Overbrug de afstand met OneNote

Zicht houden op je leerlingen is in deze onstuimige tijden een flink karwei. En dan komt er nog bij dat elke leerling op een andere locatie zit, een ander device gebruikt en mogelijk ook andere software. Ook tijdens een pandemie verdienen leerlingen kwaliteitsonderwijs. Hoe kan OneNote hierbij helpen?

OneNote is hét digitale notitieblok waarmee je de leerlingen in je klas kunt helpen tijdens deze crisis. Met OneNote organiseer je lessen in notitieblokken die je kunt verdelen in pagina’s en secties, zodat je gemakkelijk overzicht houdt. Hieronder vind je tips en tricks om het meeste te halen uit het digitale notitieblok.

Ook kun je de notities delen met collega’s om een deelbare inhoudsbibliotheek te maken.

Breng de les tot leven
Vergroot de actieve deelname van je leerlingen door hen opdrachten te geven die ze in groepjes kunnen uitvoeren in OneNote. Je kunt ze in dit traject ondersteunen door audionotities op te nemen, en onlinevideo’s en bestanden toe te voegen. Hiermee voelt het voor leerlingen alsof ze de klas nooit hebben verlaten. Ook kun je de notities delen met collega’s om een deelbare inhoudsbibliotheek te maken. Met al het lesmateriaal op één locatie weet ook het bestuur wat er op de agenda staat. De pagina’s en secties worden automatisch opgeslagen in de Microsoft Office 365 cloud.

Wie niet weg is wordt gezien
Verhoog de productiviteit van thuiswerken door het gebruik van de zoekfunctie van OneNote aan te moedigen onder je leerlingen. In één oogopslag vind je het benodigde lesmateriaal en wordt het vinden van notities kinderspel. Tevens kunnen Word-, Excel- en pdf-bestanden direct worden ge-edit met OneNote. Aanpassingen aan het bestand verricht je in de OneNote-applicatie in plaats in de oorspronkelijke applicatie. Alles is en blijft beschikbaar vanuit één centrale locatie.

 

Met Outlook Flags kun je opdrachten en projecten deadlines geven. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden hoever je leerlingen zijn met hun opdrachten.

Mis geen deadline meer
OneNote bewaart automatisch de nieuwste versies van gemaakte notities. Ook kun je Outlook Flags gebruiken om in OneNote opdrachten, projecten en notities deadlines te geven. Door deze te markeren, creëer je een overzicht van de taken die je nog moet doen en kun je bijvoorbeeld bijhouden hoever je leerlingen zijn met hun opdrachten.

Crashcursus
Microsoft biedt voor OneNote 2016 tips en trucs aan om te downloaden op de officiële Microsoft-site. Trek eens een uurtje hiervoor uit en blader door het gratis eBook.

Microsoft OneNote is gratis verkrijgbaar voor de tablet, telefoon en computer voor leerkrachten en leerlingen die beschikken over Office 365. Het programma is onderdeel van het pakket.


Meer informatie
Meer weten over het werken met OneNote en Teams? Slim in klas biedt online Teams trainingen aan. Vind hier meer info. 

Online Teams trainingen

Anderen bekeken ook dit

Drie handige tools voor het ...

Geplaatst: 11-05-2020 Drie handige tools voor het maken van een presentatie

Hoe houd je dertig paar ogen gericht op je les? Een sterke presentatie kan nog ...

Didactisch verantwoord lesgeven op afstand

Geplaatst: 23-04-2020 Didactisch verantwoord lesgeven op afstand

De basisscholen gaan na de meivakantie weer open; voor het voortgezet onderwijs is het nog ...

Leren op afstand met Teams

Geplaatst: 19-03-2020 Leren op afstand met Teams

Scholen blijven sowieso tot en met 6 april gesloten, om verdere verspreiding van het coronavirus ...