Vijf misvattingen over onderwijs in de cloud

Hoewel we steeds meer opslaan in de cloud, blijft het voor veel mensen een abstract begrip. Want waar is die cloud precies en wie kan erbij? En wat is het verschil tussen Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Software-as-a-Service (Saas)? Hoe meer vragen er naar boven komen over de cloud, hoe groter de kans op misvattingen. Zonde, want de technologie brengt veel voordelen met zich mee. Zeker voor het onderwijs. Vandaar dat wij in deze blog vijf misvattingen over onderwijs in de cloud weerleggen.

1. In de cloud zijn mijn bestanden beschikbaar voor iedereen
Als onderwijsinstelling beschik je over veel persoonsgevoelige data. Het laatste wat je wilt, is dat die gegevens in verkeerde handen komen. Gelukkig is dit vanwege de veiligheidsprotocollen van de grootste cloudproviders onmogelijk. Microsoft investeert bijvoorbeeld ruim een miljard dollar in de veiligheid van haar Azure cloudplatform. Er werken ruim 3.500 security-experts aan het platform. Hoe intuïtief je ook vertrouwen hebt in je eigen, zichtbare on-premise data-opslag, de mate van veiligheid in de cloud is vele malen hoger. Met andere woorden: als jouw onderwijsinstelling gebruikmaakt van een toonaangevende cloudoplossing, kun je er behoorlijk zeker van zijn dat onbevoegden nooit bij jouw gegevens kunnen komen.

Hoe intuïtief je ook vertrouwen hebt in je eigen, zichtbare on-premise data-opslag, de mate van veiligheid in de cloud is vele malen hoger.

2. Overstappen naar onderwijs in de cloud is een heel gedoe
Wanneer je al je bestanden, programma’s en software in één keer van je lokale opslag naar de cloud moet verplaatsen, dan voelt dat als een hele verhuizing. Alleen weten de meeste mensen niet dat dit helemaal niet nodig is. In het bedrijfsleven is de hybride aanpak daarom erg populair: per module van on-premise naar de cloud overstappen. Een populair traject is starten met Office 365. Als dit eenmaal werkt voor jouw instelling, dan is een logische volgende stap om fysieke gedeelde schijven te migreren naar OneDrive. Deze manier van werken is heel efficiënt. Pas als de ene overgang succesvol is verlopen, is het tijd voor de volgende. Ondertussen kan het werk in je organisatie gewoon doorgaan zonder grote verstoringen.

3. Mijn favoriete software werkt niet in de cloud
Heb je een specifieke educatieve applicatie waar je graag mee werkt, maar is deze nog niet beschikbaar in de cloud? Dan staat dit in de meeste gevallen op de planning óf bestaan er goede alternatieven. En maak je gebruik van een cloudapplicatie, bedenk dan dat deze waarschijnlijk ook meteen een stuk veiliger is. De leverancier zorgt er immers voor dat jij altijd automatisch met de meest recente (en veilige) versie werkt. Daarnaast is een overbruggingsperiode creëren totdat de content wel klaar is voor de cloud vaak een fluitje van een cent. Houd hierbij punt twee in het achterhoofd: niet alles moet in één keer over.

4. Onderwijs in de cloud brengt veel onderhoud met zich mee
Het grote voordeel van de cloud is dat software gemakkelijk geüpdatet kan worden. Doordat dit periodiek gebeurt, zijn grote updates verleden tijd. Hierdoor loop je minder snel tegen bugs of andere problemen aan. Dit betekent dat je IT’er(s) meer tijd over hebben om slimme oplossingen te bedenken die waarde toevoegen aan het onderwijsproces, in plaats van de beheertaken die nu bij de cloudleverancier liggen. Een ander voordeel dat regelmatige updates met zich meebrengen, is dat de kosten overzichtelijk blijven. De opvatting dat veel updates gelijk staan aan veel onderhoud, is dus onjuist.

De opvatting dat veel updates gelijk staan aan veel onderhoud is onjuist.

5. Overstappen is te veel gedoe voor mijn onderwijsinstantie
Een overgang van on-premise naar de cloud heeft logischerwijs tijd en aandacht nodig. Die wil je het liefst aan je onderwijsprogramma besteden, dat is heel begrijpelijk. Toch wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Denk alleen al aan de kosten; door het flexibele pay-per-use karakter van cloudoplossingen bespaart je organisatie de kapitaaluitgaven die in het verleden nodig waren voor bijvoorbeeld nieuwe hardware of licenties voor een softwarepakket. Bedenk ook dat veel scholen je al voor gingen, waardoor er in het onderwijs inmiddels veel ervaring bestaat  met cloudmigraties. Dit geldt al helemaal voor professionele dienstverleners die dagelijks scholen helpen met overstappen naar de cloud. Door te kiezen voor een slimme en probleemloze overgang, houd jij je aandacht bij je collega’s en leerlingen.

Welke cloudoplossing past bij mijn school?
Wil jouw onderwijsinstelling naar de cloud, maar heb je vragen over welke infrastructuur en oplossing daar het beste bij past? Lees dan nu onze whitepaper over het Microsoft Azure-platform in het onderwijs. Hierin vertellen we waarom veel scholen voor dit platform kiezen en wat er allemaal stap-voor-stap bij een migratie komt kijken.

Benieuwd naar wat onderwijs in de cloud betekent voor jouw school?
Heb jij nog vragen over de cloud of ben je benieuwd wat een overgang betekent voor jouw onderwijsinstelling? Lees dan meer over de cloud voor het onderwijs. Alles om leren nóg leuker en gemakkelijker te maken.

Whitepaper

Anderen bekeken ook dit

Zes tips voor een veilig ...

Geplaatst: 24-09-2020 Zes tips voor een veilig wifinetwerk op school

Een leven zonder wifi is onvoorstelbaar. Ook voor de uitbraak van de coronacrisis een half ...

Save the data: aan de ...

Geplaatst: 02-10-2020 Save the data: aan de slag met digitale duurzaamheid

Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat data, eenmaal opgeslagen, voor altijd beschikbaar blijft. Niets is echter ...

Hoe zet je Microsoft Teams ...

Geplaatst: 10-08-2020 Hoe zet je Microsoft Teams effectief in bij blended learning?

Sinds de COVID-19 uitbraak hebben scholen van alles ingezet om leerlingen en studenten bij de ...