Drie onderwijsspecialisten testen de Surface Go in de klas

Is de Microsoft Surface Go een geschikte tablet/laptop voor het onderwijs? We testten het uit door hem twee maanden te laten uitproberen door drie diehard ICT-specialisten uit het voortgezet onderwijs. Zij legden hun huidige laptop of tablet in de kast en gingen cold turkey over op de Surface Go. Wat waren hun bevindingen?

Alle drie zijn ze doorgewinterde gebruikers van devices in het onderwijs. Mieke van Kemenade is docente wiskunde aan het Gemini College in Lekkerkerk. Marieke Vreeswijk is docente scheikunde aan het CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven. Wing Kan Lai werkte jarenlang zelf in het onderwijs als docent natuurkunde en wiskunde en is momenteel Office 365 consultant bij QNH en Microsoft Learning Consultant. Hoe denken ze over de Go?

Ik gebruikte de Go in plaats van mijn laptop én mijn mobiele telefoon.

“Voor mij was het tekenen van formules en molecuulstructuren een openbaring”, vertelt Marieke Vreeswijk. “Op een gewone touchscreen met Stylus kun je alleen harde lijnen tekenen. Doordat de pen van de Go als potlood tekent, kun je een molecuulstructuur eerst schetsen. Pas als hij goed lijkt, trek je hem met pen over.”

Presenteren
Over de snelheid was Wing Kan Lai positief verrast. “Minstens net zo snel als de Surface Pro 4 of 5. Ik zet tegelijk Outlook, Teams en OneNote aan en hij loopt niet vast. Ik gebruikte de Go in plaats van mijn laptop én mijn mobiele telefoon. Voor een PowerPoint-presentatie is de pen ook heel handig. Je kunt klikken op de achterkant om naar de volgende slide te gaan, maar ook echt tekenen in je slideshow.”

Marieke gebruikte die optie vooral in haar les. “In Whiteboard had ik mijn lessen klaargezet en tijdens de les kon ik dan met de pen iets omcirkelen of er wat extra’s bij zetten. Door de techniek op school kon ik niet draadloos werken, maar liep er acht meter snoer vanuit de beamer naar mij. De leerlingen keken daar eerst vreemd van op, maar raakten eraan gewend.”

Ook voor leerlingen
Waar het testteam voor eigen gebruik het grote scherm van de Surface Pro prefereerden, vonden ze de Surface Go een goede optie voor de leerlingen. Die reageerden bij alle drie heel enthousiast. Marieke: “Bij mij mochten de leerlingen in de les ermee werken. Als ik vroeg ‘wie wil hem vandaag gebruiken?’ ging steevast 90 procent van de vingers omhoog. Ze vinden dat hij er cool uitziet, gaan er direct mee aan de slag en vinden de pen ook heel fijn.”

Ook Mieke zag het enthousiasme bij haar leerlingen. “Bij ons hebben de leerlingen hun laptop op schoot. Zij vonden het vooral heel fijn, dat de Surface Go wat kleiner is. Met de pen konden ze op het touchscreen schrijven, zodat ze hun aantekeningen ook digitaal hadden. Door het kleine formaat van de Go hebben ze nog voldoende ruimte over voor een boek of schrift. Verder vonden de leerlingen het fijn dat je de Go naar beneden kon klappen, de belichting was goed en het toetsenbord is fluisterstil. Je hoort de aanslagen niet en dat voorkomt veel irritatie. Daar kregen we bij examens altijd klachten van leerlingen over. Voor leerlingen moet de Go wel hufterproof zijn: een beschermhoes is zeker aan te raden.”

Onderwijsleergesprek
Een ander voordeel van de Go is dat de leraren door de klas kunnen lopen en via hun tablet het Smartboard kunnen bedienen. Mieke: “Ik had de Surface Go draadloos aan het scherm verbonden en kon daardoor achter in de klas staan, terwijl de leerlingen op het smartboard werkten. In de klas had ik de Go continu in mijn hand. Dat is ook precies zoals ik denk dat het onderwijs moet zijn: een onderwijsleergesprek.

Dat is ook precies zoals ik denk dat het onderwijs moet zijn: een onderwijsleergesprek.

Waar de drie testers het apparaat zelf heel goed betaalbaar vonden, waren de accessoires naar hun mening aan de prijzige kant. Daarom is het advies van Mieke: “maak een alles-in-een pakket,” een strategie waar Microsoft juist vanaf is gestapt. Er waren all-in-one pakketten, maar gebruikers wilden graag zelf kiezen, bijvoorbeeld de kleur van de typecover, het type muis en sommigen willen hem alleen als tablet gebruiken. Om optimale keuzevrijheid te bieden, levert Microsoft de accessoires apart.

De USB C-connectie krijgt wisselende reacties. Mieke: “Daardoor kun je niet je eigen muis erop aansluiten, maar moet je draadloos werken via Bluetooth of een verlengkabeltje aansluiten. Wat me wel opviel was dat de aansluiting voor dit verlengkabeltje heel goed en stevig is.” Wing Kan: “De USB C heb ik eigenlijk niet aangeraakt; ik kon alles draadloos doen. Een groot voordeel van de Surface Go vond ik dat ik hem ook in de auto kon opladen. Aangezien ik daar vaak in zit, was dat heel handig!”

Zou het testpanel de Go kopen? Mieke wel: “Als je een laptop hebt, kun je hem erbij kopen. Je pakt hem namelijk continu. Om van te lezen was het scherm net wat klein, maar naarmate ik er langer mee werkte, wende het.” Marieke en Wing Kan zouden voor zichzelf de voorkeur geven aan de Surface Pro, beiden vanwege de grootte van het scherm, maar vonden het voor leerlingen een goede optie.

Anderen bekeken ook dit

Even kennismaken met IT-Workz

Geplaatst: 08-03-2019 Even kennismaken met IT-Workz

Eind 2018 werd bekend dat SLBdiensten het Brabantse IT-Workz overneemt. IT-Workz helpt scholen in het ...

ICT-afdeling Pantarijn transformeert van beheerder ...

Geplaatst: 19-07-2018 ICT-afdeling Pantarijn transformeert van beheerder naar makelaar door Microsoft Office 365

Zoals veel andere onderwijsorganisaties is ook scholengemeenschap Pantarijn overgeschakeld op Microsoft Office 365. De opkomst ...

Onderwijsgroep SVOAZ (Amsterdam) met Microsoft ...

Geplaatst: 05-02-2019 Onderwijsgroep SVOAZ (Amsterdam) met Microsoft 365 volledig in de cloud

De stichting Voortgezet Onderwijs Amsterdam Zuid (SVOAZ) omvat drie scholen: het Fons Vitae Lyceum, het ...