Vijf trends tijdens Microsoft Inspire

Elk jaar reist Charles Stork, directeur binnen SLBdiensten, af naar Microsoft Inspire. Dit jaar vond het evenement van 14 tot 18 juli plaats in Las Vegas, Nevada. Tijdens de conferentie worden verschillende trends en ontwikkelingen op het gebied van Microsoft-ICT gepresenteerd en besproken. Hieronder bespreken we de belangrijkste vijf. 

Charles Stork heeft een duidelijke reden om ieder jaar af te reizen naar de Verenigde Staten: “Microsoft voelt als een tanker die continu in beweging is en Microsoft Inspire is dé plek waar de top van het bedrijf de koers toelicht. Waar zijn ze mee bezig en welke nieuwe technologieën worden er ontwikkeld? Voor SLBdiensten is dit een interessante conferentie, omdat je hier toch nét even iets meer hoort dan in je kantoor in Nederland”, aldus Stork. “Daarnaast is de hele Amerikaanse Educatie top van Microsoft hier aanwezig, dit is ook een moment om met hen te spreken” Zijn reactie op de vijf belangrijkste trends.

Minecraft voor interactief onderwijs
“Wat ik heel gaaf en indrukwekkend vond, was een demo van Minecraft Earth die werd gegeven. Hiermee kun je zelf een Minecraft-wereld bouwen op een locatie in de echte wereld. Deze locatie kunnen jij en anderen alleen, door een scherm, zien als ze daadwerkelijk op die plek zijn. Er wordt al jaren gesproken over Minecraft in het onderwijs en hoe je dit kunt toepassen in de klas. Deze presentatie liet zien dat erg veel mogelijk is. Minecraft leidt echt tot een andere manier van werken, een manier waarbij je iedereen kunt betrekken. Dit biedt kansen voor meer interactief gebruik van mobiele telefoons in de klas.”

Microsoft als beveiligingsbedrijf
“Een andere ontwikkeling die plaatsvindt binnen Microsoft is dat het steeds meer een beveiligingsbedrijf wordt. Beveiliging van de cloud is een belangrijk aandachtspunt. Zo trekt de softwareleverancier de gedachte achter de AVG door in haar beleid. Het thema betrouwbaarheid vormde de rode draad van de conferentie. Hiermee wilde het bedrijf duidelijk maken dat zij bescherming aan iedereen wil bieden. Deze boodschap willen wij als SLBdiensten ook meer richting onze klanten overbrengen na de zomer. Daarbij willen we vooral de optimale beveiliging van de cloud benadrukken.”

“Microsoft voelt als een tanker die continu in beweging is en Microsoft Inspire is dé plek waar de top van het bedrijf de koers toelicht.”

Certificering wordt nóg belangrijker
“SLBdiensten richt zich al een tijd actief op het stimuleren van certificering op scholen. Ook Microsoft benadrukt het belang van een certificaat. Microsoft heeft drie speerpunten voor de komende jaren gedefinieerd: customer centricity– de klant moet centraal staan, simplicity– eenvoud van producten en tech intensity– de klant moet een beter begrip van tech krijgen. Dat wil Microsoft bereiken door de eigen medewerkers nog meer te trainen op dit gebied, maar ook door docenten en leerlingen op te leiden.”

Groot tekort aan cloud-specialisten
“Een minder positieve trend is het tekort aan Azure-specialisten dat de afgelopen jaren is ontstaan. Op dit moment is er – in Nederland alleen al – behoefte aan 15.000 Azure-specialisten terwijl we er slechts 2.000 hebben! Het is van belang dat die gaten worden opgevuld. Niet alleen voor Microsoft, maar ook voor het onderwijs.”

Microsoft Teams
“Bij de presentaties viel het al op: alles draait om Teams in Office 365. Zo vindt communicatie steeds meer plaats via Teams, in plaats van bijvoorbeeld Skype. De integratiemogelijkheden met Teams zijn bovendien groot. Dit hoorden wij ook terug van leveranciers tijdens de conferentie. Zij richten zich in hun productontwikkeling veel op beveiliging, maar ook op het genereren van nieuwe oplossingen binnen Microsoft Teams.”

Anderen bekeken ook dit

Anderhalve dag de focus op ...

Geplaatst: 23-08-2019 Anderhalve dag de focus op onderwijsverbetering door ICT

Hoe kun je ICT nou écht optimaal inzetten om het onderwijs voor 7.500 leerlingen te ...

Codam: Leren programmeren zonder leraar: ...

Geplaatst: 16-08-2019 Codam: Leren programmeren zonder leraar: kan dat?

Geen lessen, geen boeken, geen docenten, geen collegegeld en een schoolgebouw dat vierentwintig uur per ...

Ronald van den Boogaard: “Iedereen ...

Geplaatst: 05-06-2019 Ronald van den Boogaard: “Iedereen moet toegang hebben tot digitaal onderwijs”

Steeds meer scholen introduceren Bring Your Own Device (BYOD) op school. Leerlingen hoeven de laptops ...