Vier ingrediënten voor MOS-certificering

Wat leerlingen later ook gaan doen, er is een grote kans dat ICT-vaardigheden worden verwacht. Een certificaat is het tastbare bewijs van je kennis en kunde en fleurt je cv behoorlijk op. Op de IPON 2018, de onderwijsbeurs in Utrecht, gaf Anja Lakeman van SLBdiensten en Slim.nl de ingrediënten en het recept voor goede Microsoft Office Specialist (MOS)-certificering op scholen.

Een snufje enthousiaste docenten
Van wiskundeleraar tot gymdocent; als ze goed gemotiveerd zijn kan iedere docent de MOS-trainingen voor middelbare scholieren begeleiden. De trainingen kunnen in de lessen worden verwerkt, maar ook als extra worden aangeboden. Voor docenten zijn er hulpmiddelen om de training te geven, zo is er een online platform en ze kunnen trainingsdagen volgen.

Een eetlepel computers
Om leerlingen te laten werken met de programma’s hebben ze een desktopcomputer of laptop nodig. Hierop kunnen ze de oefeningen doen en kunnen docenten de voortgang inzien. Een geschikte ruimte voor de oefeningen en examens is niet zomaar ingericht; Anja begeleidt scholen hierbij. In de toekomst wil SLBdiensten het mogelijk maken dat leerlingen hun eigen device meenemen, waardoor het nog makkelijker wordt om de trainingen op school aan te bieden.

Een blikje hulp en inspiratie van collega’s
Op Microsoft Imagine Academy kunnen docenten hun ervaringen delen en vragen stellen. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden: leraren delen hun lesmateriaal op dit platform, waardoor het lesgeven voor docenten nog eenvoudiger wordt.

Een scheutje diploma-uitreiking
Door een diploma-uitreiking op de school te organiseren voor alle deelnemers, voelen leerlingen zich serieus genomen en worden ze meer gemotiveerd om het MOS-certificaat te halen. 
Een ander belangrijk motiverend aspect van een succesvolle MOS-certificering blijkt een competitie-element. Alle scholen kunnen de resultaten van hun studenten laten meewegen voor deelname aan het NK MOS. Er worden whiteboards vol geschreven met de scores van de leerlingen, er staat namelijk écht wat op het spel. Hierdoor stijgt de motivatie om te leren en de oefeningen te doen. De leerling met het beste resultaat mag zijn school vertegenwoordigen op het NK Office. De Nederlands Kampioen, mag vervolgens meedoen aan het Microsoft Office Specialist World Championship in Amerika. Deze leerling mag samen met zijn of haar leraar, geheel verzorgd, afreizen naar het WK dat dit jaar in Florida plaatsvindt. 

Meer weten over MOS-certificering? Mail anja.lakeman@slbdiensten.nl voor meer info. Anja is productmanager Leren & Certificeren. Zij helpt je graag verder. Meer weten over het NK office? Kijk hier.

Anderen bekeken ook dit

Vier voordelen van het gebruik ...

Geplaatst: 08-08-2019 Vier voordelen van het gebruik van Microsoft OneNote in de klas

Microsoft OneNote, hét digitaal notitieblok: veel leerlingen en docenten hebben er wel van gehoord, maar ...

3 x Zo tackel je ...

Geplaatst: 09-09-2017 3 x Zo tackel je het auteursrecht in het onderwijs

De grenzen van het auteursrecht vervagen in het informatietijdperk, terwijl deze grenzen juist door de ...

Hoe haal je als docent ...

Geplaatst: 21-06-2018 Hoe haal je als docent het maximale uit Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en een groot aantal cloud toepassingen. ...