Vijf cloudtoepassingen om je lessen leuker te maken

Door in de cloud te werken kun je ook in het klaslokaal andere toepassingen gebruiken dan voorheen. We belichten vijf toepassingen om je lessen leuker en interactiever te maken.

 1. Kahoot!
  Kahoot! is een webtool die je kunt gebruiken om een quiz, discussie of peiling af te nemen in de klas. De vragen verschijnen op een gezamenlijk scherm, bijvoorbeeld het Digiboard, waarna de leerlingen via hun persoonlijke device antwoord geven. Voor het geven van de juiste antwoorden krijgen de leerlingen punten. Als de tijd om is en/of alle leerlingen hun antwoord hebben gegeven, verschijnen de scores in beeld. Voor leraren is dit een makkelijke en snelle manier om te testen welke leerlingen de lesstof beheersen en welke niet. Het competitieve aspect van Kahoot! maakt het gemakkelijker om de leerlingen te motiveren om actief mee te doen.
 1. Minecraft Education
  Minecraft Education is een educatieve versie van de wereldwijd razend populaire game Minecraft. In Minecraft Education komen mensen samen in een virtuele open ruimte, waarna zij een les kunnen bouwen rondom bijna elk onderwerp. In de game kunnen leerlingen samenwerken en uitleg vragen aan hun docent om zo problemen op te lossen. Via Minecraft Education kunnen leraren de lesstof verplaatsen naar een digitale omgeving, zodat leerlingen spelenderwijs kennis opdoen.
 1. Moodboard maken in PowerPoint
  Met PowerPoint Online kunnen leerlingen presentaties delen en gelijktijdig bewerken.. Minder bekend is dat je met PowerPoint ook een moodboard kunt maken. Een moodboard is een visualisatie van een concept, gedachte, idee of gevoel. Met behulp van PowerPoint online kunnen leerlingen dus ook in groepen een moodboard maken. Op die manier kunnen ze zich alvast oriënteren op een onderwerp.
 1. Brainstormen in OneNote
  OneNote is een digitaal notitieblok dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de klas. Je kunt er niet alleen aantekeningen in maken, maar ook afbeeldingen toevoegen en erin tekenen. Daardoor is het ook een ideale tool om een mindmap mee te maken. Met behulp van een mindmap orden je je gedachten rondom een bepaald onderwerp via een boomstructuur. Daardoor is het ook een ideale tool om te brainstormen.  De leerlingen kunnen gelijktijdig werken in OneNote, waardoor ze ieder hun bijdrage kunnen leveren tijdens het creatieve proces.
 1. Onderzoeken met Forms
  Met Forms kunnen leerlingen een vragenlijst opstellen. Daardoor is het een handige tool voor het houden van een klein onderzoekje, bijvoorbeeld op school of in hun directe omgeving. De resultaten van het onderzoek worden automatisch gevisualiseerd in diagrammen en grafieken. De leerlingen kunnen zo zelf conclusies trekken naar aanleiding van de resultaten. Net als in Kahoot! kun je ook in Forms een quiz maken. Vragenlijsten en quizes kun je delen via Mail, Whatsapp of een QR code.
Slim in de klas

Anderen bekeken ook dit

Vijf websites voor online leren

Geplaatst: 26-11-2019 Vijf websites voor online leren

Om kennis op te doen, kun je natuurlijk een training volgen of congres bezoeken. Maar ...

Hoe zorg je dat iedereen ...

Geplaatst: 26-02-2020 Hoe zorg je dat iedereen Office 365 goed gaat gebruiken?

Elke nieuwe technologie heeft fans en tegenstanders. Maar wil je nieuwe software introduceren, dan is ...

Vier voordelen van het gebruik ...

Geplaatst: 08-08-2019 Vier voordelen van het gebruik van Microsoft OneNote in de klas

Microsoft OneNote, hét digitaal notitieblok: veel leerlingen en docenten hebben er wel van gehoord, maar ...