Jan den Hertog (13) wint NK Office

Het zal je maar gebeuren, 13 jaar zijn en dan al Nederlands kampioen Office worden. Het overkwam Jan den Hertog van het Driestar College in Gouda. Hij won het NK Office dat Slim.nl en Surfspot.nl op vrijdag 1 juni organiseerden. Eind juli reist hij samen met zijn leraar Jan Baan af naar Orlando om ons land te vertegenwoordigen op het Microsoft Office Specialist World Championship 2018. Wat gebeurde er allemaal op deze heuglijke 1 juni? 

De kantine van het Media, ICT & Design College van ROC Midden Nederland in Amersfoort was met Amerikaanse vlaggetjes, banners en etenswaren helemaal in stijl aangekleed om de deelnemers nog even in te wrijven: hier is een ticket naar Orlando te bemachtigen! Bij de 32 deelnemers – 22 leerlingen van het vo/mbo en 10 leerlingen van het hoger onderwijs – liep het zweet in straaltjes over de rug toen ze op weg gingen naar het examenlokaal. In een half uur keerden de eerste deelnemers alweer terug naar de kantine en konden de nakijkers beginnen. Ondertussen kregen de meegereisde leraren workshops in Teams en OneNote. Toen de studenten terugkwamen, konden ze een workshop Micro:bit volgen en ontving iedereen er een mee naar huis. Bovendien konden ze deelnemen aan een quiz.


Slechts een fractie van de functionaliteit
Jeroen Borgsteede, directeur van Slim.nl en SLBdiensten, legt uit waarom ze dit jaarlijkse event organiseren: “Leraren en leerlingen benutten de mogelijkheden van de software nog nauwelijks. Je kunt zoveel meer doen met een programma als Word of Excel, dan alleen maar een documentje opstellen of twee getallen optellen. Door de functionaliteit meer in detail te leren kennen, kun je veel tijd besparen en kwalitatief beter werk leveren. Met een Microsoft Office Specialist certificaat op zak toon je aan dat je goed met de Office programma’s overweg kunt. En een certificaat staat heel goed op je cv!” Op het mbo zijn trainingen in Microsoft Office vaak onderdeel van het curriculum. Op het vo volg je zo’n training vaak in een talentenprogramma of als onderdeel van het reguliere curriculum. Slim.nl organiseert het NK Office om certificering bij leerlingen te stimuleren. “En, hoe leuk is het als er dadelijk gewoon iemand naar de VS reist en daar meedoet aan het WK. Dat is toch enorm gaaf?” zegt Borgsteede enthousiast.

Meer dan een woordje dik of schuin drukken
Ook Microsoft ondersteunt het initiatief van harte. Martin Diepeveen, Education Lead voor de publieke sector reikte de boarding pass uit aan de winnaars. “Ik ben vereerd dat het evenement op deze schaal georganiseerd wordt. Het is een hele mooie wedstrijd; je rook het angstzweet bij de deelnemers. Ervaring met Word en Excel worden in ieder bedrijf gevraagd. Het examen laat ook echt zien dat je vaardig bent; het is geen multiple choice. Je kennis gaat een stuk verder dan een woordje dik of schuin drukken!” Diepeveen merkt op dat Word en Excel steeds meer platformen zijn waar andere bedrijven en softwaremakers op kunnen inhaken. Zo is het Excel mogelijk om data van het KNMI in te laden en kun je vanuit Word rechtstreeks naar Wikipedia om een woord op te zoeken. 

Nooit gevlogen
Aan het eind van de middag hadden de nakijkers alle examens bekeken en waren de beste examens nog voor een tweede keer gecheckt. De spanning steeg tot ongekende hoogte bij de bekendmaking. Jan den Hertog had het totaal niet verwacht dat hij de winnaar zou worden. “Ik was snel klaar, maar het was best pittig. Vooral de vraag met de formule was lastig. Ik ben heel blij dat ik naar Orlando ga en kan er me nog niets bij voorstellen. Ik heb zelfs nog nooit eerder gevlogen!” 


Ook zijn leraar Jan Baan is enthousiast. “Dit is fantastisch. Het is de tweede keer dat ik meega naar de States. Vier jaar geleden won een leerling van mij de eerste NK Office. Toen ging de reis naar Dallas, Texas. Als het WK is, ben ik eigenlijk op vakantie, dus ik moet even kijken hoe ik het regel, maar het komt vast goed. Bij ons op het Driestar College krijgen alle leerlingen in de eerste klas havo/vwo ICT-les. Naast Microsoft Office leren ze dan ook het netwerk van school beter kennen en krijgen ze media-educatie. Bij ons op school vragen we een kleine bijdrage voor de certificering, maar daar krijgen ze dan wel een origineel wereldwijd erkend Microsoft-cerfiticaat voor terug! Deze eerste prijs is echt de kers op de taart. Het geeft wel een adrenalinestoot als je de naam hoort. Ik had al snel door dat ik Jan zou meenemen naar het NK: hij is heel geïnteresseerd en geconcentreerd: hij verdient het, hij gaat ervoor en hij kan het.” 

Bij het hoger onderwijs won Adriaan Knulst (21 jaar), tweedejaars bedrijfseconomie aan de Hogeschool Rotterdam. Ook hij ontving een boarding ticket voor de trip naar Orlando.

Alle prijswinnaars op een rij

Vo/mbo
1.    Jan den Hertog, Driestar College. 
2.    Brandineke van den Berg, ROC Midden Nederland.
3.    Koen de Vries, Horizon College.  

Hbo
1.    Adriaan Knulst, Hogeschool Rotterdam.  
2.    Louis Tsang, Windesheim Flevoland. 
3.    Richard Miezenbeek, Haagse Hogeschool. 
 

 

Anderen bekeken ook dit

ICTheek magazine - april 2018

Geplaatst: 18-04-2018 ICTheek magazine - april 2018

De derde editie van ICTheek Magazine is uit! Het thema van het nieuwe magazine is innovatie in ...

Jan den Hertog (13) wint ...

Geplaatst: 04-06-2018 Jan den Hertog (13) wint het Nederlands Kampioenschap Microsoft Office

Jan den Hertog (13 jaar) van het Driestar College in Gouda is de gelukkige winnaar ...

ICTheek Magazine - januari 2018

Geplaatst: 16-01-2018 ICTheek Magazine - januari 2018

De tweede editie van ICTheek Magazine is uit! In het magazine vind je alles over de ...