3 x Zo zoek je effectief naar informatie

Wie dacht dat jongere generaties een kei zijn in het online zoeken naar de juiste informatie, slaat de plank mis. Diverse factoren vragen om betere ondersteuning van het zoekgedrag van – met name – kinderen tussen de zes en achttien jaar. Een aantal handvatten.

1. Maak je teksten begrijpelijk

Volgens Hanna Jochmann-Mannak van WizeNoze ligt het niveau van internetteksten vaak te hoog, wat de begrijpelijkheid van de informatie niet ten goede komt. Gebruik daarom een tool zoals WizeNoze om deze relatief ingewikkelde stukken om te vormen tot begrijpelijke content. “Hiermee kun je zelf kiezen welke stukken qua taalniveau bij je passen.”

2. Zorg dat je teksten betrouwbaar zijn

Leerlingen worstelen vaak met de betrouwbaarheid van de informatie, aldus Jochmann-Mannak. “Het credo ‘alles wat op internet staat is waar’ wordt nog te vaak onterecht gehanteerd door deze jonge doelgroep.” En dus lanceerde WizeNoze Jouwzoekmachine.nl; een verzameling van openbaar beschikbare content die door WizeNoze nauwkeurig is gecheckt op betrouwbaarheid en te selecteren valt op het taalniveau van de tekst. “De database is doorzoekbaar via een zoekfunctie. Ben je als leerling op zoek naar bijvoorbeeld informatie over de Romeinse tijd? Dan vind je via deze tool de meest betrouwbare informatie.”

3. Hulp voor docenten

Naast de zoekmachine ontwikkelde WizeNoze ook een tool die docenten helpt hun teksten aan te passen op het taalniveau van hun leerlingen. “Je zou het misschien niet zeggen, maar zo’n drie kwart van de teksten die online te vinden zijn is te moeilijk (Europees C1-taalniveau, red.) voor de gemiddelde leerling.” Jochmann-Mannak geeft als voorbeeld gemeentelijke content, die vaak te moeilijk zou zijn voor mensen die enigszins moeite hebben met taal. “De tool van WizeNoze schrijft geen complete teksten om, maar geeft bijvoorbeeld suggesties voor versimpeling en daarmee een verbeterde leesbaarheid van de documenten. Door de combinatie van dit instrument en de zoekmachinetool hopen we zo zowel docenten als leerlingen verder te helpen bij het zoeken naar relevante informatie.”

Anderen bekeken ook dit

In 5 stappen naar het ...

Geplaatst: 11-09-2017 In 5 stappen naar het werken met digitale devices

De digitalisering wordt steeds meer omarmd in het onderwijs. Zo ook op de De Nassau-school ...

DENK NA: In 6 vragen ...

Geplaatst: 23-11-2017 DENK NA: In 6 vragen naar mediawijsheid

Tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ van 17 t/m 24 november geeft Henk Orsel lezingen ...

Daarom op school huiswerk maken ...

Geplaatst: 28-08-2017 Daarom op school huiswerk maken met Flipping the Classroom

Heel nieuw is het niet, maar toch wordt deze aanpak nog onvoldoende gebruikt: Flipping the ...