Hoe maak je je eigen videolessen met Camtasia?

Er zijn veel voorbeelden van leraren die zelf aan de slag zijn gegaan met het maken van videotutorials en daar behoorlijk succesvol mee zijn. Lees bijvoorbeeld het artikel over de Vijf YouTube-kanalen van leraren of het verhaal van Kimberly Springer-Vonk. Maar hoe doe je dat, zelf een video maken? Een eenvoudige tool daarvoor is Camtasia. Edward van der Spil van distributeur CD & E Distribution vertelt er meer over.

Met Camtasia kun je kort gezegd schermopnames maken en video’s bewerken. Bij een schermopname worden je handelingen op je laptop of computer opgenomen en kun je ze later weer afspelen als instructie aan anderen. Bewerken houdt niet alleen in dat je beelden kunt knippen en fragmenten kunt verplaatsen, maar ook dat je effecten kunt toevoegen, zoals animaties, tekstannotaties, educatieve visuals, onderschriften en muziek.

Als input gebruik je de inhoud van bestaande PowerPointpresentaties, YouTube-filmpjes of websites. En die combineer je met zelf opgenomen beelden uit je camera of smartphone. Via je webcam neem je je eigen gezicht op en voeg je zo je instructie toe. Om te testen of leerlingen de inhoud van je video hebben gesnapt, kun je interactieve quizvragen toevoegen, zoals: waar/onwaar-, multiple choice- of open vragen. Wanneer je video klaar is, kun je hem op verschillende platformen of social media delen met je leerlingen.

Waarom geschikt voor het onderwijs?

Camtasia vereist geen specifieke voorkennis; je kunt meteen aan de slag. Het is te gebruiken voor blended en inverted learning (flipped classroom), ofwel vormen waarbij de lesstof vooraf digitaal wordt verstrekt en discussies in de klas plaatsvinden. “Doordat leerlingen beter voorbereid in de les zitten, komt er tijd vrij voor diepgaande discussies,” vertelt Van der Spil. De video’s hoeven overigens niet alleen de lesstof zelf te bevatten, maar kunnen leerlingen ook door lesdoelen leiden, het thema van de week introduceren, studenten motiveren voor examens of persoonlijke feedback op opdrachten bevatten.

“Het mooie aan video is ook dat leerlingen het filmpje op ieder moment kunnen terugkijken”, vertelt Van der Spil enthousiast. “Hebben ze het de eerste keer niet begrepen, dan kijken ze gewoon nogmaals. Zeker ter voorbereiding op een examen of als leerlingen ziek zijn of om een andere reden afwezig, komt dit goed van pas.” Video’s zijn vooral ook geschikt voor vakken als natuurkunde, om een proefje te laten zien, of om hele praktische vaardigheden aan te leren, zoals een verpleegkundige handeling, een kookbereiding of het blussen van een brand.

Ook de leerlingen in je klas kunnen aan de slag met Camtasia. Ze kunnen projectvideo’s maken, uitlegvideo’s of elkaar feedback geven op opdrachten. Edward van der Spil: “Het voegt een andere dimensie toe aan je lessen wanneer leerlingen hun opdrachten en projecten visueel aantrekkelijk kunnen maken.” Een andere praktische toepassing is dat leerlingen zich aan elkaar voorstellen via introductievideo’s.

Een voorbeeld van filmpjes die gemaakt zijn met Camtasia vind je op het YouTube-kanaal Boemlauw Natuurkunde: https://www.youtube.com/user/boemlauwnatuurkunde. Ze zijn gemaakt door Gerben Bakker, natuurkundedocent op de Schiebroekse locatie van Melanchthon, een christelijke scholengemeenschap met vestigingen in Rotterdam en Lansingerland.

Meer weten over Camtasia voor instellingsgebruik? Bekijk op www.slbdiensten.nl onder ‘licenties’ de informatie over Camtasia. Wil je meer weten over Camtasia voor thuisgebruik? Zoek dan op Slim.nl op trefwoord ‘camtasia’. Camtasia Studio 2108 kost €155.

Anderen bekeken ook dit

Vijf YouTube-kanalen van leraren

Geplaatst: 30-07-2019 Vijf YouTube-kanalen van leraren

Veel leraren geven niet alleen in de klas les, maar ook voor de camera. Zij ...

Hoe haal je als docent ...

Geplaatst: 21-06-2018 Hoe haal je als docent het maximale uit Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en een groot aantal cloud toepassingen. ...

5 tips voor docenten om ...

Geplaatst: 13-09-2018 5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken

Mediawijsheid is een veelgehoorde term in het onderwijs. Hoe kun je als middelbare-schooldocent je leerlingen ...