5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken

Mediawijsheid is een veelgehoorde term in het onderwijs. Hoe kun je als middelbare-schooldocent je leerlingen in de praktijk helpen om mediawijzer te worden? Mary Berkhout, programmadirecteur bij Mediawijzer.net geeft vijf tips die leraren op weg helpen.

1.    Maak jezelf als docent mediawijzer
Mediawijsheid overbrengen begint bij zélf een beetje mediawijzer worden. Om te ontdekken hoeveel ondersteuning je daarbij nodig hebt, zijn verschillende tools beschikbaar. Zo kun je met het Mediawijsheid Competentiemodel nagaan hoe mediawijs je zelf al bent. Vervolgens kun je bijvoorbeeld het docentenspel mediawijsheid van Mediavaardig.nl spelen met je collega-docenten om de discussie over het belang van mediawijsheid op school aan te wakkeren. 

2.    Breng in de klas het gesprek over mediawijsheid op gang
Organiseer met de hele klas een debat over mediawijsheid tijdens de vakken informatica of maatschappijleer, of bespreek het tijdens een mentoruur. Zorg ervoor dat je het thema laagdrempelig en aan de hand van concrete voorbeelden overbrengt. Bijvoorbeeld door situaties uit de praktijk te benoemen, zoals cyberpesten en het onderscheiden van nieuws en fake news. Leuke filmpjes en een handleiding vind je op www.mediawijsheiddebat.nl.

3.    Doe meer met media in je eigen les
Hoe geef je les in mediawijsheid zonder het curriculum of vak om te gooien? Het gratis platform www.ontdekmedia.nl helpt je bestaande lesmethoden, mediatools en werkvormen te vervangen door mediawerkvormen. Hierbij kun je mediawijsheid in je lessen integreren zonder het lespakket aan te hoeven passen. 

4.    Organiseer een ouderavond over sociale media
Mediawijsheid is een zaak om te bespreken op school én thuis. Daarom is het van belang om als leraar ook de ouders en verzorgers zo goed mogelijk bij de mediawijsheidlessen te betrekken. Door hen uitleg te geven over de kansen die sociale media bieden net als de gevaren op het gebied van onder meer privacy en online pesten, kun je de ouders en verzorgers meer inzicht geven in het online gedrag van hun kinderen en indirect bijdragen aan de mediawijsheid van je leerlingen. 

5.    Trommel de hulptroepen rondom de school op
Veel buitenschoolse organisaties – zoals culturele instellingen of lokale bedrijven – kunnen je bijstaan op het gebied van (gratis) gastlessen en workshops op het gebied van mediawijsheid. Mediawijsheid.nl en de lokale bibliotheek zijn hiervoor een goed startpunt. Zoek of vraag hier eens naar wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Nog een tip: bekijk de vijf tips van Dr. Rozendaal om aan de slag te gaan met mediawijsheid.

Mediawijzer.net is het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid, opgericht op initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Bij het netwerk zijn meer dan duizend organisaties, bedrijven, zelfstandig professionals en instellingen op het gebied van mediawijsheid aangesloten.

Anderen bekeken ook dit

Hoe haal je als docent ...

Geplaatst: 21-06-2018 Hoe haal je als docent het maximale uit Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en een groot aantal cloud toepassingen. ...

Stappenplan voor de invoering van ...

Geplaatst: 18-06-2018 Stappenplan voor de invoering van Microsoft Office 365 op school

Vrijwel alle scholen in het middelbaar en voortgezet onderwijs werken met Microsoft Office 365. Office ...

Microsoft Translator: handige tool voor ...

Geplaatst: 23-11-2018 Microsoft Translator: handige tool voor vertalingen

Soms zijn er van die handige tools waar je het bestaan niet van kent en ...