Elzendaal college: zelfstandig en zelfbewust leren

Hoe Adobe-producten bijdragen aan een beter leerproces, waarin leerlingen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen? Rob Perrée is docent op het Elzendaalcollege en zet het Adobe-pakket in voor een nieuw vak, Design & Innovation.

Het Elzendaalcollege in Boxmeer leert haar leerlingen verantwoordelijk te zijn voor hun eigen keuzes en leergedrag. De school wil onderwijs realiseren waarin ruimte is voor gedegenheid, maar ook voor vernieuwing. De scholengemeenschap was daarom in 2011 één van de elf scholen in ons land die meededen aan de pilot ITTL: Informatie Techniek Theoretische Leerweg, een nieuw examenvak voor mavo/VMBO-T.

Uitdaging: eenzijdige invulling

Rob Perrée is docent op het Elzendaalcollege. In 2014 kreeg hij ITTL onder zijn hoede. Met inzet van de software van Adobe gaf hij een nieuwe invulling aan het vak. "In het algemeen waren de leerlingen niet zo enthousiast over het vak", constateerde Perréé toen hij ITTL ging doceren. "Er waren maar weinig meisjes die deze richting volgden en de jongens die wel belangstelling toonden, waren voornamelijk de echte computerfreaks. Dat vond ik jammer, want de computer is niet meer weg te denken uit de wereld. Via de computer kun je kennis opdoen en zelf bepalen wat je leert. Dat is juist iets dat de jongeren van tegenwoordig aanspreekt."

Oplossing

"We wilden het vak meer laten zijn dan louter een technisch vak, waarbij alleen de harde informatica kant naar voren komt", vervolgt Perrée. "Het gebruik van de computer moet daarbij meer een middel worden dan een doel. We willen de computer gebruiken om leerlingen zelfstandig en zelfbewust te maken van het eigen leerproces. De belevingswereld van leerlingen en de manier waarop je leerstof aanbiedt, zijn daarbij heel belangrijk als je ze wilt enthousiasmeren. Ook keuzevrijheid is een heel belangrijk aspect, dat ze kunnen kiezen wat ze gaan doen. Daarom hebben we ITTL breder gemaakt. Naast Informatietechniek, wordt nu ook Mediavormgeving en Programmeren ertoe gerekend. Daarbij is het Adobepakket belangrijk, want voor Mediavormgeving gebruiken we veel Adobe." Op het diploma staat nog altijd de officiële naam ITTL vermeld, maar binnen het Elzendaalcollege wordt het vak D&I (Design & Innovation) genoemd.

Eigen leerproces

"Sommige leerlingen kennen Photoshop al van thuis, andere leerlingen kennen het nog helemaal niet. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen op hun eigen niveau en tempo lessen kunnen volgen. Ik heb daarom instructievideo's gemaakt, waarmee iedereen op zijn niveau aan de slag kan. Ik controleer niemand op het eindresultaat, maar op de voortgang die ze maken. Ze presenteren hun werk wekelijks op het internet. Daar laten ze zien wat ze gedaan hebben, welk stappenplan ze hebben gevolgd en wat ze geleerd hebben. Een leerling die net een paar basisdingen heeft geleerd, kan dus beter scoren dan een leerling die wat verder is en, bij wijze van spreken, een trucje kent en dat steeds herhaalt. Want die heeft feitelijk niets nieuws geleerd. Wanneer ze in hun eigen tempo mogen leren, staan leerlingen veel opener ten opzichte van hun eigen leerproces. Dat stimuleert ze ook om door te gaan en méér te leren. Ik geef ook helemaal geen instructies, daar keken ze in het begin van op. Ik leg nooit iets uit, ze leren pas écht hoe het werkt als ze het zelf doen."

Dreamweaver, Illustrator en InDesign

Perrée: "We werken vooral met Photoshop en Premiere Pro, deze programma's bieden we standaard aan. Maar leerlingen krijgen in het derde en vierde leerjaar de tijd om iets te doen met wat ze zelf graag willen, mits verantwoord wordt dat ze echt iets leren. Hiervoor kunnen ze kiezen uit het volledige Adobe-pakket. Ze kiezen vaak voor Dreamweaver, Illustrator of InDesign, dan maken ze een website of een compleet tijdschrift." Leerlingen die verantwoordelijk leren te zijn voor hun eigen leerproces, beschikken over een belangrijke vaardigheid die ze later goed kunnen gebruiken.

Anderen bekeken ook dit

Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten ...

Geplaatst: 20-12-2017 Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten gemakkelijk dankzij Intune

“Boeiend onderwijs gaat hand in hand met de inzet van ICT-middelen. Dat zegt Dimitri Verschoor, ...

Purmerendse ScholenGroep: iBabs bijzonder handig

Geplaatst: 15-11-2017 Purmerendse ScholenGroep: iBabs bijzonder handig

iBabs, de tool die vergaderingen papierloos plaats laat vinden, wordt al door tal van onderwijsinstellingen ...

Simon van Roon (Coenecoop): “Kennis ...

Geplaatst: 28-08-2017 Simon van Roon (Coenecoop): “Kennis delen maakt ons allemaal beter"

Het Coenecoop College in Waddinxveen is een scholengemeenschap waar leerlingen worden opgeleid tot wereldwijze, kritische ...