega’s de overgang van contact naar online leren oppakken. Iedereen hier is zó goed en ondernemend bezig."

Ondernemende collega’s
“Het is bijzonder om te zien hoe snel collega’s de overgang van contact naar online leren oppakken", begint Martens. "Iedereen hier is zó goed en ondernemend bezig. Dinsdag hadden de docenten een spoedtraining Teams om het programma onder de knie te krijgen. Mijn collega heeft een korte blog geschreven over hoe zij de eerste instructiesessie met Teams heeft ervaren. Weer een andere collega heeft een YouTube video gemaakt voor onze leerlingen over thuiswerken, inclusief enkele tips over hoe zij gedurende de dag hun aandacht erbij kunnen houden. Leerlingen zijn het namelijk ook niet gewend om thuis te leren en kunnen echt niet van half 9 tot drie geconcentreerd achter hun device zitten. Een andere collega maakt PowerPoints met voice-overs en weer een andere collega heeft het op zich genomen om via Instagram verslag te leggen over hoe wij dagelijks bezig zijn met het vormgeven van onze nieuwe werkmethode.”

Lessen livestreamen
De Montessorischool werkt sowieso al veel met studieplanners en werkwijzers. Deze kunnen de leerlingen nog steeds in de vertrouwde SharePoint omgeving Montiplaza vinden. Aan de hand van die planning kunnen ze volledig zelfstandig aan de slag. Martens: "We proberen daarbij zoveel mogelijk volgens het dagelijks rooster te werken om het ritme erin te houden. Via Teams geven docenten via livestreams virtueel les. Het begin van de lessen gaat klassikaal. Dan stelt de docent bijvoorbeeld de laptop voor het whiteboard op om de lesstof uit te leggen en kunnen leerlingen tegelijkertijd vragen stellen. Daarna moeten de leerlingen zo snel mogelijk zelf aan de slag met verschillende opdrachten, zodat er afwisseling is en zij zich kunnen blijven concentreren. Via de chatfunctie is het vervolgens mogelijk voor leerlingen om één-op-één vragen te stellen.”

"Blijf bij de middelen die je tot je beschikking hebt. Anders kost het opstarten van een nieuwe werkmethode veel meer tijd." 

Blijf bij wat je kent
"Ik wil scholen vooral de tip geven om te blijven bij de middelen die je tot je beschikking hebt", vervolgt Martens. "Anders kost het opstarten van een nieuwe werkmethode veel meer tijd. De techniek is van ondergeschikt belang. Het gaat er nu om dat je een oplossing kiest die het beste bij jou, de leerlingen en het leerdoel past. De een gebruikt Zoom, de ander liever Teams en weer een ander maakt video’s voor YouTube. Het is mooi dat we nu al deze online middelen in kunnen zet, maar let wel: security en AVG tellen nog steeds mee! Als je twijfelt over de privacy of veiligheid van een bepaald programma check dit dan altijd eerst bij de IT-beheerder.”

Hulp bij les op afstand

Anderen bekeken ook dit

Lesgeven op afstand op CSG ...

Geplaatst: 24-03-2020 Lesgeven op afstand op CSG Willem van Oranje (deel 2)

Door het hele land proberen docenten uit te vogelen hoe zij de online leeromgeving het ...

Leren op afstand met Teams

Geplaatst: 19-03-2020 Leren op afstand met Teams

Scholen blijven sowieso tot en met 6 april gesloten, om verdere verspreiding van het coronavirus ...

Lesgeven op afstand op het ...

Geplaatst: 26-03-2020 Lesgeven op afstand op het SSVOZ (deel 3)

Door het hele land proberen docenten uit te vogelen hoe zij hun online leeromgeving het ...