Vijf tips voor een sneller device

De les gaat zo beginnen, je wilt je device opstarten, maar dat schiet niet op. Hordes leerlingen stromen al binnen. Paniek! Dit wordt voorgoed verleden tijd als je de vijf tips hieronder volgt voor een sneller apparaat.

1. Update je device
Het kan al een wereld van verschil maken om regelmatig bij te houden of je device draait op de nieuwste versie. Ook kun je toegang verlenen aan apps en programma’s die dit voor je bijhouden. Zorg ervoor dat alle programma’s en benodigde installaties ook daadwerkelijk geïnstalleerd en up-to-date zijn. Een langzaam apparaat kan soms ook wat extra hulp gebruiken en daar zijn de updates voor.

2. Breng het werkgeheugen tot rust
De hoofdschuldige van een langzaam toestel is meestal het cachegeheugen. Elke site die je hebt bezocht, elk YouTube-filmpje dat je hebt bekeken of tekst die je hebt gekopieerd komt terecht in het tijdelijke geheugen van je toestel, oftewel het cachegeheugen. Het cachegeheugen zorgt ervoor dat iets direct beschikbaar is als je het weer nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld het artikel van de NOS verder lezen, nadat je een les hebt afgerond. Het is jammer dat het cachegeheugen vol kan raken en ruimte in beslag neemt, waardoor je device langzamer wordt. Hier is een makkelijke oplossing voor! Als je beschikt over een smartphone of tablet, dan ga je naar instellingen en daaronder vind je apps. Per app is na te gaan hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Door op opslag te drukken, kun je de cache legen. Voor computers zijn er meerdere manieren om het werkgeheugen sneller te maken. Zo kun je het werkgeheugen uitbreiden door meer RAM te plaatsen in de computer. Of je downloadt een gratis programma dat alle cookies en tijdelijke bestanden verwijdert.

3. Computer Only
Voor de computereigenaren onder ons is een simpele manier voor een sneller device om de harde schijf te vervangen voor een SSD ofwel solid state drive. Een SSD heeft als voordeel dat er geen bewegende onderdelen worden gebruikt, waardoor er geen mechanische fouten kunnen optreden. Hierdoor is een solid state drive veel sneller, zuiniger, stiller en koeler dan een normale harde schijf.

4. Opgeruimd staat netjes
In de woorden van Marie Kondo: “Alles in je huis moet je vreugde brengen.” Hetzelfde geldt voor je apparaat! Voor een sneller device is het belangrijk om oude foto’s, ongebruikte bestanden en programma’s te verwijderen. Deze nemen onnodig ruimte in op je device, waardoor dit langzamer opstart en reageert. Dit proces kun je handmatig doen, of je bespaart jezelf veel tijd via gratis programma’s zoals Ccleaner, Clean master en Bleachbit. Deze schonen in no-time jouw device op, zodat het lesgeven in een digitale leeromgeving gemakkelijker wordt.

5. Zo goed als nieuw
Heb je alles geprobeerd en is je apparaat alsnog traag? Dan is het wellicht tijd voor een drastischere oplossing: het opnieuw installeren van je besturingssysteem. Het is hierbij wel belangrijk om vooraf een back-up te maken van belangrijke bestanden, zodat deze niet verloren gaan in het proces. Op een laptop kun je het Windows- of Mac-besturingssysteem opnieuw instellen. Volg deze stappen voor Windows; volg deze stappen voor Apple. Als het apparaat in kwestie een tablet of smartphone is, dan gebeurt dit door het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De fabrieksreset is te vinden als je drukt op Instellingen, onder het kopje resetten. Voilà, je device is teruggezet naar de stand, zoals die werd aangeleverd: zonder rommel en vertraging.

Meer over devices

Anderen bekeken ook dit

Lesgeven op afstand: hoe pak ...

Geplaatst: 13-03-2020 Lesgeven op afstand: hoe pak je dat aan?

De opmars van het Corona-virus is ontvangen met strenge maatregelen. In Nederland zijn de scholen ...

Vier tips om meer uit ...

Geplaatst: 06-03-2020 Vier tips om meer uit Kahoot! te halen

“Meester mogen wij Kahoot! spelen?” Elke leraar is bekend met deze zin. Kahoot! is een ...

Vergaderen, samenwerken en ideeën delen ...

Geplaatst: 17-03-2020 Vergaderen, samenwerken en ideeën delen via Microsoft Teams

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten scholen in ieder geval tot en ...