Rijdende prullenbak wint STEAM Cup Challenge 2018

SCZ Picasso uit Zoetermeer heeft de STEAM Cup Challenge 2018 gewonnen. Met behulp van een Micro:bit, een minicomputer waarmee leerlingen eenvoudig toepassingen maken door hem te programmeren, hebben zij het beste idee bedacht, ontworpen en gemaakt binnen het thema duurzaamheid. De leerlingen ontwikkelden een rijdende prullenbak om in schoolkantines zwerfafval tegen te gaan. Hiermee heeft de groep een trip voor de klas naar Walibi World gewonnen en ontvangt de school een STEAM-pakket met onder andere een 3D-printer en een training bij IT Randsteden.

“STEAM is de Engelse afkorting van Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. De STEAM Cup Challenge is bedacht om leerlingen op een kritische én praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige en wetenschappelijke kennis werken”, aldus Sandra Fiege, projectmanager STEAM Cup Challenge. Aan de wedstrijd, georganiseerd door Slim.nl en trainingspartner IT Randsteden, mochten alle docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs meedoen. “We zijn er trots op dat zich in totaal ruim 50 teams hebben aangemeld om op deze innovatieve manier te leren.”

Presentatie, creativiteit en duurzaamheid
Al sinds september waren de teams bezig met trainingen, webinars en een eerste voorselectie. In totaal presenteerden de beste tien teams hun ideeën tijdens de finale van afgelopen woensdag, die door een deskundige jury werden beoordeeld. Het team van het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor ‘beste presentatie’. Zij presenteerden een idee over een fietspad waarlangs de verlichting aangaat en uitgaat op basis van sensoren. De prijs voor ‘meest creatieve team’ ging naar de groep van het ISW Gasthuislaan uit ‘s–Gravenzande. Zij kwamen met het idee om koeien in de wei uit te rusten met zonnepanelen, om ze naast melk ook stroom te laten opwekken. Een tweede groep van Het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk ontving de prijs voor het ‘meest duurzame idee’. Zij ontwikkelden een apparaat voor het meten van gas, elektriciteit en water die direct gebruikersfeedback geeft en gedragsverandering stimuleert met als doel het verbruik te verlagen. 

Opkomst van STEAM in onderwijs
STEAM is een term die je steeds vaker hoort en waarmee je op een makkelijke en laagdrempelige manier kunt starten in de klas. “Door met een Micro:bit aan de slag te gaan met dit soort uitdagingen maken leerlingen op een praktische manier en spelenderwijs kennis met samenwerken, programmeren, het bedenken van creatieve oplossingen, doelen stellen én het managen van een project”, aldus Fiege. “We zijn verrast door de grote mate van creativiteit in de projecten en zien de challenge dan ook als een groot succes.”

Anderen bekeken ook dit

Innovatieve ideeën in de finale ...

Geplaatst: 03-04-2018 Innovatieve ideeën in de finale STEAM Cup Challenge

In het epicentrum van ontdekkingen en innovatie voor kinderen en tieners, NEMO Science Museum in ...

Speciale IT-vakschool voor mensen met ...

Geplaatst: 01-08-2019 Speciale IT-vakschool voor mensen met autisme groot succes

Leerlingen met autisme vinden niet altijd de juiste aansluiting op school en in het bedrijfsleven. ...

Van een eigen app als ...

Geplaatst: 15-11-2017 Van een eigen app als profielwerkstuk tot professioneel programmeren

Jan van Kampen (26) geeft programmeerles op scholen, maakt wereldwijd bekende apps en hackt op ...