Vier tips om als kleine school digitaal goed bij te blijven

Al het personeel van de Waldheim-mavo in Baarn past precies in één klaslokaal, een verademing in het landschap van steeds massaler wordende scholen. De voordelen zijn enorm: er wordt op school amper gepest en de absentie van de leerlingen is ruim onder het gemiddelde. Het probleem voor een kleine school is dat digitaliseren geld kost. Dan zijn schaalvoordelen toch wel handig. Toch loopt de school, onder andere dankzij de inspanningen van directeur Mirjam van Veelen, goed in de digitale pas. Hoe doen ze dat toch?

Dit zijn de vier tips van Mirjam van Veelen, directeur van de Waldheim-mavo in Baarn om als kleine school digitaal goed bij te blijven.

1.    Neem de tijd
“Het is belangrijk om rustig te overwegen wat je wilt bereiken. Aangezien wij een solide basis hebben met goede leerresultaten en een overzichtelijke instroom van leerlingen, is er geen noodzaak om alles in een keer om te gooien. Wij doen daarom ook meer aan een ‘digitale evolutie’ dan aan een digitale revolutie. Ons compacte team heeft dan ook de tijd om bij elkaar de kunst af te kijken en elkaar aan te moedigen. Zo verminder je de kans dat docenten het proces niet meer bij kunnen benen.”

2.    Creëer een visie
“ICT is een middel, geen doel. Het klinkt als een open deur, maar het is gemakkelijk je te verliezen in alle opties die het nieuwe leren met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om af te spreken wat je wilt bereiken. Wij hebben afgesproken om de beste mavo van Nederland te willen worden, maar welke werkwijze past daar nou bij? Omdat wij persoonlijk onderwijs belangrijk vinden, kiezen wij ICT-tools die daarbij passen. Denk dus niet vanuit je eigen organisatie, maar vanuit wat er nodig is voor de leerlingen.”

3.    Faciliteer de wens van de leraar
“Wat zo prettig is aan een kleine school als de onze, is dat je gemakkelijk het gesprek aangaat met alle docenten. Ik hoor graag van hen wat zij als ideale les zien, en in dit decennium kom je dan al snel uit bij digitaliseringsmogelijkheden. Het is belangrijk dat je docenten faciliteert om deze mogelijkheden uit te proberen. Dus ik ben niet de grote aanjager van onze digitale vooruitgang; dat is mijn hele team.”

4.    Denk aan je leerlingen!
“Mijn ervaring is dat onze leerlingen vrij conservatief zijn; ze maken nog altijd liever een toets op papier dan digitaal. Dit geldt ook voor het huiswerk: veel leerlingen nemen het alsnog geprint mee ondanks dat we met OneNote werken. Ook zijn de leerlingen digitaal niet zo wegwijs als je zou denken. Ze weten erg veel over apps, maar kunnen niet goed overweg met Microsoft Office. Daarom moeten ze dit in de brugklas direct leren. Last but not least: zorg ervoor dat de systemen goed werken. De leerlingen zijn de eersten die afhaken wanneer een systeem niet goed werkt.”
 

Anderen bekeken ook dit

Vier voordelen van het gebruik ...

Geplaatst: 08-08-2019 Vier voordelen van het gebruik van Microsoft OneNote in de klas

Microsoft OneNote, hét digitaal notitieblok: veel leerlingen en docenten hebben er wel van gehoord, maar ...

Kennisnet’s Nummervoorziening zorgt voor veilige ...

Geplaatst: 08-03-2018 Kennisnet’s Nummervoorziening zorgt voor veilige gegevensuitwisseling van leerlinggegevens

Je Burgerservicenummer is de sleutel tot heel veel van je persoonlijke informatie. Maar hoe werkt ...

Vier ingrediënten voor MOS-certificering

Geplaatst: 20-02-2018 Vier ingrediënten voor MOS-certificering

Wat leerlingen later ook gaan doen, er is een grote kans dat ICT-vaardigheden worden verwacht. ...