Amstelveen College opent eerste onderwijskundig medialab

Het Amstelveen College opende op 7 november het eerste onderwijskundig medialab van Nederland. Het medialab ontstond dankzij samenwerking tussen HP, De Rekenwinkel en het Amstelveen College. Paul Rosenmöller, Voorzitter van de VO-Raad opende met medialab samen met Anke de Peuter, rector-bestuurder van het Amstelveen College en leerlingen van het Amstelveen College.

Het medialab is een hightech leeromgeving die de implementatie van 21e-eeuwse vaardigheden op school moet bevorderen. In het multifunctionele lab wordt de toepassing van Virtual Reality, Immersive Computing, Robotica, 3D en pc’s geïntegreerd in het onderwijscurriculum. Een mooi voorbeeld van hoe technologie het onderwijs kan versterken en ingezet kan worden om leerlingen te stimuleren.

“Technologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het vormgeven van onze samenleving”, zegt Rob Idink, Managing Director HP Nederland. Modern onderwijs kan niet langer zonder ondersteuning van digitale leermiddelen. In dit nieuwe medialab wordt moderne media ingezet om leerlingen voor te bereiden op een toekomst in een steeds internationaler en digitaler wordende samenleving.”

Aankomend schooljaar zullen elf brugklassen van het Amstelveen College verschillende colleges en workshops volgen in het lab, ondersteund met lesmateriaal van De Rekenwinkel. De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar hebben een laptop tot hun beschikking die zowel thuis als op school gebruikt kan worden, naast het traditionele gebruik van boeken en schriften. Onder meer de lessen digitale geletterdheid, 3D-lessen en de excellentieprogramma's voor mavo, havo en vwo worden aangeboden in het Medialab.

Het medialab beschikt over 4 volledige VR sets, 6 HP Sprouts, 128 laptops, 2 3D printers, 1 HP SLS 3D scanner en een grote verzameling robotica en aanverwante producten, die De Rekenwinkel in samenwerking met het Amstelveen College heeft toegerust met de nodige lespakketten en ondersteuning. Dit lab is de eerste in zijn soort in Nederland.

In het medialab komen thema’s aan de orde, zoals mens-en-computer-interactie, onderwijs en communicatie, artistieke creatie, visualisatie en het ontwerpen van nieuwe technologie. Paul Rosenmöller denkt alweer verder vooruit: “De kwaliteit van het voortgezet onderwijs is goed, maar we streven altijd naar beter. We moeten onszelf uitdagen daar voortdurend mee bezig te zijn. Daarbij kunnen we denk ik nog meer de kinderen zelf betrekken bij het vormgeven van het onderwijs. Zodat zij ons helpen nog beter en leuker onderwijs aan te bieden.”

Anderen bekeken ook dit

NOT 2019 geeft een kijkje ...

Geplaatst: 01-02-2019 NOT 2019 geeft een kijkje in ‘de school van de toekomst’

Van dinsdag 22 tot zaterdag 26 januari was het in de Utrechtse Jaarbeurs tijd voor ...

Gepersonaliseerd onderwijs Veenlanden College laat ...

Geplaatst: 24-10-2018 Gepersonaliseerd onderwijs Veenlanden College laat je leren op je niveau

Een van de scholen in Nederland die gepersonaliseerd onderwijs (GO) aanbiedt, is de Vinkeveense vestiging ...

Het digitiek team: ICT-ondersteuning voor ...

Geplaatst: 14-12-2018 Het digitiek team: ICT-ondersteuning voor docenten door docenten

Het Omnia College was tien jaar geleden één van de eerste scholen waar met digitaal ...