Vijf YouTube-kanalen van leraren

Veel leraren geven niet alleen in de klas les, maar ook voor de camera. Zij delen hun lessen op hun eigen YouTube-kanaal. We bekeken vijf van deze YouTube-kanalen. Wat kun je erop vinden?

  1. Classica Nova/Otto Gradstein – Latijn & Grieks

Latijn en Grieks zijn beide behoorlijk pittige talen om te leren. Als het dan net iets te rap gaat in de les, kun je al snel de draad kwijtraken. Gelukkig is daar meester Otto. Op zijn kanaal ‘Classica Nova’ ontleedt hij teksten woord voor woord en legt hij uit waarom een zin opgebouwd is zoals hij is.

  1. Martin Ringenaldus – Duits

Martin is docent Duits en heeft op zijn YouTube-kanaal drie afspeellijsten: één over grammatica, één over schrijfvaardigheid en één over spreekvaardigheid. In zijn video’s behandelt hij oefeningen en kun je aan je eigen uitspraak werken.

  1. Joost van Oort - Geschiedenis

Joost van Oort is docent geschiedenis en behandelt in zijn 8 minuten-durende video’s historische gebeurtenissen. Hij heeft verschillende afspeellijsten waarin hij bepaalde onderwerpen aan de orde brengt. Zo heeft hij een reeks video’s over de Nederlandse Republiek en over de Koude Oorlog, maar hij bespreekt ook hele tijdvakken in zijn video’s. Joost legt alles rustig en duidelijk uit. Daarbij gebruikt hij afbeeldingen en opsommingen. Hij maakt video’s voor havo- en vwo-leerlingen.

  1. Alles is Natuurkunde (Rob van Bakel) – Natuurkunde

De natuurkundelessen van meneer van Bakel zijn aardig populair en dat is niet zo gek. Rob van Bakel gebruikt in zijn video’s bijna altijd voorwerpen om goed uit te beelden wat hij bedoelt. Hiermee maakt hij natuurkunde een stuk minder abstract en makkelijker te begrijpen. Zijn video’s duren vaak maar een paar minuten, zodat je niet in één keer met een hele berg informatie overladen wordt.

  1. De Ecoshow - Economie

Het meest creatieve lerarenkanaal is toch wel de Ecoshow. Economiedocenten René Katerbarg en Jeroen Lamberts besloten nog een stapje verder te gaan dan ‘gewoon’ lesgeven op YouTube. Zij leggen in elke aflevering een economisch begrip uit door middel van grappige sketches. Zo leggen ze in ‘Goede Cijfers, Slechte Cijfers’ het begrip inflatie uit en in ‘Geld lenen kost geld’ komen kredieten aan bod.

Anderen bekeken ook dit

Hoe maak je je eigen ...

Geplaatst: 25-02-2019 Hoe maak je je eigen videolessen met Camtasia?

Er zijn veel voorbeelden van leraren die zelf aan de slag zijn gegaan met het ...

Drie vragen aan... Kimberley Springer-Vonk, ...

Geplaatst: 12-12-2018 Drie vragen aan... Kimberley Springer-Vonk, aardrijkskundelerares

Kimberley Springer-Vonk is aardrijkskundelerares op het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam. “We zijn net een ...

Microsoft Translator: handige tool voor ...

Geplaatst: 23-11-2018 Microsoft Translator: handige tool voor vertalingen

Soms zijn er van die handige tools waar je het bestaan niet van kent en ...