WizeNoze helpt leerlingen met slim zoeken op internet

Als leerlingen voor een schoolwerkstuk of -opdracht informatie zoeken, doen ze dat op internet. Maar hoe zorg je dat ze niet terecht komen bij reclame, fake nieuws, porno of te moeilijke artikelen? Daarvoor ontwikkelde het Nederlandse WizeNoze de zoekmachine www.webforclassrooms.com

Bezoek ook het gratis event Slim zoeken naar online informatie met Web for Classrooms op dinsdag 20 november in de ochtend bij SLBdiensten in Amsterdam.


Via de zoekmachine www.webforclassrooms.com van het Nederlandse bedrijf WizeNoze vinden jongeren alleen educatieve informatie van betrouwbare eerlijke bronnen. “En daarbij houden we zelfs rekening met het leesniveau van de lezers”, vertelt Maarten Sprenger. Hij is content curator bij WizeNoze en schrijver van boeken over online zoeken voor jongeren. “Een zoekmachine probeert je zogenaamde ‘zoekbedoelingen’ te ondersteunen. Zo kun je onderscheid maken tussen mensen die bijvoorbeeld een reis uitstippelen via internet, online aankopen doen en informatie zoeken. Google is een hele goede zoekmachine, maar beperkt zich niet tot het vinden van informatie. Google ondersteunt alle zoekbedoelingen. Maar als je voor school informatie zoekt, zit je eigenlijk niet te wachten op een leuke vlog van een popidool, advertenties of een webgame,” aldus Sprenger. “Dat maakt het lastig om gericht de goede informatie snel te vinden met een algemene zoekmachine.”

Daar komt nog bij dat er veel concurrentie is op bepaalde zoekwoorden. Als je iets wilt weten over de Amazone-rivier en je googelt het Engelse woord ‘Amazon’ kom je als eerste bij de webwinkel terecht. Wie de Engelse term voor stenen tijdperk ‘Stone Age’ intikt, vindt eerst de band ‘Queens of the Stone Age’. Of als je voor biologie iets zoekt over citroenen is de kans groot dat je uitkomt bij een Franse autodealer. Sprenger: “En als je dan een artikel over citroenen vindt; hoe weet je dan of de schrijver wel de waarheid spreekt of serieus te nemen is? En dan gebruikt de schrijver ook nog vaak ingewikkelde woorden en complexe zinnen die helemaal niet voor jongeren zijn bedoeld.”

Veilige educatieve informatie op het juiste leesniveau
Om leerlingen bij bovenstaande zaken te helpen, vind je via www.webforclassrooms.com alleen veilige educatieve betrouwbare online bronnen zonder reclame of vage afzenders die voor middelbare schoolleerlingen interessant zijn. “En we geven per gevonden webpagina aan welk leesniveau de tekst heeft. Zit je in havo 2 en zoek je informatie over platentektoniek, dan krijg je andere informatie dan wanneer je in 6 vwo zit. Voor leerlingen van verschillende leeftijden en verschillende leerniveaus’ zijn andere teksten geschikt. maken we per webpagina een onderscheid in leesmoeilijkheidsgraad.

Groot succes in India, de Verenigde Emiraten en Kenia
Waar WizeNoze in 2013 als startup begon, is het de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een succesvol online platform waar veel Nederlandse scholen dankbaar gebruik van maken. Maar ook in het buitenland groeit de interesse in WizeNoze. Het bedrijf bouwt haar netwerk wereldwijd steeds verder uit. Maarten: “We hebben in Nederland 1,5 miljoen webpagina’s die aan onze criteria voldoen. En binnen het Engelse taalgebied zijn er via onze collectie 4,5 miljoen pagina’s online. De leerlingen die www.webforclassrooms.com gebruiken, komen overal vandaan: ook uit de Verenigde Emiraten, India en in Afrikaanse landen zoals Kenia.”

WizeNoze is bovendien betrokken bij de AGA Kahn foundation. Deze stichting helpt onder andere leraren in derdewereldlanden om laaggeschoolde en minder bedeelde leerlingen te helpen bij het leren. Omdat deze leraren soms ook moeite hebben met het Engels, helpt de leesniveautool hen online om hun lessen beter voor te bereiden.

Eenvoudiger schrijven voor het web
Het probleem waar de Afrikaanse doelgroep mee kampt, komt ook dichterbij huis voor. Sprenger: “Niet alleen leerlingen, maar ook anderstaligen en volwassenen met leerachterstanden kunnen uit de voeten met onze zoekmachine, doordat iedereen teksten op zijn/haar eigen leesniveau kan vinden. Het valt op dat veel teksten op internet moeilijk leesbaar zijn. Nu is er in Nederland ook wel veel informatie te vinden voor jongeren, maar in landen als Kenia en India is alle informatie alleen voor volwassenen bestemd. Daarnaast roep ik schrijvers op om rekening te houden met het leesniveau van jongeren, als ze online informatie publiceren met educatieve doeleinden.”

Op 20 november organiseert SLBdiensten in de ochtend een gratis sessie over Web for Classrooms in Amsterdam.


Voormalig MT-lid van Microsoft Nederland Diane Janknegt zag hoe jongeren verdwalen op internet als ze voor hun spreekbeurten, boekverslagen of profielwerkstuk aan het googelen zijn. Daarom richtte ze in 2013 WizeNoze op en liet ze de zoekmachine  www.webforclassrooms.com ontwikkelen. Inmiddels werken er vijftien medewerkers bij het Amsterdamse WizeNoze en maken heel veel scholen in Europa en ver daar buiten gebruik van deze service.

Anderen bekeken ook dit

De vierde editie van ICTheek ...

Geplaatst: 26-09-2018 De vierde editie van ICTheek Magazine is uit

De vierde editie van ICTheek Magazine is uit! Het thema van deze editie is ICT-skills ...

De nieuwe editie van ICTheek ...

Geplaatst: 22-01-2019 De nieuwe editie van ICTheek Magazine is uit!

De vijfde editie van ICTheek Magazine is verschenen. Het thema is ‘Een beeld zegt meer ...

ICT-vaardigheden docenten moeten met ontwikkelingen ...

Geplaatst: 27-09-2018 ICT-vaardigheden docenten moeten met ontwikkelingen meebewegen

Veel digitale hulpmiddelen kennen amper geheimen voor de huidige middelbare scholier: deze is er immers ...