Houd overzicht over alle mobiele devices op school met Mobile Device Management

Voor scholen is de aanschaf van alle laptops en tablets een grote investering. Om die reden kiezen veel onderwijsinstellingen voor Bring Your Own Device (BYOD), waarbij leerlingen hun eigen apparaat meenemen naar school. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan. Daarom stappen steeds meer scholen over op Choose Your Own Device (CYOD). Wat zijn de verschillen tussen BYOD en CYOD? En wat zijn van beide de voor- en nadelen? We vroegen het Michel van Pelt, relatiemanager bij IT-Workz.

Het idee van BYOD is interessant voor scholen, omdat ze op die manier geen grote investering hoeven doen in de aanschaf van apparaten. “Er zitten echter een paar grote nadelen aan Bring Your Own Device”, vertelt Van Pelt. “Omdat het apparaat privé-eigendom is, kun je als school leerlingen niet dwingen bepaalde applicaties op de tablet of computer te zetten. Ook kan het dan gebeuren dat de ene leerling een Apple Macbook kiest en de ander een Microsoft Surface Go, wat tot gevolg kan hebben dat ze in verschillende programma’s werken, omdat Apple en Microsoft ieder hun eigen systeem hanteren. Ook wanneer iedereen met hetzelfde bestuurssysteem werkt, kunnen er problemen ontstaan, bijvoorbeeld door verschillende versies van programma’s te gebruiken. Daardoor kan er informatie verloren gaan wanneer deze met anderen gedeeld wordt. Daarnaast is er bij BYOD vaker een kwaliteitsverschil tussen de apparaten die worden gebruikt, omdat de een zich nou eenmaal iets meer kan veroorloven dan de ander.” Wanneer een leerling op een verouderd apparaat werkt, kan deze een stuk trager zijn dan de nieuwe modellen en kan dit ertoe leiden dat diegene achter raakt op de rest.

Bij CYOD maakt de school een selectie van de devices waaruit ouders en leerlingen kunnen kiezen. “De kwaliteit van deze apparaten loopt niet ver uiteen, zodat er geen grote verschillen tussen het werk van de leerlingen kunnen ontstaan. De devices voldoen met CYOD allemaal aan de eisen van de scholen die bij deze constructie ook iets te zeggen hebben over het apparaat. Leerlingen mogen op het apparaat meestal ook hun eigen applicaties installeren”, vertelt Van Pelt.

Choose Your Own Device heeft nog een ander groot voordeel: de apparaten kunnen centraal beheerd en gedeployed worden vanuit de school.

"Met MDM wordt de benodigde software uitgerold op alle apparaten en worden updates in één keer uitgevoerd."

Mobile Device Management
Voor dit centrale beheer wordt Mobile Device Management (MDM) ingezet. Hiermee wordt de benodigde software uitgerold op alle apparaten. Ook worden updates door middel van MDM in één keer uitgevoerd. Zo werkt iedereen altijd in dezelfde versie van een programma. “Als school kun je zelf kiezen hoeveel programma’s je via Mobile Device Management uitrolt. Sommige instellingen kiezen er bijvoorbeeld voor om alleen het beveiligingssysteem uit te rollen. Anderen bieden alleen basisprogramma’s zoals Office 365 en Adobe Acrobat Reader aan. Er zijn ook scholen die een hele lijst aan applicaties op alle apparaten zetten”, zegt Van Pelt. “Applicaties die leerlingen zelf downloaden, komen niet in het MDM-systeem te staan. Die staan alleen op je eigen device.”

Het centraal beheren en deployen van devices wordt mogelijk gemaakt door een uniek nummer op het apparaat. De leverancier van de laptops en tablets levert de producten met deze unieke code bij de ouders af. Deze nummers zijn allemaal geregistreerd in het MDM-systeem. Wanneer een gebruiker voor het eerst met een schoolaccount verbinding maakt met het internet, dan herkent het MDM-systeem de naam en het nummer. Vervolgens krijgt diegene de vraag of hij of zij wil dat het systeem voor ze ingericht wordt. Klikt de gebruiker op ja, dan wordt de laptop of tablet ingesteld met de programma’s die de school gekozen heeft.

"Als school kun je zelf kiezen hoeveel programma’s je via Mobile Device Management uitrolt."

Best of both worlds
Op dit moment biedt Microsoft twee deployment-pakketten: Intune en SCCM. Van Pelt: “SCCM is eigenlijk de grote broer van Intune. Het grote voordeel van dat systeem is dat er van tevoren geen besturingssysteem op het device hoeft te staan, deze wordt namelijk ook door SCCM uitgerold. Bij Intune is dit niet het geval. Daar moet je voor het uitrollen al Windows 10 of een ander systeem op je device hebben staan. Het nadeel is dat SCCM statisch is. Microsoft wil deze twee pakketten nu samenvoegen, waardoor je van tevoren geen besturingssysteem meer nodig hebt. Na het uitrollen kun je nog wel aanpassingen doorvoeren of zaken toevoegen. “Zo heb je straks best of both worlds”, aldus Van Pelt.

Vragen over MDM?
Neem gerust contact op met IT-Workz via 088 489 67 00 of info@it-workz.nl.

 

Meer over MDM

Anderen bekeken ook dit

De vijf opvallendste trends op ...

Geplaatst: 14-02-2020 De vijf opvallendste trends op het gebied van IT & Onderwijs op IPON 2020

Op 5 februari verzamelden honderden professionals in ICT en educatie zich in de vroege ochtend ...

Wikken, wegen, beslissen: de cloudomgeving ...

Geplaatst: 30-01-2020 Wikken, wegen, beslissen: de cloudomgeving beter centraal of decentraal inrichten?

Veel digitale leermiddelen en softwaretoepassingen zijn tegenwoordig alleen nog via het internet toegankelijk. Dat je ...

Hoe zorg je dat iedereen ...

Geplaatst: 26-02-2020 Hoe zorg je dat iedereen Office 365 goed gaat gebruiken?

Elke nieuwe technologie heeft fans en tegenstanders. Maar wil je nieuwe software introduceren, dan is ...