Haak in op de 3D-trend met SketchUp Pro

Wil je je leerlingen voorbereiden op de toekomst, dan kun je niet om 3D heen. Met SketchUp Pro heb je een eenvoudige tool om objecten in 3D te ontwerpen en van alle kanten te bekijken. “Met al hun Minecraft en game-ervaring is dat voor leerlingen vaak een stuk makkelijker dan voor docenten”, vertelt Orlando Sardaro, directeur van Design8, de importeur van het pakket voor de Benelux. Hoe kunnen scholen SketchUp Pro inzetten?

SketchUp Pro is 3D vector tekensoftware of ontwerpsoftware. Het sluit goed aan bij huidige trends als 3D-printen en -scannen en Virtual Reality. Je in SketchUp ontworpen model kun je in 3D uitprinten en je kunt het programma aansluiten op een Hololens of Oculus Rift. Daardoor loop je in virtual reality door je zelf ontworpen kamer en ervaar je het effect van een extra muurtje of een andere kleur op de wand.

Trekken en duwen
Een model in SketchUp Pro bouw je op uit lijnen en vlakken waaraan je kunt trekken en duwen. “Vergelijk het met een tent met tentstokken”, legt Sardaro uit. Een belangrijk onderdeel is ook het navigeren in 3D, waarbij je het object van alle kanten kunt bekijken, uitrekken en vervormen.

SketchUp kwam in 2000 op de markt en werd in 2006 overgenomen door Google met als doel Google Earth te voeden met 3D-modellen. In 2012 werd het verkocht aan de huidige eigenaar Trimble, dat elk jaar een nieuwe versie uitbrengt. De oorspronkelijke doelgroep van SketchUp waren architecten van boven de 50 jaar. Sardaro: “Die merkten dat ze niet mee konden komen met de jongere generaties die met 3D-software waren opgegroeid.”

SketchUp is gebruiksvriendelijk, de prijs-kwaliteitverhouding is gunstig en je ziet het eindresultaat in realtime terug. Het is ook zeer geschikt voor ‘sketchy presenteren: een ontwerp op een schetsmatige manier weergeven. SketchUp is minder geschikt als je heel technische CAD-software nodig hebt, als je modellen met veel samengestelde onderdelen wilt ontwikkelen en bij dubbelgekromde vlakken. 

"Het verhoogt de marktwaarde van je leerlingen als ze al in 3D kunnen tekenen"

Van AA Gent tot NATO
Het programma wordt veel gebruikt door architecten en interieurontwerpers, maar inmiddels hebben de meest uiteenlopende bedrijven het programma ontdekt: gemeenten en provincies, de NATO, de politie (voor de analyse van crime scenes), gebouwbeheerders, bouwbedrijven, ingenieurs en evenementenorganisaties. En zelfs voetbalclub AA Gent.

Ook gaan steeds meer onderwijsinstellingen aan de slag met het 3D-tekenprogramma, zelfs in het basisonderwijs. 3D kan helpen bij het verduidelijken van de lesstof voor wiskundige of kunstzinnige vakken en je ontwikkelt er je ruimtelijk inzicht mee.  “Het verhoogt de marktwaarde van de leerlingen als ze al in 3D kunnen tekenen,” legt Sardaro uit.

Handige extra’s
Er is een aantal extra’s die het werken met SketchUp Pro extra leuk maken.

  • In het 3D Warehouse kun je je eigen ontwerpen uploaden, maar ook zo’n vier miljoen modellen en texturen downloaden. Zo maak je een snelle start met je ontwerp. Er zijn zo’n 35 miljoen gebruikers.
  • Uit het Extension Warehouse kun je plug-ins downloaden om functionaliteit toe te voegen aan SketchUp Pro, bijvoorbeeld om in 3D te printen of om vloeiende vormen te kunnen ontwerpen. Dit warehouse bevat meer dan 400 plug-ins.
  • Het programma LayOut wordt automatisch geïnstalleerd. Hiermee kun je ook een 2D-presentatie maken van je 3D-model. Je kiest het papierformaat, voegt je eigen huisstijl toe en presenteert dan op papier meerdere aanzichten van je 3D-model. In LayOut heb je een live link naar je model: verandert daar iets in dan verandert je 2D-weergave ook.
  • Via het samenwerkingsplatform Trimble Connect kun je mensen uitnodigen om samen te werken, revisies bij te houden en een BIM-model te maken (BIM staat voor Building Information Modelling).

Licentievormen
Voor het onderwijs is SketchUp Pro verkrijgbaar in drie typen licenties. Je kunt altijd een dertig dagen gratis werkende versie downloaden.  Voor docenten is er een gratis jaarlicentie. Verder zijn er licenties voor het klaslokaal, voor schoollaptops en voor studenten. Voor docenten is het aan te raden een persoonlijke training te volgen. Ook zijn er veel YouTube tutorials beschikbaar. “Voor docenten is een waarschuwing op zijn plaats: wil je je huwelijk in stand houden, kijk dan uit als je SketchUp Pro thuis installeert: het werkt uiterst verslavend!”

Training volgen?
Op 8 en 15 mei kun je een training SketchUp Pro volgen via SLBdiensten. Voor meerdere docenten van één school kan een maatwerktraining interessant zijn.

Anderen bekeken ook dit

Leraren vinden mobieltjes in de ...

Geplaatst: 15-12-2017 Leraren vinden mobieltjes in de klas ongehoord

In Nederland maken leraren zich grote zorgen over een voor ons allemaal bekend apparaatje. En ...

Jan den Hertog (13) wint ...

Geplaatst: 04-06-2018 Jan den Hertog (13) wint het Nederlands Kampioenschap Microsoft Office

Jan den Hertog (13 jaar) van het Driestar College in Gouda is de gelukkige winnaar ...

Het Cybersyndroom: besmettelijke ziekte

Geplaatst: 29-08-2017 Het Cybersyndroom: besmettelijke ziekte

Vanuit zijn vakgebied cybersecurity sprak Dave Maasland, managing director van ESET Nederland, tijdens de recente ...