Uitgebreide pilot met VOwebshop smaakt naar meer in het nieuwe schooljaar

Samen met IT-Workz werkt SLBdiensten aan de VOwebshop. Net als op de bestaande MBOwebshop kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs hier zelf de leermiddelen voor het nieuwe schooljaar bestellen. Toch is er een groot verschil tussen mbo en vo: op het mbo koopt de student zelf zijn leermiddelen; op het vo doet de school dat. Daardoor heeft de introductie van de VOwebshop net wat meer voeten in aarde. Henk Voermans van IT-Workz en Jeroen Borgsteede van SLBdiensten vertellen over het nieuwe inkopen en leveren van digitale en ‘fysieke’ leermiddelen.  

Henk Voermans is binnen IT-Workz verantwoordelijk voor onderwijsinnovatie. Van oorsprong docent in de bedrijfseconomische vakken en informatica, maakte hij de overstap naar IT-Workz: “Voor de meesten zal het systeem van lesmaterialen aanschaffen in het vo bekend zijn. Iedere onderwijsinstelling ontvangt van de overheid per leerling jaarlijks een bedrag van 307 euro voor de aanschaf van lesmaterialen. Aangezien veel scholen door hun omvang daarmee boven de aanbestedingsgrens komen, schrijven ze daarvoor een aanbesteding uit. In de regel werd die gewonnen door een van de twee grote distributeurs die de boeken inkopen bij educatieve uitgeverijen zoals Malmberg, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff.

De VOwebshop speelt in op de ontwikkeling om gepersonaliseerd en flexibel leren te faciliteren.

Stichting Carmelcollege kiest voor innovatie
Stichting Carmelcollege was één van de eerste schoolbesturen die besloot het anders te doen. Zij wilde haar leerlingen onderwijs op maat aanbieden en meer variëren met lesmethoden. Daarom koos zij voor het zogeheten LIFO-model (Licentie-Foliomodel): leerlingen krijgen toegang tot ál het digitale lesmateriaal van een methode en maken daarbij eventueel gebruik van boeken, inclusief andere niveaus. Carmel was de eerste school die via een pilot lesmaterialen bestelde bij de VOwebshop. Voermans: “Het voordeel is dat een docent voor een leerling een aangepaste leerroute kan uitstippelen, zonder dat er extra materiaal moet worden aangeschaft.”

Voermans: “De VOwebshop speelt in op de ontwikkeling om gepersonaliseerd en flexibel leren te faciliteren. We willen innovatief zijn en samen met scholen in het vo het pad bewandelen van het oude foliomodel naar een combinatie met digitaal, naar nog meer digitaal.” Een bijkomend voordeel van het LIFO-model kan zijn dat onderwijsinstellingen weer in gesprek komen met educatieve uitgeverijen en het met hen ook kunnen hebben over de inhoud. “Door het LIFO-model kunnen zij bovendien actueler lesmateriaal aanbieden. Leermiddelenlijsten hoeven niet op leerjaar en richting niveau te worden samengesteld, maar er kunnen individuele lijsten worden gemaakt. Dat past ook beter bij gepersonaliseerd leren.”

Bij de MBOwebshop, die SLBdiensten en IT-Workz enkele jaren terug samen ontwikkelden, bestellen inmiddels 60.000 studenten hun lesmaterialen. Borgsteede: “Van de MBOwebshop hebben we veel geleerd. Die ervaring smaakt naar meer en willen we graag inzetten voor de VOwebshop.”

In de praktijk
De VOwebshop legt de koppeling met het bestaande leerlingvolgsysteem en de school bepaalt in het platform welke leermiddelen de leerling moet ontvangen, gegeven de opleiding, leerjaar en vakkeuzes, uiteraard volgens de richtlijnen van de AVG. De leerling of ouder logt in en krijgt de gepersonaliseerde leermiddelenlijst in beeld. Na het bestellen worden de boeken bezorgd op het afleveradres van de leerling en worden de aangeschafte licenties automatisch getoond in de schoolomgeving. “Ook de school krijgt hiermee overzicht: zij kunnen zien of de leermiddelenlijst onder de 307 euro blijft, hoeveel boeken er in totaal zijn besteld en wanneer ze besteld en afgeleverd zijn.”

Voermans: “Vanaf maart 2019 t/m het einde van het schooljaar zijn we nu bezig met het koppelen van bestanden van andere scholen aan de catalogi leermiddelen. Voor de grote vakantie is de VOwebshop open. We willen dan in het nieuwe schooljaar met nog een aantal scholen starten.”

Succesvolle pilot
Carmel College startte immers al in het schooljaar 2017/2018 met het bestellen van lesmethoden via de VOwebshop. Destijds bestelden de twaalf scholen van de stichting  voor 14.000 leerlingen boeken van twee lesmethoden en twee digitale licenties bij Malmberg en Wolters-Noordhoff. “Van de ervaringen die we opdeden in deze pilot en met de MBOwebshop hebben we veel geleerd. Daardoor en door te luisteren naar de wensen van de scholen, zal dat in 2019 nog beter verlopen,” verzekert Borgsteede.

Uitgeverij Malmberg was in ieder geval positief over de pilot van het afgelopen jaar. Key Accountmanager Cock Meijer zegt daarover: “Uitgeverij Malmberg heeft uitstekend samengewerkt met VOwebshop ten aanzien van de levering aan de scholen van de Stichting Carmel College van de folio onderdelen van het LIFO-concept voor de pilot LIFO, Biologie voor Jou. Hun expertise en gestroomlijnde levering aan de scholen van de Stichting Carmel College hebben bijgedragen aan een geslaagde en meer dan succesvolle pilot!” 

Anderen bekeken ook dit

Ouders willen verplicht onderwijs over ...

Geplaatst: 19-11-2018 Ouders willen verplicht onderwijs over internetveiligheid voor kind

Van de Nederlandse ouders maakt 73 procent zich zorgen over wat hun kinderen allemaal tegenkomen ...

Hoe maak je je eigen ...

Geplaatst: 25-02-2019 Hoe maak je je eigen videolessen met Camtasia?

Er zijn veel voorbeelden van leraren die zelf aan de slag zijn gegaan met het ...

NK Adobe 2019: creatieve strijd ...

Geplaatst: 06-06-2019 NK Adobe 2019: creatieve strijd om ticket naar de WK

Veertien klamme handen, zeven deelnemers en maar één ticket naar Amerika: dat is een korte ...