De helende werking van KlasseContact

Zieke leerlingen hebben het niet alleen moeilijk met hun gezondheid. Ook een leerachterstand en de bijkomende eenzaamheid, als gevolg van aan het bed en/of huis gekluisterd zijn, maken de situatie lastig. KlasseContact van KPN is een zegen, zowel voor de leerling, klasgenoten en leraar, die zo altijd met hem of haar in contact kunnen blijven. 

Leerlingen die langdurig ziek zijn en daardoor ook voor langere tijd niet in het klaslokaal verschijnen: het plaatst leraren vaak in een spagaat. Enerzijds heb je de leerlingen die er wél zijn en die zich de stof eigen moeten maken, anderzijds is er die scholier die wel je aandacht verdient maar lichamelijk niet in staat is om aanwezig te zijn. Met KPN’s tool KlasseContact worden beide kanten van het dilemma opgelost.

In het lokaal is een robotje, genaamd Klasgenoot, aanwezig die het contact tussen klas en leerling verzorgt. Klasgenoot staat in het klaslokaal, terwijl de zieke scholier thuis of in het ziekenhuis via de audio- en videoverbinding van KlasseContact de lessen kan volgen. Heeft de ‘leerling op afstand’ een vraag of juist een antwoord op een klassikaal vraagstuk, dan gaat er een lampje branden; vergelijk het maar met je vinger opsteken.

KlasseContact voelt erg intuïtief aan: in veel opzichten komt het overeen met de sociale setting van het klaslokaal. Toch adviseert KPN om de leerlingen en hun ouders van het besluit om met KlasseContact aan de slag te gaan op de hoogte te brengen. De situatie in de klas gaat toch wel enigszins veranderen, daar kunnen alle partijen maar beter op voorbereid zijn. Op die manier kan de zieke leerling ook moeiteloos ‘instromen’, in plaats van plots weer aanwezig zijn.

Naast het feit dat er plots een robotje in de klas aanwezig is, moet de docent met nog enkele andere aspecten rekening gaan houden. Bijvoorbeeld gestelde vragen herhalen: stemmen achteruit de klas zijn nog weleens lastig te verstaan, ondanks de goede audioverbinding en uitstekende schermkwaliteiten. Ook is het verstandig om extra telefonisch contact met de leerling mogelijk te maken, als back-up, bijvoorbeeld wanneer de verbinding slecht is en de scholier niet alles meekrijgt van de les. Maak daarnaast enkele leerlingen verantwoordelijk voor het aanzetten van Klasgenoot en het inbellen met de zieke scholier. Op deze manier kunnen zijn of haar vrienden en vriendinnen ervoor zorgen dat Klasgenoot iedere les heeft ingebeld en klaar is om te beginnen.

De aanvraag van KPN Klasgenoot loopt via de consulenten OZL (Onderwijsondersteuning Zieke Leerling). KPN neemt daarna kosteloos de plaatsing, apparatuur en gehele ondersteuning in het gebruik op zich. Kijk voor meer informatie op www.klassecontact.nl. De foto is afkomstig van KPN Mooiste Contact Fonds.

Anderen bekeken ook dit

“De training maakte voor mij ...

Geplaatst: 06-09-2018 “De training maakte voor mij het plaatje compleet”

Scholieren leren, maar hun leraren en het ondersteunend onderwijspersoneel schaven eveneens hun kennis bij. Slim ...

5 tips voor docenten om ...

Geplaatst: 13-09-2018 5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken

Mediawijsheid is een veelgehoorde term in het onderwijs. Hoe kun je als middelbare-schooldocent je leerlingen ...

Het reisdagboek van… Hans ...

Geplaatst: 28-08-2018 Het reisdagboek van…  Hans van Rijsinge, begeleider van de Nederlandse deelnemer aan het WK Office

Deze editie van Het rooster van… is een bijzondere: we volgen Hans van Rijsinge, ...