Vaak onbeveiligde verbinding bij schoolwebsites

Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat meldde de NOS onlangs op basis van onderzoek van de Open State Foundation. In 68 procent van de gevallen wordt er onbeveiligd gesurft, waarbij de verbinding eenvoudig is af te tappen.

Dat levert extra risico’s op wanneer mensen bij de scholen moeten inloggen of gevoelige persoonsgegevens versturen. Want als iemand bijvoorbeeld een openbare Wi-Fi-hotspot of een slecht beveiligd Wi-Fi-netwerk gebruikt, kunnen andere mensen meelezen.

Verboden
Een beveiligde internetverbinding is verplicht als een website persoonlijke informatie verstuurt. Toch doen veel schoolsites dat niet, blijkt uit het onderzoek van de Open State Foundation, schrijft de NOS op haar website. Schoolsites vragen om inloggegevens met wachtwoorden en versturen die onversleuteld, of vragen om allerhande privégegevens van kinderen. Daaronder zijn ook Burger Service Nummers.

Sommige scholen laten docenten via een onbeveiligde verbinding inloggen, wat een beveiligingsrisico oplevert. Zo zouden slimme leerlingen die op hetzelfde Wi-Fi-netwerk als de docent zitten, kunnen inloggen op zijn account.

Vooral basisscholen doen het slecht: daarvan heeft meer dan 70 procent geen beveiligde verbinding. Bij het voortgezet onderwijs is dat 54 procent. Mbo- en hbo-instellingen doen het net zo goed als universiteiten, met grofweg vier op de vijf onderwijsinstellingen die een beveiligde verbinding ondersteunen.

Persoonlijke aansprakelijkheid voor schooldirecteuren
Niet alleen is het voor de veiligheid van de leerlingen en school van belang dat de internetverbinding beveiligd is; het heeft ook gevolgen voor de schoolbestuurder zelf. Scholen hebben zelf de verantwoordelijkheid om na te denken over verstrekking van gegevens aan derden en cybersecurity. Vanaf mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in. Vanaf dat moment kan de Autoriteit Persoonsgegevens schoolbesturen op persoonlijke titel aansprakelijk stellen als er iets misgaat met bijvoorbeeld een datalek.

Anderen bekeken ook dit

Leraren vinden mobieltjes in de ...

Geplaatst: 15-12-2017 Leraren vinden mobieltjes in de klas ongehoord

In Nederland maken leraren zich grote zorgen over een voor ons allemaal bekend apparaatje. En ...

Kennisnet’s Nummervoorziening zorgt voor veilige ...

Geplaatst: 08-03-2018 Kennisnet’s Nummervoorziening zorgt voor veilige gegevensuitwisseling van leerlinggegevens

Je Burgerservicenummer is de sleutel tot heel veel van je persoonlijke informatie. Maar hoe werkt ...

Nieuwe gegevenswet gooit scholen in ...

Geplaatst: 24-01-2018 Nieuwe gegevenswet gooit scholen in het diepe

25 mei 2018 is een datum die elke onderwijsorganisatie omcirkeld moet hebben. Het liefst vergezeld ...