Meedoen aan de WK Office en Adobe: deze leerlingen deden het

Weinig mensen weten van het bestaan af, toch is het echt een ‘ding’ voor veel leerlingen die een talent hebben voor ICT en ontwerp: nationale en wereldkampioenschappen Microsoft Office en Adobe. Vliegensvlug typen de leerlingen nauwelijks zichtbare sneltoetsen in om binnen aanzienlijke tijd de mooiste ontwerpen te creëren. En dat in competitie met honderden andere deelnemers van over de hele wereld.

Dit jaar werd het wereldkampioenschap in augustus georganiseerd in Californië, in de Verenigde Staten. Vera Zandvliet, een leerling aan het ROC Midden Nederland, mocht met haar Office-docent en Anja Lakeman van Slim.nl naar het WK in het Disneyland Hotel te Anaheim, omdat zij eerder het NK Office had gewonnen.

Hollywood

Kim Koster, medeorganisator van de kampioenschappen: “Het was voor de leerlingen een ontzettend bijzondere ervaring om met honderden andere deelnemers uit meer dan honderd landen enkele dagen in een hotel te vertoeven. Ze werden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vermaakt en beziggehouden. Zo gingen ze naar Disneyland en maakten ze een reisje naar Hollywood. Makkelijk was het niet, ze moesten namelijk tussendoor nog wel examen doen.”

Vanuit het NK door naar het WK

Slim.nl stuurt al zeven jaar op rij een kandidaat naar het Wereldkampioenschap Office op uitnodiging van Certiport, een Amerikaans bedrijf dat certificeringen verzorgt voor leveranciers als Microsoft, Adobe, Oracle, HP en Autodesk. Begin juni 2017 organiseerde Slim.nl op scholen alweer de derde editie van het NK Office. Hier deden ongeveer dertig leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het mbo aan mee, in de leeftijd van dertien tot twintig jaar. De jongeren die zich kwalificeerden om mee te doen aan het NK Office bij het Microsoft-kantoor op Schiphol waren eerder uitgeroepen tot de beste van hun school. Ze kregen de keus: aan de slag in Word of Excel? Middels een opdracht moesten de jongeren hun kennis van de Office-functionaliteiten laten zien. De kandidaten kregen hier vijftig minuten voor en konden maximaal duizend punten behalen.

Naast het kampioenschap werden er diverse workshops georganiseerd, onder andere een Hololens-demo en een workshop over Minecraft. Daarnaast kreeg iedereen een rondleiding door het gebouw van Microsoft en was er gedurende de hele dag volop eten en drinken in Amerikaanse stijl.

Nederlandse kampioenschappen Adobe

Niet alleen Office staat in het middelpunt van spannende wedstrijden tussen leerlingen. In mei 207 organiseerde Slim.nl haar eerste Nederlands Kampioenschap Adobe. Dat vond plaats op het Grafisch Lyceum Rotterdam waar de ‘crème de la crème’ studeert en alle ins and outs van Adobe-software in het curriculum staan. Koster: “Het Grafisch Lyceum Rotterdam was in het schooljaar 2016-2017 begonnen met het aanbieden van Adobe-certificeringen onder hun studenten. Daarmee konden ze laten zien hoe goed ze programma’s als InDesign, Photoshop en Illustrator beheersten.”

Winnaar Boris Lammertse

Aan het NK Adobe deden acht studenten mee. In slechts twee uur moesten de deelnemers een poster maken om het NK Adobe 2018 onder de aandacht te brengen. Al het werk werd gejureerd door een vertegenwoordiger van Adobe, een creatief ondernemer uit Rotterdam en een vertegenwoordiger van Slim.nl. Student Boris Lammertse werd na een spannende strijd als winnaar gekozen. Als Nederlands Kampioen Adobe kreeg hij een ticket naar het WK Adobe. Hij mocht zijn lerares Hilde Maassen, een bekende naam in de Adobe-wereld, meenemen. Zij heeft als een van de weinigen de titel Adobe Education Leader. Direct nadat hij het NK won, ontving Boris veel opdrachten van diverse opdrachtgevers.

Slim.nl zal volgend jaar het NK Office en NK Adobe wederom organiseren in het voorjaar. Mensen die hier meer over willen weten kunnen contact opnemen met Anja Lakeman via anja.lakeman@slbdiensten.nl of telefonisch via 020-4201396.

Anderen bekeken ook dit

Informatica schudt het stof van ...

Geplaatst: 19-10-2017 Informatica schudt het stof van zich af – lang leve informatica nieuwe stijl!

- Door Frans Peeters, leraar informatica op het Ostrea Lyceum. Niet iedereen weet dat ...

Het Entreprenasium: leren ondernemen

Geplaatst: 12-10-2017 Het Entreprenasium: leren ondernemen

Een aantal jaren geleden is er een nieuwe vorm van onderwijs ontstaan waarbij leerlingen worden klaargestoomd ...

Lees hier de eerste editie ...

Geplaatst: 28-09-2017 Lees hier de eerste editie van ICTheek Magazine

De eerste editie van ICTheek Magazine is uit! In het magazine vind je alles over het ...