Vijf websites voor online leren

Om kennis op te doen, kun je natuurlijk een training volgen of congres bezoeken. Maar ook thuis achter de laptop valt er al veel kennis bij te spijkeren. Check de volgende vijf websites voor een cursus op maat.

1. Microsoft Learn
De beste plek om jezelf bij te scholen met betrekking tot Microsoft technologieën begint op de nieuwe learning website van Microsoft: Microsoft Learn. Afgelopen zomer heeft deze site een grote update gehad. Je vindt er meer dan 80 uur aan gratis lesstof en filmpjes in onder andere Azure, Microsoft 365 (Teams, Intune, Windows 10 etc.), Power BI en Dynamics, zowel Nederlands- als Engelstalig. De lesstof is gecategoriseerd in leerpaden. Ieder leerpad bestaat uit stap-voor-stap modules en handleidingen die je helpen je kennis en vaardigheden te verbeteren, in je eigen tempo. Aan het einde van een reeks heb je de mogelijkheid om een internationaal erkend certificaat te behalen. In de toekomst zullen er meer nieuwe producten, rollen en leerpaden worden toegevoegd.

aka.ms/learn

Neem contact op met lcsupport@slbdiensten.nl als je meer wilt weten over het behalen van een certificaat.

2. MOOC’s
Massive Open Online Courses, afgekort MOOC’s, zijn beschikbaar via verschillende platforms. Daarvan zijn EdX, Coursera, Udacity en Future Learn de meest bekende. MOOC’s zijn er vooral voor de professionele ontwikkeling van jou als docent. Ze worden hoofdzakelijk aangeboden door grote universiteiten wereldwijd. Inhoudelijk vragen MOOC’s dus gevorderde vakkennis. Je kunt er bijvoorbeeld meer leren over Japanse architectuur of de basisbegrippen rond neuroscience in de vingers krijgen. De docenten achter de MOOC’s doen dan wel hun best om ook de leken mee te nemen in hun cursussen. Als je na een afgeronde cursus een certificaat wilt ontvangen, dan betaal je alleen daar enkele tientjes voor. Het volgen van de cursus zelf is in de meeste gevallen gratis. Een cursus loopt meerdere weken en kosten tussen de 2 en 10 uur per week. Inschrijven is een absolute voorwaarde om mee te mogen doen.

edx.org, coursera.org, udacity.com, futurelearn.com

3. LinkedIn Learning, voorheen Lynda.com
LinkedIn Learning biedt allerlei cursussen in videovorm aan. In tijdsduur kunnen deze variëren van enkele minuten, tot geschakelde cursussen die soms enkele uren duren. Het aanbod is groot en gevarieerd. Je kunt er leren hoe je technologie in kunt zetten voor studiesucces, maar ook hoe je het maximale uit Pages of Office365 haalt, ook met jouw klas. Het mooie daarvan is dat je Office 365 via LinkedIn Learning niet leert door de ogen van de softwareproducent, maar van (vak)collega’s. Vakinhoudelijk kun je er ook goed terecht. Een cursus weerbaarheid is niet onbelangrijk als je werkt met tieners die volop in ontwikkeling zijn. LinkedIn Learning werkt vanuit drie niveaus: beginner, gevorderde en expert. In tegenstelling tot wat je misschien gewend bent van LinkedIn, is de informatie van Learning niet gratis. Een abonnement kost ongeveer 25 euro per maand. Dan krijg je wel de mogelijkheid om certificaten in de wacht te slepen en kun je je kennis toetsen via quizjes.

linkedin.com/learning/me

4. Alison
Waar veel online leeromgevingen gebruik maken van video’s om jou kennis bij te brengen, maakt Alison in veel gevallen gebruik van meer traditionele slides. Daarmee wordt het makkelijker om de cursussen tussentijds even te laten liggen en zijn ze ook beter toepasbaar in het klaslokaal. Omdat Alison meer abstracte cursussen aanbiedt, sluiten ze ook makkelijker aan bij jouw lessen. Wil je je als docent natuurkunde of aardrijkskunde bijvoorbeeld meer bekwamen in de wereldwijde toepassing van winden zonne-energie? Dan kun je zowel jezelf als jouw klas in enkele tientallen minuten bijspijkeren. Alison is een toegankelijk platform, maar diepgravende kennis doe je er doorgaans niet op. Het aanbod is groot en de onderwerpen sluiten goed aan bij alledaags onderwijs. De meeste cursussen in Alison zijn gratis en ze zijn opgedeeld in logische hoofdstukken. Cursussen duren meestal niet langer dan twee uur.

alison.com

5. E-Wise
E-Wise richt zich van bovenstaande leeromgevingen het meest op de docent. De cursussen die je er kunt volgen zijn opgedeeld in categorieën als ICT-vaardigheden en vakkennis. Ook wordt per cursus aangegeven of de inhoud meer vakdidactisch of pedagogisch van aard is. Voorbeelden van cursussen zijn Praktische handvatten voor ADHD in de klas of Effectiviteit van practica. Net als bij de MOOC’s, schrijf je je voor E-wise echt in voor een cursus. Je kunt via E-wise wel beter in je eigen tempo leren. De cursussen worden gegeven met behulp van video. De cursusdocenten zijn daarnaast vaak onderzoeker of universitair docent. Cursussen duren tussen de één en drie uur. Bij succesvolle afronding krijg je een certificaat dat gekoppeld kan worden aan het Lerarenregister. Goedkoop is E-wise niet: een jaarabonnement voor een docent kost 275 euro. Daarvoor krijg je dan wel onbeperkt toegang tot alle cursussen. Haak je meer collega’s aan, dan komt groepskorting om de hoek kijken.

e-wise.nl/leraarvo

Anderen bekeken ook dit

Vijf cloudtoepassingen om je lessen ...

Geplaatst: 28-11-2019 Vijf cloudtoepassingen om je lessen leuker te maken

Door in de cloud te werken kun je ook in het klaslokaal andere toepassingen gebruiken ...

Hoe zorg je dat iedereen ...

Geplaatst: 26-02-2020 Hoe zorg je dat iedereen Office 365 goed gaat gebruiken?

Elke nieuwe technologie heeft fans en tegenstanders. Maar wil je nieuwe software introduceren, dan is ...

Vier voordelen van het gebruik ...

Geplaatst: 08-08-2019 Vier voordelen van het gebruik van Microsoft OneNote in de klas

Microsoft OneNote, hét digitaal notitieblok: veel leerlingen en docenten hebben er wel van gehoord, maar ...