Stappenplan voor de invoering van Microsoft Office 365 op school

Vrijwel alle scholen in het middelbaar en voortgezet onderwijs werken met Microsoft Office 365. Office 365 biedt je een online platform dat ervoor zorgt dat je altijd, op elk apparaat en overal kunt werken. Zo kun je ook gemakkelijk samenwerken en communiceren met collega-docenten en leerlingen. Maar hoe haal je het maximale uit Office 365? Dit stappenplan helpt je school met de optimale implementatie van Microsoft Office 365. 

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en bevat een groot aantal cloud toepassingen. Dit zijn services als e-mail en agenda’s (Exchange Online), bestandsbeheer (SharePoint Online), chatberichten en videovergadering (Skype for Business Online). Tevens zijn dit toepassingen als Microsoft Teams, OneNote, OneNote Class Notebook, Sway en Yammer. Afhankelijk van het abonnement kun je ook de vertrouwde desktop applicaties van Microsoft Office op verschillende apparaten gebruiken. In totaal biedt Office 365 een online platform dat ervoor zorgt dat je altijd, op elk apparaat en overal kunt werken. Daarbij kun je gemakkelijk samenwerken en communiceren met collega-docenten en leerlingen. 

Stap 1
Scholen moeten eerst een Office 365 omgeving hebben met daarin geldige Office 365 abonnementen. Scholen kunnen deze Office 365 omgeving zelf aanmaken. De nodige Office 365 abonnementen bestellen ze bij SLBdiensten. De abonnementen en functionaliteiten worden daarbij in een portal geactiveerd en beschikbaar gesteld voor gebruikers. In deze omgeving maakt een school ook de accounts aan, met abonnementen voor medewerkers en studenten. Heeft de systeembeheerder of ICT-coördinator in de school hier geen ervaring mee, dan is het aan te raden om de training Office365 – van aanzetten tot inzetten te volgen.

Stap 2
Microsoft Office bestaat uit de bekende Office Online-applicaties, zoals Word, Excel en Outlook, en de Office 365 ProPlus-applicaties, zoals Teams, OneNote en Yammer. Als school haal je het maximale uit Office 365, door het goed te implementeren. Office 365 is verkrijgbaar in verschillende abonnementsvormen, die weer zorgen voor het recht op het gebruik van de genoemde diensten. Bedenk dus eerst welke abonnementsvorm past bij wat je school wil kunnen met Office 365.

Stap 3
Op het moment dat een onderwijsinstelling aan de slag gaat met Office 365, moet deze instelling wel een idee hebben van wat men ermee wil doen. Als clouddienst verandert Office 365 voortdurend. Microsoft voegt telkens nieuwe functionaliteiten toe. Vaak gaat het dan om kleine verbeteringen (bijvoorbeeld een functie om gemakkelijker een beeld in te voegen in een PowerPoint-presentatie), maar gaandeweg zijn er ook componenten toegevoegd die het vele malen eenvoudiger maken om in groepen samen te werken. Teams en OneNote zijn daar voorbeelden van. Om hiervan te profiteren, moeten deze functionaliteiten wel 'aan zijn gezet' door een school.

Stap 4
Een belangrijke tip bij het gebruik van de (vele) samenwerkingsfunctionaliteiten in Office 365, is om zo eenvoudig mogelijk te beginnen. Zet je les in OneNote net zoals je altijd al deed op het smartboard. En zo maak je de volgende dag een nieuwe pagina aan, met de volgend les. Maak het niet te gek, zorg dat je het zelf begrijpt en na verloop van tijd zul je merken dat je handigheid met het programma toeneemt. Zeker als meer collega's OneNote en Teams gebruiken gaat het snel. Begin een vakgroep, deel notities met elkaar en help elkaar met lesmaterialen. Doe je dit regelmatig, dan gaat voor iedereen de werkdruk omlaag. De samenwerking en sfeer daarentegen verbeteren aanzienlijk... Dit advies is overigens tot slechts vier woorden terug te brengen: begin gewoon met typen.

Meer weten?
Lees dan de whitepaper Samenwerken in de cloud met Office 365 

Anderen bekeken ook dit

Hoe haal je als docent ...

Geplaatst: 21-06-2018 Hoe haal je als docent het maximale uit Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en een groot aantal cloud toepassingen. ...

Vier voordelen van het gebruik ...

Geplaatst: 08-08-2019 Vier voordelen van het gebruik van Microsoft OneNote in de klas

Microsoft OneNote, hét digitaal notitieblok: veel leerlingen en docenten hebben er wel van gehoord, maar ...

Vijf onontdekte voordelen van het ...

Geplaatst: 12-06-2018 Vijf onontdekte voordelen van het gebruik van Microsoft Office 365 in de klas

Als docent kun je veel meer uit Microsoft Office 365 halen dan je zou verwachten. ...