Adobe Inspiratiedag, 18 januari 2018: frisse wind door Adobe-productaanbod

Was het op 12 december 2017 de sneeuw die de Adobe Inspiratiedag in de weg zat, op 18 januari gooide de wind bijna roet in het eten. Vanwege het uitvallen van de treinen konden er van de verwachte 100 deelnemers maar zo’n 30 personen aanwezig zijn. Gelukkig volgden twintig genodigden het programma via de Adobe Connect live-verbinding. Zij konden ervaren dat er een frisse wind waait door het Adobe-productaanbod.

Die frisse wind is ook nodig, lichtte Raul Lopez, Adobe Education Director Benelux en Italië, toe. Van de huidige studenten gelooft 83 procent dat zij zullen gaan ‘creëren’ in hun toekomstige carrière. En van de leraren denkt maar liefst 94 procent dat hun ‘generatie Z’- studenten op een dag een baan zullen hebben die nu nog niet bestaat. Immers, de top drie van skills die je in 2020 hoort te hebben zijn: complexe probleemoplossing, kritisch denken en creativiteit. Creatie heeft de toekomst!

Nieuwe handige tools voor grafisch specialisten
Wat is er dan allemaal nieuw in het productaanbod van Adobe? Dat lichtte senior solution consultant Bart van de Wiele toe, die in een sessie van ongeveer 1,5 uur de vernieuwde Creative Cloud ontleedde. De Creative Cloud kent volgens Van de Wiele de meest ‘major release’ in vijf jaar tijd. Naast updates van bekende Adobe-programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign, introduceert Adobe ook een aantal nieuwe apps die grafische specialisten erg zullen aanspreken.

Allereerst Adobe XD, de nieuwe UX/UI-oplossing, voor het snel bouwen van websites en mobiele applicaties. Deze ontwerptool voor grafische user interfaces heeft vele handig functies om snel een mockup of prototype te ontwerpen van een online shopping mall. Handig is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een grid te dupliceren en alle aanpassingen direct in alle onderdelen van het grid door te voeren. Ook handig is het visualiseren van de navigatie door je website, waarvoor je niet meer hoeft te doen dan een lijntje te trekken tussen de verschillende pagina’s. XD doet de rest en toont hoe je door je website navigeert.

Een ander Adobe-programma dat deze middag is uitgelicht is Adobe Lightroom, waarmee je al je foto’s opslaat in de cloud, waarna je ze op je mobiel, iPad of computer weer verder kunt bewerken. Door de beschikbare opslagcapaciteit van 1 TB kunnen beelden in hoge resolutie in de cloud worden opgeslagen. Een foto die je maakt met je mobiel, kun in de mobiele app of op je pc verder verbeteren. Een snelle verbeterslag maak je al met de knop ‘auto’, die met één druk op de knop een foto al sterk verbetert. Door de opslag in de cloud kun je ook eenvoudig foto’s met daarop een bepaald object direct vinden, zonder dat dit in de keywords staat. Dat komt mede door Adobe Sensei: de technologie die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Adobe Capture is een app, waarmee je foto’s die je met je mobiel maakt, kunt omzetten in kleurthema’s, patronen, materialen of vormen. Bijvoorbeeld handig wanneer je letters ziet en wilt weten welk font het is: een fotootje maken en Capture zoekt het uit.

Werk eenvoudig samen aan grafische projecten of video’s door Adobe Teamprojecten te downloaden. Zo kun je ook makkelijk je library met beelden delen met een ander teamlid. Door met de rechtermuisknop te klikken op een beeld met een lage resolutie (inclusief watermerk) kun je direct een licentie nemen en de versie met een hogere resolutie gebruiken. Ook in andere Adobe-programma’s verdwijnt dan het watermerk automatisch en andere teamleden hebben dan toegang tot het hoge-resolutiebeeld, ook al hebben zij er zelf geen licentie voor.

Aansluitend bij de huidige ‘storytelling-trend’ is er Adobe Spark. Deze storytelling app is er in drie smaken: Spark Video, Spark Page en Spark Post. Met Spark Video maak je eenvoudig korte videoverhalen, uitgebreid met foto’s, pictogrammen, teksten en voice-over. Met Spark Page maak je een dynamisch webverhaal van een pagina, bestaande uit teksten, afbeeldingen en video’s. Spark Post is er om tekst en foto’s om te zetten in een grafische afbeelding, die je ook makkelijk op social media post door te resizen naar bijvoorbeeld Facebook- of Instagram-afmetingen. Aan al je ontwerpen of afbeeldingen je branding toevoegen kan eveneens makkelijk in Adobe Spark; zo kun je al je bestaande templates direct personaliseren.

De 3D-applicatie van Adobe heet Adobe Dimension. Door te klikken en slepen ‘kleed je’ 3D-vormen aan met materialen, lichteffecten, kleuren en schaduwen. Adobe’s tool voor kunstmatige intelligentie, Sensei, plaatst je 3D-ontwerp eenvoudig in het juiste perspectief op je foto. Heb je een nieuw ontwerp gemaakt van een bierglas, dan visualiseert hij dat direct in het juiste formaat op de bar.

Boris Lammertse (20) vindt droombaan door Adobe-kennis
Wat je kunt bereiken met een Adobe Certified Associate (ACA)-certificaat op zak bewijst Boris Lammertse (20 jaar). Boris was leerling aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en haalde via de opleiding zijn ACA-certificaat. Vanwege zijn portfolio mocht hij deelnemen aan het NK Adobe. Daar had hij twee uur de tijd om een poster te maken die gebruikt zou gaan worden om het Adobe NK 2018 onder de aandacht te brengen bij de scholen. Door zijn originele beeldtaal en het enthousiasme dat de poster uitstraalde won hij het NK.

Een paar maanden later reisde hij met zijn lerares Hilde Maassen naar de States voor de wereldkampioenschappen, waaraan 70 landen deelnamen. Hij kreeg acht uur de tijd voor het ontwerpen van een poster die meisjes en vrouwen moet aanmoedigen in de technologiesector te gaan werken. De poster moest aan een boekwerk aan vereisten voldoen. Helaas won hij het WK niet, maar het leverde hem een unieke ervaring op, veel exposure en de nodige opdrachten. Na het afronden van het Grafisch Lyceum startte hij als freelance grafisch vormgever. Korte tijd later kwam echter zijn droombaan voorbij: sinds kort is hij de vaste vormgever voor Martin Garrix, de nummer 1 dj van de wereld. Het lijkt een sprookje: hoe het ACA-certificaat je op je twintigste kan helpen aan je droombaan.

Liever gecertificeerd
Specialiste in Adobe-certificering is Hilde Maassen, werkzaam bij het Grafisch Lyceum in Rotterdam en zelf Adobe Certified Expert in een aantal Adobe-programma’s. Zij is tevens Adobe Education Leader en werkt in die functie samen met een groot netwerk van docenten. Hilde legde uit wat je allemaal moet doen om een Adobe-certifcaat te halen in programma’s als Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign.

De markt vraagt volgens Maassen om certificaten. Ze geven zelfvertrouwen, zijn het tastbare bewijs van je kennis en kunde en vormen een mooie stimulans voor je carrière. Bovendien blijkt dat mensen die gecertificeerd zijn makkelijker leren met andere software om te gaan.

Er zijn Adobe-certificaten op verschillende niveaus. Adobe Certified Associate (ACA) is het eerste niveau, waarvoor ongeveer 30 uur studie vereist is. Een stapje verder gaat de Adobe Certified Expert, die elke functie van de software moet kennen. Daarna volgt de Adobe Certified Instructor, een expert met lesbevoegdheid. ACA kun je worden in de programma’s Adobe Animate, Adobe Dreamweaver, Adobe Flash, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop en Adobe Premiere Pro.
 

Het ACA-examen bestaat uit 40 vragen, duurt 50 minuten en is Engelstalig. Je bent geslaagd als je 700 van de 1000 punten haalt. Deels gaat het om meerkeuzevragen, deels om opdrachten waarbij je iets moet doen in het programma zelf. De examens worden afgenomen door Certiport. Je kunt je op diverse manieren voorbereiden: via websites als www.Lynda.com , waar je verschillende cursussen kunt volgen, www.learnkey.com en https://acatestprep.com/ . Op https://edex.adobe.com/en/aca/prep kun je ook terugvinden hoe je als docent de voorbereiding op het ACA kunt opnemen in je lessen. Via www.GMetrix.net kun je proefexamens doen.

Het NK Adobe vindt op woensdag 6 juni van 12.00 tot 17.00 uur plaats op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Je bent gekwalificeerd als het ACA examen hebt gehaald voor Adobe Photoshop, Illustrator en/of InDesign en je tussen de 13 en 22 jaar bent. Upload jouw portfolio op ‘Behance'; dit wordt beoordeeld door een professionele vakjury. Je hoort in mei of je definitief bent gekwalificeerd voor deelname aan het NK Adobe. Meer informatie vind je op: www.slim.nl/nkadobe.

Premiere Pro versus After Effects
Na een korte break kwam Dan Scott uit Nieuw-Zeeland aan het woord. Hij is Adobe Certified Instructor Adobe Premiere Pro. Om een goede videoproductie te maken heb je zowel Adobe Premiere Pro als Adobe After Effects nodig. Adobe Premiere Pro is het ‘werkpaard’: daarmee maak je de edit, de titeltjes, de overgangen en je rendert er de film. Adobe After Effects is eigenlijk de Photoshop van de videowereld, waarmee je alle mogelijke effecten en animaties kunt toevoegen aan je film. Aan de hand van een edit van filmopnamen die hij eerder maakte, gaf Dan aan welk deel van het werk je in Adobe Premiere Pro verzet en welk deel in After Effects. Tekst, bijvoorbeeld, kún je in Adobe Premiere Pro toevoegen, maar het is beter om dit in After Effects te doen.

Anderen bekeken ook dit

Nieuwe gegevenswet gooit scholen in ...

Geplaatst: 24-01-2018 Nieuwe gegevenswet gooit scholen in het diepe

25 mei 2018 is een datum die elke onderwijsorganisatie omcirkeld moet hebben. Het liefst vergezeld ...

Dhoya Snijders: “De parels en ...

Geplaatst: 30-04-2018 Dhoya Snijders: “De parels en rafelranden van toekomstig onderwijs in kaart brengen”

Rekenrobots die je overhoren, zelfsprekende digitale lesboeken en leraren die alleen nog de accu’s van ...

De helende werking van KlasseContact

Geplaatst: 07-09-2018 De helende werking van KlasseContact

Zieke leerlingen hebben het niet alleen moeilijk met hun gezondheid. Ook een leerachterstand en de ...