Games ontwerpen én certificaat behalen met Unity: MBO Utrecht pioniert

Medio 2019 hebben leerlingen van MBO Utrecht succesvol een pilot met Unity afgerond. Dit is de eerste school in Nederland die de pas gelanceerde certificering en het lesprogramma van Unity uitprobeert. Het is tevens het eerste game-development-platform dat SLBdiensten aanbiedt. We spreken Tom Vogels, productmanager Leren & Certificeren van Slim in de klas (onderdeel van SLBdiensten) en Dennis van Wakeren, docent aan MBO Utrecht over wat dit product allemaal te bieden heeft.

Hoewel Unity wereldwijd een van de grootste spelers is in de game- en virtual reality (VR)-wereld, krijgt het bedrijf in Nederland pas net vaste voet aan de grond. Zo zijn wereldwijd veertig procent van de top 1000-spelletjes van Unity, wordt de helft van de nieuwe spelletjes voor telefoons door hen gemaakt, en produceren zij zestig procent van alle AR- en VR-games. 

Het Unity-certificaat is vers van de pers. Het programma en het certificaat werden afgelopen voorjaar geïntroduceerd op de Amerikaanse markt en zijn op maat gemaakt voor het onderwijs. “Het is bij uitstek ons meest creatieve product. In die zin ligt het in het verlengde van Adobe, waarmee leerlingen (bewegende) beelden kunnen bewerken”, vertelt Tom Vogels, productmanager Leren & Certificeren. Unity werkt met de programmeertaal C# (uitgesproken als “C sharp”) en is momenteel op instapniveau voor het onderwijs beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen in de toekomst ook vervolgcertificaten gaan behalen voor Unity.

Van New York naar Utrecht
Vogels volgt de ontwikkelingen op het gebied van tech en design op de voet. In februari 2019 maakte hij kennis met de Unity-certificering tijdens een conferentie in Lissabon. Op een conferentie in New York ontmoette hij vertegenwoordigers van Unity die hem wezen op het nieuwe certificeringsprogramma. “Ik dook vervolgens in de mogelijkheden en zag al snel de potentie. Het mooie is dat ondanks dat het programma uit de VS komt, het goed aansluit op het Nederlandse systeem. Het is wat dat betreft echt plug-and-play. We horen van docenten die het lesmateriaal hebben bekeken dat de inhoud precies is wat de leerlingen behandelen op school, dus het lesprogramma hoeft niet te worden aangepast. Met het certificaat zijn ze bovendien veel beter voorbereid op een vraag vanuit de arbeidsmarkt.”  

"Voor mij zegt het halen van een dergelijk certificaat meer dan een diploma."

De samenwerking kwam tot stand toen Dennis van Wakeren SLBdiensten benaderde over Unity. Een collega van hem die toevalligerwijs ook in New York was geweest, had hem getipt over het certificaat. Naast Utrecht hebben scholen in Eindhoven en Rotterdam ook interesse getoond in Unity. Zij willen in hun lessen game design en game development aanbieden en kunnen het lesmateriaal en de toets daarbij goed gebruiken. Van Wakeren: “Het is belangrijk dat meer scholen interesse tonen in de certificering van Unity. Het doel is dat leerlingen zich ermee kunnen onderscheiden van anderen, en dan is het belangrijk dat ook het bedrijfsleven Unity in het vizier heeft. Programma’s van Microsoft zijn alom bekend, maar de gamedesignwereld wordt nog niet zo weids gebruikt. Die industrie staat in Nederland sowieso nog in de kinderschoenen. Het is voor leerlingen die het Unity-certificaat hebben behaald nog niet mogelijk om bijvoorbeeld mee te werken aan spellen als Fortnite, maar de vaardigheden die erbij komen kijken, zijn ook heel erg bruikbaar binnen andere beroepen. Denk aan architectenbureaus en makelaars die huizen in 3D willen laten zien, of met behulp van virtual reality.”

Certificaat zegt meer dan diploma
Van Wakeren is blij met dit type industriecertificaten. “Het lesprogramma geeft docenten een zetje in de goede richting als het gaat om het bepalen welke vaardigheden studenten nodig hebben om bepaalde handelingen te verrichten. Unity heeft de skill-eisen al mooi in kaders gesteld. Voor mij zegt het halen van een dergelijk certificaat meer dan een diploma. Een van mijn leerlingen loopt stage bij een bedrijf, ook daar waren ze erg enthousiast. Zodra ze doorhadden welke vaardigheden worden getraind met Unity, zagen ze dat dit aansluit op hun toekomstplannen en de rol die technologie daarin speelt,” aldus Van Wakeren.  

Leerlingen kunnen via Slim in de klas tegen een sterk gereduceerd tarief aan het lesmateriaal komen en een examenvoucher bestellen. Het gratis lesmateriaal via Unity Learn bereidt hen al voor 90 procent voor op het examen. Het examenvoucher kost € 44,95. Deze tarieven zijn fors lager dan wanneer leerlingen na hun schooltijd een dergelijk certificaat halen.

Voor meer informatie:

  • Voor alle informatie over Leren & Certificeren kijk op slimindeklas.nl/certificeren
  • Naast Unity certificering hebben we ook certificeringen in Microsoft, Adobe en Cisco.
  • Neem voor het maken van een afspraak of vragen over Leren & Certificeren contact op met het team Leren & Certificeren via lcsupport@slbdiensten.nl of telefonisch via 020-4201396.  
  • We komen graag bij je op bezoek of vertellen je desgewenst telefonisch of per e-mail alles over de mogelijkheden om certificeren binnen jouw school op te zetten.  
Leren en certificeren

Anderen bekeken ook dit

Speciale IT-vakschool voor mensen met ...

Geplaatst: 01-08-2019 Speciale IT-vakschool voor mensen met autisme groot succes

Leerlingen met autisme vinden niet altijd de juiste aansluiting op school en in het bedrijfsleven. ...

De vijf opvallendste trends op ...

Geplaatst: 14-02-2020 De vijf opvallendste trends op het gebied van IT & Onderwijs op IPON 2020

Op 5 februari verzamelden honderden professionals in ICT en educatie zich in de vroege ochtend ...

Gamification: het middel om leerlingen ...

Geplaatst: 25-02-2020 Gamification: het middel om leerlingen bij de les te houden?

Hoe motiveer je een leerling anno 2020? Leerlingen vinden lessen volgens een methode vaak ‘saai’ ...