Minder informatica, meer behoefte aan ICT’ers

Het aantal havo-en vwo-scholen dat informatica aanbiedt lag afgelopen schooljaar lager dan vijf jaar geleden, respectievelijk 49 tegenover 57 (havo) en 58 (vwo) procent. Uit de cijfers van DUO blijkt dat de interesse in ICT-onderwijs wel is gegroeid op scholen waar dit wordt aangeboden.

Genoemde trend is zorgelijk in combinatie met het tekort aan ICT’ers: volgens het UWV is 65 procent van de ICT-vacatures moeilijk te vervullen. De ICT-industrie zou graag zien dat informatica een verplicht vak wordt, en ook staatssecretaris Dekker staat hier positief tegenover. De VO-raad wijdt de daling aan het tekort aan docenten.

Helft vacatures niet vervuld

Onderzoeksbureau CentERdata verwachtte twee jaar geleden al dat bijna de helft van de benodigde informaticadocentvacatures niet vervuld kan worden. Het docententekort is verreweg het hoogst bij het vak informatica vergeleken met andere vakken. Dat tekort zorgt er weer voor dat scholen informatica afschaffen als leraren met pensioen gaan, liet Erik Barendsen, hoogleraar informaticadidactiek aan de Radboud Universiteit, de NOS weten. En daardoor is het voor studenten weer minder interessant om informaticadocent te worden. Barendsen: “Het is een beetje een kip-ei-verhaal.”

Sprankje hoop

Een sprankje hoop: uit cijfers van de Radboud Universiteit blijkt dat 45 leerlingen op het moment worden opgeleid tot docent informatica. Daar aantal is wel gestegen. “Dit is echter nog niet genoeg om het tekort op te vullen”, aldus Barendsen.

Anderen bekeken ook dit

“Ga er vanuit dat er ...

Geplaatst: 29-08-2017 “Ga er vanuit dat er een beveiligingsinbreuk is geweest”

Data beschikbaarheid en security- en informatiebeveiliging zorgen voor uitdagingen in het onderwijs, zoveel is duidelijk. ...

Lees hier de eerste editie ...

Geplaatst: 28-09-2017 Lees hier de eerste editie van ICTheek Magazine

De eerste editie van ICTheek Magazine is uit! In het magazine vind je alles over het ...

Edwin van Andel (Zerocopter): “Hug ...

Geplaatst: 24-09-2017 Edwin van Andel (Zerocopter): “Hug the ethische hacker”

Wie huren kluisproducenten in om de kwaliteit van de kluis te testen? Een dief. Iets ...