Leraren vinden mobieltjes in de klas ongehoord

In Nederland maken leraren zich grote zorgen over een voor ons allemaal bekend apparaatje. En in Frankrijk is er zelfs een wet aangenomen om het gebruik op school te verbieden. De boosdoener? Smartphones in de klas. We leggen ons oor graag te luister om na te gaan in hoeverre telefoons in de klas schadelijk zijn.

DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD deden onderzoek onder 1.300 middelbareschoolleraren met de vraag of ze zien of het gebruik van mobiele telefoons in de klas effect heeft op hun leerlingen. De conclusie is helder: smartphones zorgen voor slechtere concentratie, verminderde taal- en leesvaardigheid en voor meer vermoeidheid bij leerlingen. Ook zijn leerlingen vaker afgeleid, reduceert het hun fantasie en hun focus, met name door de grote hoeveelheid tijd die leerlingen op hun telefoon met social media bezig zijn. 

Stoorzender 
Tijdens het maken van huiswerk is de telefoon een grote stoorzender. Docenten zien hoe hun leerlingen overprikkeld zijn, omdat ze voortdurend het gevoel hebben snel te moeten reageren op berichten. “Sommige leerlingen geven duidelijk aan dat de smartphone afleidt tijdens huiswerk en daardoor wordt er minder goed voorbereid: ze halen slechtere scores,” luidt één van de reacties in het AD. 

Lage rapportcijfers en slechte examens
45 Procent van de ondervraagde leraren in het onderzoek van DUO zegt dat de gemiddelde rapportcijfers van hun leerlingen lager zijn geworden, mede door het gebruik van sociale media. 22 Procent denkt dat de smartphones bijdragen aan slechte examenresultaten en een kleine 25 procent stelt dat het aantal zittenblijvers mede daardoor is toegenomen op de school. 

Algeheel verbod in Frankrijk 
In Frankrijk blijft het niet bij een signalering door leraren, maar wordt er steviger ingezet. De krant ‘The Local’ meldt dat mobiele telefoons vanaf aankomend schooljaar niet meer welkom zijn op school. Het is een besluit van minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer. Op dit moment zijn de mobieltjes al verboden in de klas; alleen in de pauze en in tussenuren mogen Franse leerlingen hun telefoon gebruiken. Maar vanaf volgend schooljaar mogen ook op deze momenten de telefoons niet meer tevoorschijn komen. Of het in Nederland ook zo’n vaart zal lopen is nog maar de vraag. Met educatieve apps kun je immers ook echt genoeg leerzame zaken opsteken. En een smartphone kan meer voordelen hebben. Zo zegt Peter Nikken, hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit en lector Jeugd en media bij Windesheim in het AD: “Leerlingen gebruiken hun mobieltjes ook om snel over huiswerk te kunnen overleggen en elkaar te kunnen helpen.”
 

Anderen bekeken ook dit

Informatica schudt het stof van ...

Geplaatst: 19-10-2017 Informatica schudt het stof van zich af – lang leve informatica nieuwe stijl!

- Door Frans Peeters, leraar informatica op het Ostrea Lyceum. Niet iedereen weet dat ...

Vaak onbeveiligde verbinding bij schoolwebsites

Geplaatst: 08-12-2017 Vaak onbeveiligde verbinding bij schoolwebsites

Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat meldde de NOS onlangs op basis ...

Het rooster van… docent natuurkunde ...

Geplaatst: 04-12-2017 Het rooster van… docent natuurkunde Ruud Glas

In de rubriek ‘Het rooster van’ geven we je een kijkje in het leven van ...