Efficiënt en veilig beheer van Macs op het GLR

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) gebruikt het programma Casper Suite voor het snel updaten van software op de ruim 2.500 Macs op de school. Het programma maakt het beheer van Apple-apparaten een stuk eenvoudiger.

Uitdaging: zóveel Macs

Op het GLR werken leerlingen voornamelijk met Mac-apparaten. "Er zijn, denk ik, geen andere scholen met zoveel Macs, waarop zoveel software staat", vertelt Fred van Vliet, voorzitter van het College van Bestuur. "Voor de ingebruikname van Casper Suite maakten wij complete OS X systeem-images met behulp van DeployStudio. Deze oplossing was stabiel en succesvol, maar niet zo hoog geautomatiseerd en flexibel ten opzichte van de Casper Suite."

Oplossing

Casper Suite van JAMF Software is een managementoplossing waarmee je tijd bespaart op onder meer het configureren en uitrollen van iOS- en OS X-apparaten. Daarnaast maakt het programma het beheer van de Apple-apparaten eenduidig en eenvoudig. De Casper Suite geeft ook de mogelijkheid om OS X- en iOSapparaten te voorzien van configuratie- en beveiligingsinstellingen. Van Vliet: "Casper Suite is heel geschikt voor het uitrollen van software. Met name de software van Adobe, waar we heel veel mee werken, moeten we constant updaten. Het plaatsen van nieuwe software en nieuwe updates gaat nu fantastisch."

Kostenbesparing

Serge Adam en Omar Lahmar zijn Apple Certified Technical Coordinator op het GLR. "We zijn Casper Suite tegengekomen op conferenties. En collega's in het buitenland werkten er mee", vertelt Adam. "Casper Suite is een standaard gebleken in de markt en voorziet in alle behoeftes die we hebben. Een school als het GLR, met zoveel leerlingen en docenten, heeft veel veranderende wensen ten aanzien van software. Met een statisch systeem kunnen we een paar keer per jaar alle updates uitrollen over alle machines, maar dan is men verplicht om te wachten op zo"n periode. Tussentijds installeren is gewoon te complex. Het is bovendien een tijdrovende klus om een machine compleet opnieuw te installeren. En is veel mankracht nodig om alle machines langs te gaan."

Modulair systeem

Lahmar legt uit hoe er op de school wordt gewerkt met Casper Suite: "Het systeem is modulair. Lokaal A heeft een basisbesturingssysteem met Office, Photoshop en nog wat applicaties. Dat heeft het lokaal ernaast ook, maar nog een applicatie extra. Met het programma kun je alle applicaties klaarzetten specifiek voor lokaal A en B.” Je kunt het pakket samenstellen wat vereist is per lokaal of gebouw. “De al bestaande software kun je hergebruiken, zonder een nieuw totaalsysteem te hoeven maken. De doorlooptijden voor de aanvraag van de software worden een stuk korter. En ook werkt het efficiënter, omdat je hergebruikt wat je al hebt. De tool maakt het inplannen ook een stuk gemakkelijker. Het geeft ons meer flexibiliteit, we hebben meer controle en kunnen efficiënter werken. We beheren met zijn tweeën de machines. Het terugdringen van de beheerkosten is een groot voordeel."

 

Anderen bekeken ook dit

Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten ...

Geplaatst: 20-12-2017 Calvijn Juliana beheert mobiele apparaten gemakkelijk dankzij Intune

“Boeiend onderwijs gaat hand in hand met de inzet van ICT-middelen. Dat zegt Dimitri Verschoor, ...

“De leraren snappen het niet”

Geplaatst: 29-08-2017 “De leraren snappen het niet”

Digitalisering is ook in het onderwijs noodzakelijk. De ene school is meer overtuigd van het ...

Hilversumse scholengemeenschap gaat 'serverloos' met ...

Geplaatst: 25-06-2018 Hilversumse scholengemeenschap gaat 'serverloos' met OneDrive en Teams

CVO 't Gooi, een scholengemeenschap met vier vestigingen in Hilversum, voert de Office 365-onderdelen Teams ...