NK Office: meesterschap in Word of Excel levert reis New York op

Alleen de beste van de beste scholieren deden mee. Gewapend met hun certificaat in Word of Excel trokken ze ten strijde tijdens het NK Office, dat op vrijdag 7 juni werd gehouden op het kantoor van Microsoft op Schiphol. Ze streden om een volledig verzorgde reis naar New York om vervolgens daar op het WK te laten zien wat ze in huis hebben. Hoe verliep deze bloedspannende dag?

De beste van hun klas of school
Vaak bescheiden en zonder al te veel verwachtingen komen 33 studenten op 7 juni aan bij het kantoor van Microsoft Nederland op Schiphol. Het moet voor de studenten een bijzonder gevoel geven om binnen te lopen bij hét bedrijf achter de producten waar ze expert in zijn: Word of Excel. De reden van hun bezoek is het NK Office.

Er volgt een zeer warm welkom, maar het feit dat de deelnemers zich bij binnenkomst direct moeten legitimeren, maakt duidelijk dat dit niet zomaar een vriendschappelijk wedstrijdje op de vrijdagmiddag is. Om deel te kunnen nemen aan het NK Office hebben ze ten minste een certificaat in Word of Excel en zijn ze vaak ook nog eens de beste van hun klas of school.

Op naar Broadway
Wie de allerbeste van Nederland is, moet blijken uit een test van een uur die ze in twee groepen zullen maken. Eén groep buigt zich over Word en de andere groep wordt getest op hun skills in Excel. Een deelnemer in de leeftijdscategorie 13-18 jaar en eentje in de categorie 18-22 jaar, mogen zich na vrijdag de onbetwiste Nederlands Kampioen Office noemen.

De prijs? Een felbegeerde reis naar New York, waar de Nederlandse winnaars het op mogen nemen tegen hun internationale concurrenten. En waar ze natuurlijk ook mogen proeven aan alles wat Amerika verder te bieden heeft, van pizza’s happen tot het schieten van die ene selfie op de Brooklyn Bridge. Dat het hotel op Broadway zit, maakt het vooruitzicht zo mogelijk nog mooier.

“Growth mindset”
De 21-jarige Femke Wagemakers weet niet wat ze moet verwachten: “Mijn docent zei tegen me: ‘Ga ervoor’. Ik weet niet zo goed waar mijn sterke en zwakke punten liggen, maar ik ga mijn best doen.” En zo bescheiden als Femke is, zijn er bij aanvang velen.

Volgens Martin Diepeveen, binnen Microsoft verantwoordelijk voor onderwijs, is die houding niet terecht. Terwijl de studenten de laatste hotdogs wegwerken, prijst hij de deelnemers in een zaal vol Amerikaanse vlaggetjes voor hun skills. “Jullie hebben allemaal een growth mindset, jullie gaan voor beter en zien in dat er altijd wat te leren is. Ik vind dat heel bijzonder en wil jullie dan ook heel veel succes en plezier wensen.”

"Jullie hebben allemaal een growth mindset, jullie gaan voor beter en zien in dat er altijd wat te leren is."

Het moment van de waarheid
Jeroen Borgsteede van organisator SLBdiensten weet de hartslag nog verder op te jagen. “Ik weet dat sommigen van jullie flink hebben geoefend, op het maniakale af. Doe daarom je stinkende best, maar wees ook trots op jezelf.”

Dan is het moment van de waarheid daar: de mobieltjes worden ingeleverd  en ook die ene smartwatch moet af. Er volgt een gedetailleerde uitleg van wat komen gaat: zorg dat de nummers correct zijn ingevuld, dat je een eindtijd opschrijft en bedenk goed dat bij eenzelfde uitslag, de snelste student wint.

Pittige toetsen
Na een uur is de tijd om. De meesten zijn het erover eens: het waren pittige toetsen, zowel Word als Excel. Robin Bohutnik, afkomstig van Hogeschool Zuyd, kreeg haar Exceltoets van 27 vragen niet eens af. Ze vertelt waar de vooraf strikt geheime test uit bestond. “Ik moest bijvoorbeeld totalen uitrekenen, vergelijkingen maken en 3d-cirkels tekenen, maar kwam helaas niet verder dan vraag 24.” Femke Wagemakers is, net als bij de start, blanco na afloop van de toets. “We zien het wel”, zegt ze gelaten.

Tom Vogels, Product Manager Leren & Certificeren bij SLBdiensten en inhoudelijk verantwoordelijk voor de toets, herkent zich in het gevoel dat de meeste studenten eraan overhielden. “Het was inderdaad een pittig examen, maar er zaten natuurlijk ook gewoon een paar strikvragen in om te bepalen of je de programma’s écht beheerst”, zegt hij met een lichte grijns.

"Het was inderdaad een pittig examen, maar er zaten natuurlijk ook gewoon een paar strikvragen in om te bepalen of je de programma’s écht beheerst."

Onafhankelijke groep examinatoren
Een onafhankelijke groep leraren heeft zich ondertussen teruggetrokken op een kamer op de tweede verdieping, waar de examens koortsachtig nagekeken worden. Alle studenten hebben bij de start een persoonlijk nummer gekregen, zodat er zonder kennis over de deelnemer, niet alleen secuur maar ook objectief naar de toetsen gekeken kan worden. “Het is er stressvol”, zegt een medewerker van SLBdiensten die even een kijkje heeft genomen.

Terwijl de examinatoren buffelen in het zenuwcentrum zijn de deelnemers begonnen aan hun tweede strijd van de dag: Wie steelt de show met Minecraften?

Het verlossende woord
Daarna volgt het verlossende woord. In beide leeftijdscategorieën blijken de studenten die als eerste klaar waren, Tessa de Jong en Nathaniël Larabi, allebei tweede te zijn geworden in de twee verschillende leeftijdscategorieën.

En dan gebeurt wat ze vooraf allerminst verwacht had: Femke is de winnares in de categorie 18-22 jaar. Ze is perplex. “We moesten een examen doen voor Word voor mijn studie en nu sta ik hier”, zegt ze terwijl ze haar enorme kartonnen ticket naar de VS in balans probeert te houden.

In de categorie 13-18 jaar krijgt Robin van den Berg van het Anna van Rijn College in Nieuwegein te horen dat hij de onbetwiste winnaar is in zijn leeftijdscategorie. En dat terwijl hij de dag ervoor nog in Londen zat voor een schoolreis. Zijn vader heeft hem notabene opgehaald in Londen, om samen terug te kunnen vliegen naar Nederland en op tijd te zijn voor de wedstrijd van vandaag. Robin is al even verbaasd als Femke. “Ik had alle tijd nodig. Ik zag deze uitslag echt niet aankomen.”

Anderen bekeken ook dit

NK Adobe 2019: creatieve strijd ...

Geplaatst: 06-06-2019 NK Adobe 2019: creatieve strijd om ticket naar de WK

Veertien klamme handen, zeven deelnemers en maar één ticket naar Amerika: dat is een korte ...

Boardroom-game brengt gesprek binnen scholen ...

Geplaatst: 20-03-2019 Boardroom-game brengt gesprek binnen scholen over security op gang

Het Security Awareness-evenement op donderdag 14 maart in Rotterdam was bij uitstek de gelegenheid voor ...

Edcamps: de ultieme vorm van ...

Geplaatst: 19-09-2019 Edcamps: de ultieme vorm van kennisdeling

Het nieuwe fenomeen van een ‘onconferentie’ tilt het thema kennis delen naar een hoger niveau. ...