IPON opnieuw een must voor iedere onderwijsprofessional

De IPON op 5 en 6 februari in de Jaarbeurs in Utrecht staat in het teken van Onderwijsinnovatie en professionalisering. Een logische en brede themakeuze waar iedere standhouder op de IPON goed raad mee zal weten. Ook SLBdiensten en IT-Workz zijn aanwezig met een stand en in het theater. Wat gaan ze daar laten zien? En waarom móet je ook dit jaar weer acte de presence geven? Dat vertellen Charles Stork en Jeroen Borgsteede, directeur bij SLBdiensten.

Wat op de stand en in de sessies aan bod komt, gaat over onderwerpen die op dit moment spelen bij vrijwel alle klanten van SLBdiensten. Stork: “Veel van onze klanten zijn druk bezig met de visievorming en/of besluitvorming over een eventuele migratie van on premise naar cloud. In lijn daarmee stappen veel scholen over op het gebruik van Teams binnen Office 365. Bring your own device en Choose your own device (BYOD en CYOD) vormen eveneens belangrijke thema’s. En daarmee dus ook mobile device management, waarmee wordt geprobeerd meer grip te krijgen op alle devices op school. Waarbij je ook grip moet krijgen op wie er allemaal wifi-toegang geeft tot je netwerk. Dan gaat het over het beheer van alle ‘identities’ op school, ofwel Identity and Access Management. Bij de verdere digitalisering van het onderwijs komt het er steeds meer op aan dat je weet wie er rondloopt op school.”

Een ander onderwerp dat speciale aandacht krijgt is certificeren: je middelbare schooltijd is de uitgelezen kans om uiterst voordelig een certificaat te halen in de software van Microsoft, Adobe, Cisco en sinds kort ook Unity. Steeds meer scholen zien dit in en gaan met certificeringen aan de slag. Ook zal er veel aandacht uitgaan naar het Education Transformation Framework (ETF) van Microsoft, de leidraad bij de visievorming op het gebied van digitale transformatie van een school. Microsoft zal daar zelf ook een presentatie over geven. Stork: “Een warme aanrader! ETF is een prettige paraplu, waar alle onderwerpen die we op de IPON bespreken heel logisch onder passen. Al deze onderwerpen helpen een school immers met efficiënter werken.”

De voornaamste reden om te gaan blijft om mensen uit het onderwijs persoonlijk te ontmoeten.

Sinds kort biedt SLBdiensten samen met DASmakkelijk het dynamisch aankoopsysteem (DAS). Daarmee kunnen scholen eenvoudiger dan wanneer ze kiezen voor een raamovereenkomst hardware aankopen. De partners geven hier samen een presentatie over. De sessies van IT-Workz gaan nog meer in op het primaire proces binnen het onderwijs, bijvoorbeeld over het gebruik van Office 365 in de schoolomgeving. Hoe kun je Office 365 zo inzetten dat het de meeste meerwaarde heeft voor de gebruikers?

Persoonlijk ontmoeten
De voornaamste reden om te gaan blijft volgens beide directeuren om mensen uit het onderwijs persoonlijk te ontmoeten. Borgsteede: “Wij hebben medewerkers die elke dag met klanten aan de telefoon zitten, maar het gezicht achter de telefoon niet kennen. De relatiemanagers van SLBdiensten en Slim in de Klas komen uiteraard wel bij scholen, maar de collega’s van de Servicedesk bijvoorbeeld niet. Dat is het leuke aan de IPON: het is voor ons het moment om klanten te ontmoeten en klanten zien eindelijk de servicedeskmedewerker of productspecialist die ze eerder alleen telefonisch spraken.”

Waarom moet je volgens Borgsteede als medewerker in het onderwijs je kostbare tijd besteden aan de IPON? “Allereerst omdat je in de Jaarbeurs alle ICT-leveranciers voor het onderwijs bij elkaar treft. In één dagdeel kun je een goede update krijgen over waar de markt naartoe gaat. Check vooral voordat je komt de agenda met de sessies op www.ipon.nl. Veel bedrijven geven sessies over belangrijke thema’s binnen de digitalisering van het onderwijs. Die helpen je om richting te geven aan je gedachten.”

Trends en ontwikkelingen
Wat zijn de trends volgens beide mannen? Stork: “We gaan steeds meer doen met de mobiel, daar komen meer toepassingen voor. Wereldwijd krijgen onderwerpen als AI (Artificial Intelligence), het ontsluiten van data en augmented reality veel aandacht; het onderwijs zal hier waarschijnlijk op korte termijn nog niet veel mee gaan doen. Mogelijk komen er wel meer Internet of things-achtige toepassingen, die veel datastromen opleveren, waardoor je bijvoorbeeld efficiënter gebruik kunt maken van resources en gebouwen. Hiermee kun je ook meten hoe je school presteert op bepaalde vlakken. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.”

Toch zijn trends niet de reden voor een bezoek aan de IPON. Borgsteede: “De nadruk ligt meer op het behalen van efficiencyslagen met het gebruik van IT op school. Technologie kan hier nog veel aan bijdragen. Technologie de school in brengen lukt wel, maar hoe zet je het zo in dat de school er maximaal van profiteert? Hebben leerkrachten wel de vaardigheden om die optimaal in te zetten? Vandaar ook onze aandacht voor Leren en Certificeren, ook voor leraren!”

Meer informatie

  • Registratie voor de beurs zelf doe je op ipon.nl
  • Op slimindeklas.nl/ipon vind je meer informatie over wat je op onze stand (D090) en in ons naastgelegen theater kunt verwachten
Over de IPON

Anderen bekeken ook dit

Education Transformation Framework helpt scholen ...

Geplaatst: 07-01-2020 Education Transformation Framework helpt scholen met visie op digitalisering in het onderwijs

Steeds meer onderwijsinstellingen wereldwijd kiezen ervoor om hun visie op digitalisering in het onderwijs te ...

Hoe zorg je dat iedereen ...

Geplaatst: 26-02-2020 Hoe zorg je dat iedereen Office 365 goed gaat gebruiken?

Elke nieuwe technologie heeft fans en tegenstanders. Maar wil je nieuwe software introduceren, dan is ...

Hackers maken geen kans tegen ...

Geplaatst: 16-12-2019 Hackers maken geen kans tegen de Zweedse YubiKey

Hackers hebben talloze manieren om identiteiten te stelen: brute force attacks, keyloggers, social engineering en ...