Alles over Adobe programma’s in ToolBox ‘Just click it!’

Tijdens het NK Adobe dit jaar streden zeven deelnemers voor een ticket naar het WK Adobe in New York. Terwijl de kandidaten met Photoshop, InDesign of Illustrator de poster voor het NK Adobe 2020 ontwierpen, werden de bezoekers getrakteerd op verschillende presentaties. Ruud Hendrikx, teacher Digital Publishing & Graphic Design op het SintLucas, was een van de sprekers. Hij vertelde over de handige ToolBox ‘Just click it!’ die hij heeft ontwikkeld voor leerkrachten en leerlingen die alles willen leren over Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator.

Het SintLucas in Eindhoven is een creatieve vakschool voor leerlingen van het vmbo en mbo. De vmbo-opleiding biedt het creatieve profielvak Media, Vormgeving & ICT (MVI) aan, waarbij leerlingen zich onder andere bezighouden met 2D en 3D vormgeving en productie. Op deze creatief-technische vakschool werken leraren en leerlingen dagelijks met Adobe programma’s, maar dat gaat niet iedereen even makkelijk af. Voor hen heeft Hendrikx in zijn vrije tijd de ToolBox ‘Just click it!’ ontwikkelt. In deze gereedschapskist vind je alles van basiskennis en tutorial video’s tot lesmaterialen en volledige lesplannen. Alles wat je nodig hebt om direct met Adobe aan de slag te kunnen.

Begin bij het begin
De eerste module van de ToolBox is gedoopt tot ‘Basic knowledge you have to know’. Deze basiskennis begint ook echt bij stap één, namelijk: hoe installeer je de verschillende programma’s? Ook wordt in dit basispakket onder meer uitgelegd hoe je een ander lettertype kunt installeren, welke virusscanner te gebruiken, hoe de opdrachten in de modules zijn opgebouwd en welke software je het best voor welk medium kunt inzetten.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de content op het platform up to date te houden.

Verder zijn er in de ToolBox aparte modules te vinden voor Illustrator, Photohop en InDesign CC 2019. Deze modules bevatten informatie over de diverse tools binnen de programma’s en je kunt er instructiefilmpjes, lesplannen en lesmateriaal terugvinden.

De opdrachten in de modules moeten de leerlingen de ene keer individueel en de andere keer in groepsverband uitvoeren. Tijdens zo’n opdracht moeten leerlingen bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief maken, het menu van de Brewbar recreëren of een animatie ontwikkelen. Ook handig: al het materiaal voor de opdrachten is gemakkelijk terug te vinden in de Dropbox. Tot slot is er een module waarin je leert hoe je Adobe Id, Ai en Ps CC 2019 met elkaar kunt combineren.

Met z’n allen
Hendrikx benadrukt tijdens zijn presentatie dat er geen commercieel gedachtegoed ten grondslag ligt aan zijn ToolBox. De leeromgeving is bedoeld voor iedereen die de verschillende Adobe-programma’s onder de knie wil krijgen. Er is op dit moment zowel een Nederlandse als Engelse versie van de ToolBox beschikbaar en aan de Duitse variant wordt hard gewerkt.

De dynamische leeromgeving werkt via een samenwerkingsprincipe: iedereen kan zijn steentje bijdragen om de content op het platform up to date te houden. “Als iemand zich dan ook geroepen voelt om materiaal aan te leveren: schroom niet!”, aldus Hendrikx.

Anderen bekeken ook dit

Hoe maak je je eigen ...

Geplaatst: 25-02-2019 Hoe maak je je eigen videolessen met Camtasia?

Er zijn veel voorbeelden van leraren die zelf aan de slag zijn gegaan met het ...

Vijf YouTube-kanalen van leraren

Geplaatst: 30-07-2019 Vijf YouTube-kanalen van leraren

Veel leraren geven niet alleen in de klas les, maar ook voor de camera. Zij ...

Vier tips om als kleine ...

Geplaatst: 12-03-2018 Vier tips om als kleine school digitaal goed bij te blijven

Al het personeel van de Waldheim-mavo in Baarn past precies in één klaslokaal, een verademing ...